Ο εθισμός στη χρήση κινητού τηλεφώνου είναι απίθανο να προκληθεί από τις ειδοποιήσεις που λαμβάνουμε, σύμφωνα με μια μελέτη του πανεπιστημίου London School of Economics and Political Science (LSE).
Σύμφωνα με την έρευνα, το 89% της χρήσης ήταν χωρίς συγκεκριμένο λόγο και μόνο το 11% είχε να κάνει με την λήψη κάποιας ειδοποίησης.
Οι ομαδικές συνομιλίες, γνωστές και ως τσατ (chat) θεωρήθηκαν επίσης πηγή εθισμού για τους συμμετέχοντες στην μελέτη.
Όσο για τον λόγο που περνάμε περισσότερη ώρα στο κινητό μας τηλέφωνο, αυτός δεν είναι άλλος από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, Instagram και Facebook.
«Η διαρκής χρήση του κινητού τηλεφώνου οφείλεται σε μεγάλο βαθμό σε μια αυτοματοποιημένη κίνηση, κάτι σαν τον καπνιστή που ανάβει τσιγάρο», σύμφωνα με το πόρισμα της έρευνας, η οποία ανέλυσε δεδομένα από 37 άτομα, με μέσο όρο ηλικίας τα 25 έτη σε Βρετανία, Γερμανία και Γαλλία.
Οι συμμετέχοντες ήταν εξοπλισμένοι με κάμερες που κατέγραφαν τις κινήσεις τους κατά την διάρκεια της ημέρας.
Συνολικά, καταγράφηκαν 1.130 χρήσεις με τα αποτελέσματα να δημοσιεύονται στο επιστημονικό περιοδικό, Science Direct.
Πιο αναλυτικά
- WhatsApp - 22%
- Έλεγχος οθόνης για ειδοποιήσεις - 17%
- Instagram - 16%
- Facebook - 13%
- Email - 6%
- Κλήσεις - 1%
«Η χρήση του κινητού για επικοινωνία έχει περάσει σε δεύτερη μοίρα» σύμφωνα με τον επικεφαλής της έρευνας, καθηγητή κοινωνικής ψυχολογίας του LSE, Σααντί Λαλού.
«Αυτό είναι ένα σοβαρό ζήτημα, ειδικά για τα παιδιά, και δεν αντιμετωπίζουμε το ζήτημα με σοβαρότητα αφού δεν αντιλαμβανόμαστε πώς αυτές οι συσκευές αλλάζουν τον τρόπο που ζούμε».
Πηγή: BBC