Σύμφωνα με την μελέτη που κυκλοφόρησε την Δευτέρα 23 Νοεμβρίου από το επιστημονικό περιοδικό BMC Medicine, τόσο οι χορτοφάγοι όσο και οι pescatarians (αυτός που είναι χορτοφάγος ενώ συνεχίζει να καταναλώνει ψάρια και άλλα θαλασσινά) έχουν εξίσουν μεγάλο κίνδυνο να υποστούν κατάγματα, ποσοστό που μειώθηκε σημαντικά όταν πρόσθεσαν στην διατροφή τους τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες και ασβέστιο.
Ωστόσο κάτι τέτοιο δεν ισχύει για τους vegans, αφού και μετά την πρόσληψη πρωτεϊνών και ασβεστίου, συνέχισαν να έχουν υψηλό κίνδυνο καταγμάτων από τα άτομα που κατανάλωναν γαλακτοκομικά προϊόντα ή / και κρέας, υποδηλώνοντας ότι εμπλέκεται κάποιος άλλος παράγοντας, όπως έλλειμμα βιταμίνης Β12 και βιταμίνης D.
Παρά τα αποτελέσματα της έρευνας, οι επιστήμονες είπαν ότι δεν υπάρχει λόγος κάποιος να σταματήσει να ακολουθεί μια φυτική διατροφή, καθώς είναι δυνατόν να λαμβάνει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά χωρίς να τρώει ζωικά προϊόντα, αρκεί να οργανώσει σωστά την διατροφή του.
Έλλειψη ασβεστίου και πρωτεΐνης
Οι επιστήμονες από τα Πανεπιστήμια της Οξφόρδης και του Μπρίστολ ανέλυσαν σε διάρκεια 18 ετών δεδομένα που συνέλεξαν από 54.898 άνδρες και γυναίκες στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Εξετάστηκαν κατάγματα που προήλθαν από κάθε πιθανή αιτία, κάτι που δεν τους οδήγησε με ασφάλεια στο συμπέρασμα πώς μια συγκεκριμένη διατροφή φέρει την ευθύνη. Πιστεύουν, όμως, ότι η κατανάλωση πρωτεϊνών και ασβεστίου είναι βασικό συστατικό και την αποφυγή τους.
Συνολικά, οι συμμετέχοντες που δεν έτρωγαν κόκκινο κρέας είχαν γενικά υψηλότερο κίνδυνο καταγμάτων ισχίου από αυτούς που έτρωγαν - μια στατιστική που αληθεύει ακόμη και μετά την εξέταση παραγόντων όπως τρόπος ζωής, εισόδημα και μόρφωση.
Οι vegan στην μελέτη παρουσίασαν στην διατροφή τους χαμηλότερα ποσοστά και στις δύο θρεπτικές ουσίες. Αυτό συμβαίνει επειδή το κρέας, τα αυγά και τα ψάρια είναι πλούσιες πηγές πρωτεϊνών ενώ τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι μια σημαντική πηγή ασβεστίου.
Οι vegan τείνουν επίσης να έχουν χαμηλότερο δείκτη μάζας σώματος - αναλογία βάρους προς ύψος - ο οποίος είναι επίσης σημαντικός παράγοντας κινδύνου για κατάγματα.
«Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι ο χαμηλός δείκτης μάζας σώματος σχετίζεται άμεσα με υψηλότερο κίνδυνο καταγμάτων ισχίου και οι χαμηλές προσλήψεις ασβεστίου και πρωτεΐνης έχουν συνδεθεί με την κακή υγεία των οστών», δήλωσε ο Δρ. Τάμι Τονγκ, επικεφαλής της ομάδας που διενήργησε την έρευνα και διατροφικός επιδημιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.
Η διατροφή vegan παραμένει υγιεινή
Μια ισορροπημένη vegan διατροφή μπορεί να περιλαμβάνει πράγματα όπως φασόλια, κινόα, βρώμη και σόγια ως πρωτεΐνες. Για πρόσληψη ασβεστίου, ζαρζαβατικά όπως μπρόκολο, μαρούλι, σπανάκι, ρόκα και οι σπόροι τσία είναι καλές φυτικές πηγές. Αλλά δεν είναι επίσης κακή ιδέα να συμπληρώνουμε την διατροφή μας με άλλα θρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνη D, είτε είμαστε vegan είτε όχι.
Υπάρχουν πολλά στοιχεία ότι η vegan διατροφή μπορεί επίσης να έχει οφέλη για την υγεία. Προηγούμενη έρευνα έχει συνδέσει την φυτική διατροφή με τη μείωση της αρτηριακής πίεσης, τον μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων και λιγότερες πιθανότητες ανάπτυξης διαβήτη ή / και παχυσαρκίας.
Γι′ αυτό όταν κάνουμε λόγο για σωστή διατροφή καλό είναι να είμαστε προσεκτικοί λαμβάνοντας υπόψη την υγεία κάθε ανθρώπου ξεχωριστά και ποια είναι η ιδανική γι′ αυτόν.
«Θα πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη τα οφέλη και τους κινδύνους της διατροφής μας και να διασφαλίζουμε ότι έχουμε επαρκή επίπεδα ασβεστίου και πρωτεϊνών ενώ διατηρούμε έναν υγιή δείκτη μάζας σώματος. Ούτε υπέρβαροι ούτε πολύ αδύνατοι», δήλωσε ο Δρ. Τάμι Τονγκ.
Πηγή: Insider.com