H πίεση που ασκείται στους καταναλωτές προκειμένου να σταματήσουν να χρησιμοποιούν τις πλαστικές σακούλες θα μπορούσε να βλάψει το περιβάλλον και να έχει αντίστροφα αποτελέσματα, σύμφωνα με νέα έρευνα που είδε το φως της δημοσιότητας.
Οι επιχειρήσεις μετά την απαγόρευση τείνουν να χρησιμοποιούν άλλα υλικά για τις συσκευασίες τους τα οποία ενδεχομένως να είναι ακόμα χειρότερα για το περιβάλλον.
Οι γυάλινες φιάλες για παράδειγμα, είναι πολύ πιο βαριές από το πλαστικό και θεωρούνται μεγαλύτερος ρύπος για το περιβάλλον.
Οι χάρτινες σακούλες από την άλλη φημίζονται για τις υψηλότερες εκπομπές άνθρακα και είναι πιο δύσκολο να επαναχρησιμοποιηθούν.
Οι συντάκτες της έκθεσης αναφέρουν πως η αλλαγή των υλικών συσκευασίας προκλήθηκε ουσιαστικά από την ανησυχία των αγοραστών για την επίδραση των πλαστικών αποβλήτων στους ωκεανούς.
Πολλά σούπερ μάρκετ για παράδειγμα πουλούν πλέον τα περισσότερα ποτά σε χάρτινα κουτιά που φέρουν την αναγραφή πως μπορούν να ανακυκλωθούν.
Η Πράσινη Συμμαχία, ωστόσο στην πραγματικότητα επισημαίνει πως το Ηνωμένο Βασίλειο για παράδειγμα διαθέτει εγκαταστάσεις στις οποίες μπορεί να ανακυκλωθεί μονάχα το 1/3 των υλικών που κυκλοφορούν.
Στην έκθεση μεταξύ άλλων αναφέρεται πως «πάνω από το 80% των καταναλωτών πιστεύουν πως το βιοαποικοδομήσιμο ή λιπασματοποιήσιμο πλαστικό είναι φιλικό προς το περιβάλλον, αλλά ελάχιστοι κατανοούν τους όρους και πώς πρέπει να αντιμετωπιστεί το υλικό».
Η κυβέρνηση της Βρετανίας προς το παρόν έχει απαγορεύσει μερικώς τα καπάκια των πλαστικών μπουκαλιών στην χώρα ενώ επίσης έχει αποφασιστεί η απαγόρευση στα πλαστικά καλαμάκια και στις μπατονέτες.
Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει δεσμευτεί να υιοθετήσει το πακέτο κυκλικής οικονομίας στην ΕΕ. Το μοντέλο προϋποθέτει πολύ αυστηρότερους στόχους για την ανακύκλωση αλλά δεν διευκρινίζει σχετικές λεπτομέρειες για τα πλαστικά μιας χρήσης, στα οποία συμπεριλαμβάνονται και τα πλαστικά μαχαιροπίρουνα.
(Με πληροφορίες από BBC)