Είμαστε από την φύση μας απαισιόδοξοι; Βλέπουμε το ποτήρι μισοάδειο; Τα νέα δεν είναι τόσο ευχάριστα από την επιστημονική κοινότητα.
Μία νέα μελέτη που είδε το φως της δημοσιότητας πρόσφατα, διαπίστωσε πως η διαρκής αρνητική σκέψη μπορεί να οδηγήσει, αφενός στη μείωση της αντίληψης και αφετέρου στην αύξηση δύο προτεϊνών που ευθύνονται για τη νόσο του Αλτσχάιμερ.
«Πιστεύουμε πως η τάση να κάνουμε αρνητικές σκέψεις κατ′ εξακολούθηση, αποτελεί ένα νέο παράγοντα για την εμφάνιση της άνοιας στον άνθρωπο», δήλωσε η ψυχίατρος στο τμήμα ψυχικής υγείας στο University College London και επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, δρ. Νάταλι Μάρτσαντ.
Οι συμπεριφορές αρνητικής σκέψης, όπως η αμφιβολία για το παρελθόν και η ανησυχία για το μέλλον, μετρήθηκαν σε πάνω από 350 άτομα άνω των 55 ετών για μια περίοδο δύο ετών.
Περίπου το ένα τρίτο των συμμετεχόντων υποβλήθηκε επίσης σε τομογραφία εγκεφάλου εκπομπής ποζιτρονίων (PET) για τη μέτρηση των αμυλοειδών tau και βήτα, δύο πρωτεϊνών που προκαλούν τη νόσο του Αλτσχάιμερ, τον πιο συνηθισμένο τύπο άνοιας.
Τα αποτελέσματα έδειξαν πως τα άτομα που έκαναν μεγαλύτερο αριθμό αρνητικών σκέψεων, είχαν αύξηση των δύο αμυλοειδών tau και βήτα, χειρότερη μνήμη και χαμηλότερο δείκτη αντίληψης σε σύγκριση με τα άτομα που δεν ήταν απαισιόδοξα.
Η μελέτη εξέτασε επίσης τα επίπεδα άγχους και κατάθλιψης και διαπίστωσε μεγαλύτερη μείωση στην αντίληψη σε καταθλιπτικούς και αγχωτικούς ανθρώπους, κάτι που επιβεβαιώνει προηγούμενη έρευνα.
Ωστόσο τα επίπεδα των αμυλοειδών tau και βήτα δεν παρουσίασαν αύξηση στα άτομα αυτά, οδηγώντας τους ερευνητές να πιστεύουν, πως η διαρκής αρνητική σκέψη είναι ο κύριος λόγος για τον οποίο η κατάθλιψη και το άγχος συμβάλλουν στη νόσο του Αλτσχάιμερ.
«Λαμβάνοντας υπόψιν και άλλες μελέτες, οι οποίες συνδέουν την κατάθλιψη και το άγχος με τον κίνδυνο άνοιας, πιστεύουμε ότι οι αρνητικές σκέψεις για μεγάλο χρονικό διάστημα θα μπορούσαν να αυξήσουν τον κίνδυνο άνοιας», δήλωσε η Δρ. Νάταλι Μάρτσαντ.
Πηγή: CNN