Ερευνα: Θύματα διακρίσεων άθεοι και ανθρωπιστές σε πολλά μέρη του κόσμου

Η έκθεση βασίζεται σε μαρτυρίες 76 ατόμων στις οκτώ χώρες που ερωτήθηκαν.
Open Image Modal
Box5 via Getty Images

Οι άθεοι και οι ανθρωπιστές αντιμετωπίζουν διακρίσεις και διώξεις σε ορισμένες χώρες λόγω των πεποιθήσεων και των αξιών τους, σύμφωνα με νέα έκθεση.

Οι μη θρησκευόμενοι άνθρωποι στην Κολομβία, την Ινδία, την Ινδονησία, τη Μαλαισία, τη Νιγηρία, το Πακιστάν, τις Φιλιππίνες και τη Σρι Λάνκα συχνά εξοστρακίζονται και ορισμένες γυναίκες αναγκάζονται να παντρευτούν, αναφέρει η έρευνα Humanists At Risk: Action Report 2020, που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη από την Humanists International.

Ο Μουμπάρακ Μπάλα, πρόεδρος της Ανθρωπιστικής Ένωσης της Νιγηρίας, συνελήφθη τον περασμένο μήνα αφού κατηγορήθηκε για βλασφημία , και απειλείται με την θανατική ποινή. Ο Μπάλα, γιος ενός ευρέως αναγνωρισμένου Ισλαμικού λόγιου, υπήρξε επικριτικός προς την συντηρητικότητα που επιφέρει η θρησκεία στην χώρα. 

Μια σειρά τακτικών χρησιμοποιεούνται εναντίον ανθρωπιστών και άθρων, σύμφωνα με την έκθεση η οποία χρηματοδοτήθηκε από το Υπουργείο Εξωτερικών και Κοινοπολιτείας του Ηνωμένου Βασιλείου. Περιλαμβάνουν την ποινικοποίηση της βλασφημίας και της αποστασίας, την κοινωνική απομόνωση και τις διακρίσεις.

Η έκθεση βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε μαρτυρίες 76 ατόμων στις οκτώ χώρες που ερωτήθηκαν. Ένας Μαλαισιανός ερωτώμενος είπε: «Οι ανθρωπιστές και οι μη θρησκευόμενοι άνθρωποι δέχονται τακτικά επίθεση απόΜουσουλμάνους». Ένας άλλος είπε ότι οι άνθρωποι που εξέφρασαν έλλειψη θρησκευτικών πεποιθήσεων «αποφεύγονται και περιφρονούνται». 

Στο Πακιστάν, το νομικό πλαίσιο είναι «ιδιαίτερα κατασταλτικό, έχει βάναυσους νόμους περί βλασφημίας , συστηματικές και νομοθετικές θρησκευτικές διακρίσεις και συχνά επιτρέπει την επαγρύπνηση βίας για θρησκευτικούς λόγους. 

 «Για να είσαι ανθρωπιστής στο Πακιστάν πρέπει να έχεις το θάρρος να χάσεις τα πάντα», απάντησε ένας ερωτώμενος. Κορίτσια και γυναίκες από μειονοτικές ομάδες συχνά αναγκάζονται να παντρευτούν. 

Αναφέρεται και η υπόθεση της Φαζία Ιλίας, ιδρυτή της Αθεϊστικής και Αγνωστικιστικής Συμμαχίας του Πακιστάν, της οποίας ο πρώην σύζυγος, ένας ευσεβής μουσουλμάνος, έλαβε την επιμέλεια της κόρης τους «προφανώς επειδή η Φαζία έφυγε από το Ισλάμ».

 Ο Γκάρι Μακλέλαντ, διευθύνων σύμβουλος της Humanists International, δήλωσε: «Αυτή η έκθεση φωτίζει τη στοχευμένη βία, τη συνεχιζόμενη παρενόχληση και τις κοινωνικές διακρίσεις που αντιμετωπίζουν ανθρωπιστές σε πολλές χώρες και ανοίγει την πόρτα σε συζητήσεις σχετικά με τον καλύτερο τρόπο προστασίας των ανθρωπιστών παγκοσμίως.

 

Πηγή: Guardian