Τον πρώτο μόνιμο κάτοικο του Ηλιακού Συστήματος ο οποίος αποτελεί «μετανάστη», εντόπισαν επιστήμονες.
Ο συγκεκριμένος αστεροειδής, που βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε τροχιά γύρω από τον Δία, είναι ο πρώτος που επιβεβαιώνεται ότι έχει «κλαπεί» από άλλο αστρικό σύστημα, σύμφωνα με την έρευνα, η οποία δημοσιεύτηκε από τη Royal Astronomical Society.
Όχι πολύ καιρό πριν, άλλος ένας αστεροειδής, ιδιαίτερου σχήματος, είχε απασχολήσει τα ΜΜΕ: Ο «Ουμουαμούα»(που, λόγω του σχήματος «πούρου», θεωρήθηκε από κάποιους ότι θα μπορούσε να αποτελεί ακόμα και εξωγήινο διαστημόπλοιο) επιβεβαιώθηκε πως προερχόταν από κάποιο άλλο αστρικό σύστημα, αλλά ήταν απλά «περαστικός», τη στιγμή που ο άνωθεν αστεροειδής (514107 2015 ΒΖ509) είναι «μόνιμος κάτοικος».
Όλοι οι πλανήτες του Ηλιακού Συστήματος και η πλειονότητα των άλλων αντικειμένων που βρίσκονται σε αυτό κινούνται γύρω από τον Ήλιο στην ίδια κατεύθυνση. Ωστόσο ο 2015 ΒΖ509 είναι διαφορετικός, καθώς κινείται στην αντίθετη κατεύθυνση.
«Το πώς ο αστεροειδής έφτασε να κινείται έτσι ενώ μοιράζεται την τροχιά του Δία μέχρι τώρα ήταν μυστήριο» εξηγεί ο Δρ. Φάθι Ναμούνι, επικεφαλής συντάκτης της έρευνας. «Αν ο 2015 ΒΖ509 ήταν “ιθαγενής” του συστήματός μας θα έπρεπε να έχει την πρώτη αρχική κατεύθυνση με όλους τους άλλους πλανήτες και αστεροειδείς, που προέκυψαν από το νέφος αερίου και σκόνης που τα σχημάτισε».
Ωστόσο, οι επιστήμονες έκαναν προσομοιώσεις για να βρουν τη θέση του αστεροειδούς πίσω στον χρόνο, στη γένεση του Ηλιακού Συστήματος, 4,5 δισ. χρόνια πριν, όταν λάμβανε τέλος η περίοδος σχηματισμού των πλανητών. Αυτές έδειξαν πως ο 2015 ΒΖ509 πάντα κινούνταν έτσι, οπότε δεν θα μπορούσε να βρίσκεται εκεί εξαρχής, και πιθανότατα «εκλάπη» από άλλο αστρικό σύστημα.