Ερευνητές ανακάλυψαν πώς ήταν τα προϊστορικά μπιμπερό

Και έδωσαν πληροφορίες σχετικά με το γάλα που κατανάλωναν τα βρέφη στην Ευρώπη την περίοδο εκείνη.
Open Image Modal
Joaquin Ossorio-Castillo via Getty Images

Τα μωρά που έζησαν στην προϊστορική εποχή έπιναν το γάλα τους από κεραμικά τα οποία παρέπεμπαν σε μπιμπερό. Aυτό αποδεικνύουν ευρήματα που εντοπίστηκαν μέσα σε τάφους μικρών παιδιών πρόσφατα. Μάλιστα, όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες, τα δοχεία αυτά που έμοιαζαν με μπιμπερό περιείχαν γάλα ζώων.

Τα μικροσκοπικά κεραμικά ήταν δοχεία με στόμιο τα οποία θα μπορούσε να κρατήσει ένα νήπιο στο χέρι του. Εμφανίστηκαν στην Ευρώπη κατά τη Νεολιθική περίοδο (γύρω στο 5000 π.Χ.), ενώ την εποχή του χαλκού και του σιδήρου η χρήση τους επεκτάθηκε.

Οι ερευνητές που κατέληξαν στα εν λόγω συμπεράσματα τόνισαν πως τα εν λόγω δοχεία θα μπορούσαν επίσης να χρησιμοποιηθούν για την ταφή αρρώστων ή αναπήρων.

Τα δείγματα που χρησιμοποιήθηκαν για την μελέτη βρέθηκαν σε τάφους, δίπλα σε λείψανα παιδιών ηλικίας 0-6 ετών στη Βαυαρία – το παλαιότερο σε μια νεκρόπολη της Εποχής του Χαλκού (3200-2800 π.Χ.), ενώ τα δύο άλλα σε ένα κοιμητήριο της Εποχής του Σιδήρου.

Στα δοχεία που εξετάστηκαν ανακαλύφθηκαν λιπαρά οξέα ζωικής προέλευσης, δηλαδή γάλακτος μηρυκαστικών ζώων (βοοειδή, πρόβατα ή κατσίκια). Επιβεβαιώθηκε έτσι πως τα βρέφη κατανάλωναν γάλα από ζώα, είτε έπειτα από τον απογαλακτισμό τους, είτε ως συμπλήρωμα στο μητρικό γάλα.

Η Τζούλι Νταν, βιομοριακή αρχαιολόγος, ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ και συγγραφέας της μελέτης δήλωσε πως πρόκειται για την πρώτη απόδειξη του τι έπιναν τα μωρά στην Ευρώπη κατά την προϊστορική περίοδο.

«Κάποια από αυτά τα μπιμπερό είναι σαν παιχνίδια, θα έκαναν τα παιδιά να γελάνε», πρόσθεσε. «Η ανακάλυψη αυτή μας δίνει μια πολύ πιο συγκεκριμένη εικόνα για τον τρόπο που οι προϊστορικές οικογένειες έτρεφαν τα παιδιά τους μετά τη διακοπή του θηλασμού», εξήγησε.

(Mε πληροφορίες από BBC)