Ποιο είναι το μυστικό της μακροζωΐας; Οι περισσότεροι θα απαντούσαν διάφορα «συμβατικά», όπως καλή διατροφή, σωματική άσκηση, μέτρο κλπ. Άλλοι θα μιλούσαν για το καλό σεξ, και άλλοι, πιο μακάβριοι, μπορεί να έπαιρναν μια ιδέα από τις ιστορίες για την κόμισσα Μπάθορι ή τον Δράκουλα και να μιλούσαν για το αίμα των νέων- και ενδεχομένως να έπεφταν εν μέρει μέσα.
Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα των The Times, η Λίντα Πάρτριτζ, επιστήμονας του University College London υποστήριξε πως η ανθρωπότητα είναι κοντά στο να αποκτήσει τα μέσα για την επέκταση της διάρκειας ζωής- ή, έστω, για την αποφυγή της επιδείνωσης της υγείας κατά το τέλος της. Η θέση της, η οποία δημοσιεύτηκε στο Nature, δημοσιεύεται λίγο αφού μια εταιρεία που δημιουργήθηκε από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ ανακοίνωσε ότι έχει λάβει χρηματοδότηση εκατομμυρίων δολαρίων για να διερευνήσει θεραπευτικές μεθόδους με βάση την ιδέα ότι το αίμα ζώων νεαρής ηλικίας μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αναζωογόνηση αυτών που είναι μεγαλύτερης ηλικίας.
«Θα έλεγα πως η γήρανση είναι ο βασιλιάς των ασθενειών» είπε η Πάρτριτζ. «Πολλοί τη βλέπουν ως “φυσική”, και ως εκ τούτου δεν θα έπρεπε να παρέμβεις στη φύση. Αλλά πάντα θεωρούσαμε ότι είναι επιτακτικό, από ηθικής άποψης, να θεραπεύουμε την ασθένεια όπου τη βρίσκουμε».
«Υπάρχουν τόσες φανταστικές έρευνες σε ζώα. Είναι τρελό, αρχίζουμε να καταλαβαίνουμε πόσο εύπλαστη είναι η γήρανση. Τώρα πρέπει να πιέσουμε για να το “μεταφράσουμε” αυτό για τους ανθρώπους» πρόσθεσε.
Κάποιες από τις πλέον «τολμηρές» έρευνες περιλαμβάνουν τη χρήση αίματος: Μια σειρά πειραμάτων σε ποντίκια ενισχύει την ιδέα πως οι μεταγγίσεις αίματος από νεαρότερα άτομα μπορούν να βοηθούν στη διατήρηση/ ενίσχυση της ζωτικότητας/ ζωντάνιας- ενώ, αντίθετα, το αίμα των γηραιότερων ποντικιών, προκαλούσε επιδείνωση της υγείας στα νεαρότερα.
Δοκιμές γίνονται ήδη σε ανθρώπους: Μια αμερικανική startup ονόματι Ambrosia προσφέρει πλάσμα αίματος εφήβων σε γηραιότερους πελάτες (μεταξύ των οποίων, σύμφωνα με αναφορές, δισεκατομμυριούχοι της Σίλικον Βάλεϊ) σε κόστος 8.000 δολαρίων τα 2,5 λίτρα. Αυτή την εβδομάδα άλλη μια startup ονόματι Elevian ανακοίνωσε ότι είχε επενδύσεις 5,5 εκατομμυρίων δολαρίων για μια διαφορετική προσέγγιση: Οι επιστήμονές της, βιολόγοι του Χάρβαρντ, διερευνούν εάν μια πρωτεΐνη του αίματος, η GDF11, αποτελεί «συστατικό- κλειδί», καθώς πιστεύουν ότι τακτικές ενέσεις της θα μπορούσαν να αναπαράγουν την ευεργετική επίδραση του αίματος, χωρίς να απαιτείται πλήρης μετάγγιση.
Σε κάθε περίπτωση, η Πάρτριτζ είπε πως είναι πολύ νωρίς για να πει κανείς εάν οι πελάτες των εταιρειών αυτών θα έπρεπε να ξοδεύουν χρήματα σε αυτές ή όχι, αλλά σημειώνει πως αναμένεται ένα μέλλον όπου τέτοιου είδους θεραπείες θα θεωρούνται φυσιολογικές και θα έχουν καθιερωθεί. Επίσης, αξίζει να σημειωθεί πως η έρευνά της έχει δείξει πως το αίμα δεν είναι το μόνο «προϊόν» των νέων που μπορεί να βοηθά τους ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας: Βακτήρια από τα έντερα των νέων θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε γηραιότερους, βοηθώντας στην πρόληψη και αντιμετώπιση διαφόρων παθήσεων. Εν τέλει, όπως τόνισε η ερευνήτρια, ο θάνατος θα έρθει κάποια στιγμή, αλλά τονίζει πως «όσο γηραιότερος πεθάνεις, τόσο υγιέστερος μένεις μέχρι να πεθάνεις. Αυτοί που πεθαίνουν στα 100, στα 105, στα 110, έχουν πολύ λιγότερα προβλήματα υγείας πριν πεθάνουν».