Οι άνδρες και οι γυναίκες κατά συρροήν δολοφόνοι (serial killers) τείνουν να επιλέγουν τα θύματά τους και να διαπράττουν τα εγκλήματά τους με διαφορετικούς τρόπους- κάτι που ενδεχομένως να οφείλεται σε χιλιάδες χρόνια ψυχολογικής εξέλιξης, σύμφωνα με νέα έρευνα.
Οι ερευνητές του Pennsylvania State University (Penn State) διαπίστωσαν πως οι άνδρες serial killers τείνουν να «κυνηγούν» τα θύματά τους, που συχνά τους είναι άγνωστα. Οι γυναίκες πάλι, τείνουν να «συγκεντρώνουν» τα θύματά τους- στοχοποιώντας ανθρώπους γύρω τους που μπορεί να γνωρίζουν ήδη, συνήθως για οικονομικό όφελος.
Η Μαρίσα Χάρισον, αναπληρώτρια καθηγήτρια ψυχολογίας στο Penn State Harrisburg, είπε πως τα ευρήματα αυτά θα μπορούσαν να συμβάλουν στην καλύτερη διερεύνηση υποθέσεων δολοφονιών. «Εάν διεπράχθη ένας φόνος χωρίς γνωστό ύποπτο, μπορείς κάποιες φορές να χρησιμοποιήσεις λεπτομέρειες του εγκλήματος για να δημιουργήσεις ένα προφίλ για το πώς μπορεί να είναι ο δράστης» σημείωσε η Χάρισον. «Οπότε εάν ξέρεις ότι οι άνδρες είναι πιο πιθανόν να διαπράξουν ένα έγκλημα με συγκεκριμένο τρόπο και οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να το κάνουν αλλιώς, ελπίζουμε πως θα μπορούσε να βοηθήσει τους ερευνητές να κινηθούν στον σωστό δρόμο».
Αν και γενικότερα το ενδιαφέρον για τους serial killers είναι σχετικά μεγάλο, η Χάρισον είπε ότι έχουν γίνει λίγες έρευνες πάνω σε αυτά τα εγκλήματα, κυρίως επειδή οι κατά συρροήν δολοφόνοι είναι σχετικά σπάνιοι. Ωστόσο, δουλεύοντας πάνω σε μια προηγούμενη μελέτη, άρχισε να αντιλαμβάνεται διαφορές μεταξύ των μοτίβων ανδρών και γυναικών, τα οποία την ενδιέφερε να διερευνήσει.
Η Χάρισον είπε πως, επειδή οι άνθρωποι ζούσαν ως κυνηγοί/ συλλέκτες (ή τροφοσυλλέκτες) κατά περίπου το 95% της ιστορίας, οι αρχαίοι αυτοί ρόλοι θα μπορούσαν να εξηγήσουν τις διαφορές.
«Ιστορικά, οι άνδρες κυνηγούσαν ζώα ως θηράματα και οι γυναίκες συνέλεγαν κοντινούς πόρους, όπως φυτά και σπόρους, για τροφή. Ως εξελικτική ψυχολόγος, αναρωτιόμουν εάν έχει απομείνει κάτι από αυτούς τους παλιούς ρόλους που να μπορούσε να επηρεάζει το πώς οι άνδρες και οι γυναίκες serial killers επιλέγουν τα θύματά τους».
Οι ερευνητές συνέλεξαν πληροφορίες από ΜΜΕ για δολοφονίες και χρησιμοποίησαν δεδομένα για 55 άνδρες και 55 γυναίκες serial killers από τις ΗΠΑ. Αφού ανέλυσαν τα στοιχεία αυτά, βρήκαν ότι οι serial killers ήταν έξι φορές πιο πιθανόν να σκοτώσουν έναν ξένο, ενώ οι γυναίκες ήταν περίπου δύο φορές πιο πιθανό να σκοτώσουν κάποιον που ήδη ήξεραν. Επιπρόσθετα, το 65,4% των ανδρών κυνηγούσαν τα θύματά τους, συγκριτικά με το 3,6% των γυναικών. «Στο δείγμα μας, υπήρχαν δύο γυναίκες serial killers που επιδίδονταν σε συμπεριφορά “κυνηγιού”» είπε η Χάρισον, «Είναι ενδιαφέρον πως αναφορές υποδεικνύουν πως σε αυτά τα εγκλήματα εμπλέκονταν και άνδρες».
Ακόμη, δεδομένου ότι οι ερευνητές συνέλεξαν πληροφορίες από πηγές των ΜΜΕ, διαπιστώθηκε επίσης πως υπήρχαν διαφορές και στα «παρατσούκλια» που δίνονταν στους serial killers από τα MME.
«Οι γυναίκες ήταν πιο πιθανό να λαμβάνουν προσωνύμια που υποδείκνυαν το φύλο τους, όπως “Jolly Jane” και “Tiger Woman”» σημείωσε η Χάρισον, προσθέτοντας πως οι άνδρες ήταν πιο πιθανόν να έχουν προσωνύμια που έδειχναν την αγριότητα των εγκλημάτων τους, πχ “Kansas City Slasher».
Καταλήγοντας, ωστόσο, η ερευνήτρια τόνισε πως, αν και η εξελικτική ψυχολογία μπορεί να βοηθήσει να εξηγηθούν οι διαφορές μεταξύ ανδρών και γυναικών serial killers, αυτό δεν σημαίνει πως οποιοσδήποτε έχει προδιάθεση από τη γέννησή του να κάνει εγκλήματα. «Η εξέλιξη δεν σημαίνει πως προορίζεσαι εκ των προτέρων να κάνεις συγκεκριμένα πράγματα ή να ενεργείς με συγκεκριμένο τρόπο. Σημαίνει ότι ίσως να είναι δυνατόν να κάνεις προβλέψεις για τη συμπεριφορά με βάση το εξελικτικό παρελθόν μας. Σε αυτή την περίπτωση, όντως πιστεύω πως αυτές οι συμπεριφορές προκύπτουν από ξεχωριστές συμπεριφορές ή εργασίες των φύλων στο περιβάλλον των προγόνων μας. Και ίσως μπορούμε να το καταλάβουμε καλύτερα μέσω εξελικτικού πρίσματος».