Νέα μελέτη που είδε το φως της δημοσιότητας, αναφέρει πως η κατανάλωση καυτερής πιπεριάς γνωστή και ως τσίλι, θα μπορούσε να αποβεί οφέλιμη στον ανθρώπινο οργανισμό αυξάνοντας την μακροζωία.
Η κατανάλωση τσίλι μπορεί να «μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακές παθήσεις ή καρκίνο», σύμφωνα με προκαταρκτική έρευνα που θα παρουσιαστεί αυτήν την εβδομάδα στις επιστημονικές συνεδρίες του American Heart Association 2020.
Αν και προηγούμενη έρευνα διαπίστωσε ότι η κατανάλωση τσίλι είναι αντιφλεγμονώδη, αντιοξειδωτική, αντικαρκινική και παράλληλα ρυθμίζει την γλυκόζη του αίματος λόγω της καψαϊκίνης - η οποία δίνει στα τσίλι τη χαρακτηριστική καυτή γεύση της, αυτή η νέα μελέτη είναι η πρώτη έρευνα μεγάλης κλίμακας, που παρατηρεί την κατανάλωση τσίλι σε σύγκριση με ασθένειες που προκαλούν θάνατο.
Προκειμένου να εκτιμηθούν οι επιπτώσεις της πιπεριάς τσίλι στην μακροζωία, οι ερευνητές εξέτασαν 4.729 μελέτες από πέντε κορυφαίες παγκόσμιες βάσεις δεδομένων υγείας. Πρόκειται για τις Ovid, Cochrane, Medline, Embase και Scopus.
Αυτές περιελάμβαναν τέσσερις μεγάλες μελέτες με συγκεκριμένα αποτελέσματα για τους συμμετέχοντες από την κατανάλωση τσίλι, παρέχοντας έτσι στην ερευνητική ομάδα αρχεία υγείας και διατροφής περισσότερων από 570.000 ατόμων στις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ιταλία, την Κίνα και το Ιράν, τα οποία τους επέτρεψαν να συγκρίνουν τα αποτελέσματα αυτών που κατανάλωναν τσίλι με εκείνους που σπάνια ή ποτέ δεν τις έτρωγαν.
Η ανάλυση διαπίστωσε πως σε σχέση με τα άτομα που σπάνια ή ποτέ δεν έτρωγαν πιπεριές τσίλι εκείνοι που συστηματικά τις κατανάλωναν είχαν:
- μείωση της καρδιαγγειακής θνησιμότητας κατά 26%
- μείωση της θνησιμότητας από καρκίνο κατά 23%
- μείωση στην θνησιμότητα από όλες τις αιτίς κατά 25%
«Μας εξέπληξε το γεγονός ότι σε μελέτες που είχαν δημοσιευθεί στο παρελθόν, η συστηματική κατανάλωση πιπεριάς τσίλι συσχετίστηκε με μια συνολική μείωση κινδύνων διαφόρων παθήσεων, όπως των καρδιαγγειακών καθώς και της θνησιμότητας από καρκίνο », δήλωσε ο επικεφαλής της ομάδας έρευνας, Μπο Ζου, καρδιολόγος στην Καρδιλογική Κλινική του Κλίβελαντ αλλά και στο Ινστιτούτο Αγγειακών και Θωρακικών παθήσεων στο Κλίβελαντ του Οχάιο, των Ηνωμένων Πολιτειών.
Και συνέχισε λέγοντας ότι, «Υπογραμμίζει πως οι διατροφικοί παράγοντες μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στη συνολική υγεία».
Ωστόσο ο Δρ. Μπο Ζου προειδοποίησε ότι, «Οι ακριβείς λόγοι και μηχανισμοί που μπορεί να εξηγήσουν τα ευρήματά μας, είναι επί του παρόντος άγνωστοι. Επομένως, είναι αδύνατο προς το παρόν να πει κανείς με σιγουριά ότι η κατανάλωση περισσότερης πιπεριάς τσίλι μπορεί να παρατείνει την ζωή και να μειώσει τους θανάτους, ειδικά από καρδιαγγειακούς παράγοντες ή καρκίνο. Απαιτείται περισσότερη έρευνα και συγκεκριμένα στοιχεία από διαφορετικές μελέτες για να μπορέσουμε να επιβεβαιώσουμε τα πρώτα ευρήματα».
Πηγή: Independent