Oι ερευνητές της Kapa Research χαρακτηρίζουν το 2024 ως «έτος μετάβασης σε μια νέα αχαρτογράφητη εποχή», επιλέγοντας αριθμούς (data) στους οποίους αποτυπώνονται εντυπωσιακές ανατροπές σε τάσεις και συμπεριφορές των Ελλήνων.
Καλά νέα
Η ανεργία ως σημαντικό πρόβλημα στην Ελλάδα υποχωρεί σταδιακά και μέσα σε 9 χρόνια περνάει σε δεύτερη μοίρα, καθώς τον Μάρτιο του 2015 οι 8 στους 10 Έλληνες απαντούσαν ότι αυτό είναι το σημαντικότερο πρόβλημα της χώρας, ενώ τον Οκτώβριο του 2024 αυτό ισχύει μόνο για 1 στους 20.
Το brain gain συνεχίζεται, αν και σε ποσοστά ελαφρώς χαμηλότερα σε σύγκριση με τα διψήφια της 6ετίας 2018-2023. Αυτή την 6ετία προέκυπτε σταθερά επιστροφή για 1 στους 10 «ξενιτεμένους». Το ποσοστό για το 2024 είναι 6%, όμως παραμένει η τάση.
Η αξία της αγροτικής και βιομηχανικής παραγωγής για την ανάπτυξη της Ελλάδας αναγνωρίζεται όλο και περισσότερο (σε ποσοστό 56% για το 2024), ενώ αντίστοιχα μειώνεται η «γοητεία» του Τουρισμού (ποσοστό 52%, που παραμένει μεν υψηλό με την κοινή γνώμη να μην το βλέπει όμως σαν «μονόδρομο» για το μέλλον της χώρας).
Λιγότερο καλά νέα...
Στην Ελλάδα του 2024 δεν είναι φυσικά όλα ρόδινα.
Ακόμα και εκεί που καταγράφουμε εντυπωσιακά ρεκόρ, όπως η παγκόσμια πρωτιά (!) της χώρας μας στην ευκολία ίδρυσης νέας επιχείρησης - σύμφωνα με στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας - αναδεικνύεται η πολύ «δύσκολη» σχέση κέρδους και λειτουργικού κόστους για κάθε ελληνική επιχείρηση, καθώς η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται μεν αλλά δεν έχει πιάσει τα μεγέθη που θα θέλαμε.
Αντίθετα, ο παράνομος τζόγος ανθεί, με περίπου 900.000 άτομα να παίζουν καθημερινά τυχερά παιχνίδια σε μη αδειοδοτημένο περιβάλλον στην Ελλάδα. Υψηλότερες αποδόσεις και ανωνυμία προσελκύουν πελάτες - ή αφελείς... - σε μία δραστηριότητα που «ταϊζει» τη φοροδιαφυγή και ορισμένες εγκληματικές δράσεις.
Το πολιτικό σύστημα απαξιώνεται. Κόμματα, κοινοβούλιο, αξιωματική αντιπολίτευση και κυβέρνηση, αλλά και θεσμοί όπως τα ΜΜΕ, τα συνδικάτα και η Εκκλησία περνούν ανάλογη κρίση εμπιστοσύνης από τους πολίτες.
«Κορυφή του παγόβουνου» η τεράστια αποχή από τις εθνικές εκλογές και από τις ευρωεκλογές, ως πράξη διαμαρτυρίας - αποδοκιμασίας.