Δικαστήριο στο Μπανγκλαντές έδωσε εντολή για τη διεξαγωγή έρευνας σχετικά με τον ρόλο της πρώην πρωθυπουργού Σεΐχ Χασίνα στον θάνατο ενός ιδιοκτήτη παντοπωλείου στην πρωτεύουσα Ντάκα, κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων διαμαρτυρίας των φοιτητών τον περασμένο μήνα.
Η καταγγελία που κατέθεσε ο Αμίρ Χαμζά εναντίον της Χασίνα και άλλων έξι προσώπων έγινε δεκτή από το ανώτατο μητροπολιτικό δικαστήριο της Ντάκα μετά από ακρόαση, δήλωσε ο δικηγόρος του Χαμζά, Ανουαρούλ Ισλάμ. Ο δικαστής Rajesh Chowdhury διέταξε την αστυνομία να διερευνήσει την υπόθεση, πρόσθεσε ο Iσλάμ.
Πρόκειται για την πρώτη αγωγή που κατατέθηκε εναντίον της Χασίνα μετά τη βίαιη εξέγερση που στοίχισε τη ζωή σε περίπου 300 ανθρώπους, πολλοί από τους οποίους ήταν φοιτητές και σπουδαστές. Η ίδια διέφυγε στην Ινδία στις 5 Αυγούστου και βρίσκεται στο Δελχί.
Μεταξύ των άλλων κατηγορουμένων στην υπόθεση περιλαμβάνονται ο γενικός γραμματέας του κόμματος Awami League της Χασίνα, Obaidul Quader, ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Asaduzzaman Khan Kamal και ανώτεροι αστυνομικοί.
Ο Χαμζά ισχυρίστηκε ότι ο μπακάλης, Abu Saeed, σκοτώθηκε στις 19 Ιουλίου, περίπου στις 4 μ.μ. (01.00 ώρα Ελλάδας), όταν χτυπήθηκε από σφαίρα ενώ διέσχιζε το δρόμο στην περιοχή Mohammadpur της Ντάκα, καθώς η αστυνομία πυροβολούσε εναντίον φοιτητών και άλλων ατόμων που διαδήλωναν κατά των ποσοστώσεων στις κυβερνητικές θέσεις εργασίας.
Ο καταγγέλλων κατηγόρησε τη Χασίνα, η οποία είχε καλέσει σε αποφασιστική δράση για την καταστολή της βίας, για τα πυρά της αστυνομίας. Ο Χαμζά δήλωσε ότι δεν είχε συγγένεια με τον Σαΐντ, αλλά απευθύνθηκε οικειοθελώς στο δικαστήριο επειδή η οικογένεια του Σαΐντ δεν είχε τα οικονομικά μέσα για να καταθέσει την αγωγή.
″Είμαι ο πρώτος απλός πολίτης που έδειξε το θάρρος να προβεί σε αυτό το νομικό βήμα κατά της Σέιχ Χασίνα για τα εγκλήματά της. Θα φροντίσω να τελειώσει η υπόθεση”, δήλωσε ο Χάμζα στο Reuters.
Ο Ναχίντ Ισλάμ, ένας φοιτητής ηγέτης από το Μπαγκλαντές που συνέβαλε στην ανατροπή της Χασίνα και τώρα συμμετέχει στην προσωρινή κυβέρνηση, δήλωσε πρόσφατα ότι η πρώην πρωθυπουργός πρέπει να δικαστεί για τις δολοφονίες κατά τη διάρκεια της θητείας της, μεταξύ άλλων και κατά τη διάρκεια των πρόσφατων διαδηλώσεων.
Πηγή: Guardian