Έρευνα του ΝΑΤΟ για το επεισόδιο μεταξύ πολεμικών της Γαλλίας και της Τουρκίας

Το ΝΑΤΟ ξεκινά έρευνα για τις κατηγορίες της Γαλλίας σχετικά με επεισόδιο μεταξύ πολεμικού της και τουρκικών πλοίων στη Μεσόγειο ανακοίνωσε ο γγ, Γενς Στόλτενμπεργκ.
|
Open Image Modal
Φωτογραφία αρχείου
ASSOCIATED PRESS

To NATO θα διερευνήσει τις γαλλικές κατηγορίες προς την Τουρκία για επεισόδιο μεταξύ πλοίων στη Μεσόγειο, δήλωσε την Πέμπτη ο γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, κατόπιν συνάντησης με τους υπουργούς Άμυνας της Συμμαχίας.  

Σύμφωνα με το Παρίσι ένα γαλλικό πολεμικό πλοίο αποτέλεσε πρόσφατα στόχο «επιθετικής ενέργειας» εκ μέρους τουρκικών φρεγατών στη Μεσόγειο.

«Το περιστατικό στη Μεσόγειο αναφέρθηκε στη συνάντηση από πολλούς συμμάχους. Το μήνυμά μου είναι πως έχουμε διασφαλίσει ότι οι στρατιωτικές αρχές του ΝΑΤΟ διερευνούν το συμβάν για να υπάρξει πλήρης σαφήνεια σχετικά με το τι συνέβη» είπε σε συνέντευξη Τύπου ο Στόλντεμπεργκ. 

Η καταγγελία της Γαλλίας ήρθε να επιβεβαιώσει όσα κατέγραψε και η ελληνική πλευρά, με τις υπόνοιες πλέον να πολλαπλασιάζονται σε σχέση με τον ρόλο της Τουρκίας στον πόλεμο της Λιβύης και την αποστολή όπλων - κόντρα στο εμπάργκο του ΟΗΕ. 

Η Γαλλίδα υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων Φλοράνς Παρλί έθεσε το συμβάν κατά τη διάρκεια της συνάντησης σε μια περίοδο που οι δύο σύμμαχοι ανταλλάσσουν βέλη για την κρίση στη Λιβύη, κατηγορώντας η μία την άλλη ότι στηρίζουν αντίπαλες πλευρές στον πόλεμο της βορειοαφρικανικής χώρας.

Το Παρίσι κατηγορεί επανειλημμένα την Άγκυρα για παραβίαση του εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ. Η Τουρκία απορρίπτει τις γαλλικές κατηγορίες και αρνήθηκε ότι το συμβάν όπως περιγράφεται από τη Γαλλία συνέβη ποτέ.

Η Παρλί είπε ότι στις 10 Ιουνίου τουρκικά πολεμικά πλοία «φώτισαν» τρεις φορές με τα ραντάρ τους τη γαλλική φρεγάτα Courbet στην ανατολική Μεσόγειο.

Όπως σημείωσε η Γαλλίδα υπουργός, η Courbet βρισκόταν σε αποστολή του ΝΑΤΟ για να ελέγξει αν ένα τουρκικό πλοίο, το Cirkin, μετέφερε παράνομα όπλα στη Λιβύη καθώς απενεργοποίησε τον αναμεταδότη του, δεν προσδιόρισε την ταυτότητά του και δεν ανέφερε τον τελικό του προορισμό.

Πρόσθεσε ότι κατά τη διάρκεια του συμβάντος οι Τούρκοι ναυτικοί φόρεσαν αλεξίσφαιρα γιλέκα και στάθηκαν φέροντας ελαφρά όπλα.

«Δεν μπορεί να υπάρξει κανένας εφησυχασμός με μια τέτοια συμπεριφορά. Αυτό το ιδιαίτερα σοβαρό περιστατικό πρέπει να αντιμετωπιστεί και οι σύμμαχοί μας συμμερίζονται τις ανησυχίες μας, καθώς οκτώ Ευρωπαίοι εταίροι μας έδωσαν σαφή υποστήριξη σήμερα στο ΝΑΤΟ», δήλωσε η Παρλί σε Γάλλους βουλευτές μετά την υπουργική συνάντηση.

«Αυτή η ενέργεια είναι εξαιρετικά επιθετική και δεν μπορεί ένας σύμμαχος να αντιμετωπίζει, με τέτοια συμπεριφορά, έναν άλλο σύμμαχο που κάνει τη δουλειά του υπό τη διοίκηση του ΝΑΤΟ», είπε.

Η Τουρκία απέρριψε τις «αβάσιμες» κατηγορίες του Παρισιού: «Είναι προφανές πως οι κατηγορίες αυτές (...) είναι αβάσιμες», ισχυρίστηκε υψηλόβαθμος στρατιωτικός αξιωματούχος ο οποίος ζήτησε ανωνυμία, κατηγορώντας μάλιστα το γαλλικό πλοίο ότι πραγματοποίησε «επικίνδυνο και με μεγάλη ταχύτητα ελιγμό».

Σύμφωνα με το Παρίσι τα τουρκικά πολεμικά που συνόδευαν ένα φορτηγό πλοίο φώτισαν το γαλλικό πλοίο «τρεις φορές με το ραντάρ ελέγχου πυρών».

Ο υψηλόβαθμος Τούρκος αξιωματούχος απέρριψε την κατηγορία αυτή, ισχυριζόμενος πως τα τουρκικά πλοία χρησιμοποίησαν την κάμερα που είναι ενσωματωμένη στο ραντάρ ελέγχου πυρών τους για να «παρακολουθήσουν το γαλλικό πλοίο που πραγματοποιούσε έναν επικίνδυνο ελιγμό σε πολύ μικρή απόσταση και ως μέτρο ασφαλείας», αλλά όχι με το ίδιο το ραντάρ. Επίσης ισχυρίστηκε πως το γαλλικό πλοίο δεν επιδίωξε να εγκαθιδρύσει επαφή με τις τουρκικές φρεγάτες- ενώ υποστήριξε πως τουρκικά πλοία είχαν ανεφοδιάσει πριν από το συμβάν, με καύσιμα την ίδια γαλλική φρεγάτα.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP)