Ερευνητές απέδειξαν πως οι μάσκες εμποδίζουν τον κορονοϊό, αλλά όχι τέλεια

Το πείραμα με τις μάσκες και το ιικό φορτίο που μεταφέρεται.
Open Image Modal
The Institute of Medical Science, University of Tokyo/Handout via REUTERS ATTENTION EDITORS

Οι μάσκες που χρησιμοποιούμε όλοι πλέον στην καθημερινότητά μας προσφέρουν προστασία από τα σωματίδια του κορονοϊού, ωστόσο ακόμα και οι πιο άρτια κατασκευασμένες και επαγγελματικές δεν μπορούν να εξαλείψουν πλήρως τον κίνδυνο μετάδοσης. Αυτό τουλάχιστον επισημαίνουν Ιάπωνες ερευνητές μετά από μελέτη που εκπόνησαν.

Οι επιστήμονες από το πανεπιστήμιο του Τόκιο, τοποθέτησαν μέσα σε ένα θάλαμο, πλαστικές κεφαλές, που η μία αντικρίζει την άλλη. Εφοδιασμένες με νεφελοποιητές, προγραμματίστηκαν για μια προσομείωση βήχα, αποβάλλοντας πραγματικά σωματίδια κορονοϊού.

Η βαμβακερή μάσκα που κάλυπτε το ένα πρόσωπο, μείωσε την ιική πρόσληψη από το απέναντι αντικείμενο κατά 40% σε σύγκριση με την περίπτωση που δεν χρησιμοποιήθηκε καθόλου μάσκα.

Από την άλλη, διαπιστώθηκε πως μια τελείως επαγγελματική μάσκα, μπορεί να εμποδίσει έως και το 90% του ιικού φορτίου. Να σημειωθεί ωστόσο πως ακόμα κι όταν αυτή είναι προσαρμοσμένη στο πρόσωπο με ταινία, ορισμένα σωματίδια του ιού εξακολουθούν να γλιστρούν.

Όταν μια μάσκα τοποθετήθηκε στην κεφαλή από την οποία προήλθε ο βήχας, τότε διαπιστώθηκε πως εμποδίστηκε το 50% του ιικού φορτίου.

Σε γενικές γραμμές ήταν κοινώς αποδεκτό από τους ειδικούς στον τομέα της υγείας πως ο Covid-19 μπορεί να εξαπλωθεί μέσω του αέρα. Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων στις ΗΠΑ πήγαν ωστόσο την θεωρία ένα βήμα παρακάτω, λέγοντας ότι το παθογόνο μικρόβιο μπορεί να παραμείνει σε αυτόν για ώρες.

Η ομάδα των Ιαπώνων ερευνητών κατέληξε στο συμπέρασμα πως η υγρασία μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στην αερομεταφερόμενη διασπορά σωματιδίων του ιού.

(Με πληροφορίες από Reuters)