Η γεωλογία του ηφαιστειακού νησιού Τριντάντε της Βραζιλίας συναρπάζει τους επιστήμονες εδώ και χρόνια, αλλά η ανακάλυψη πετρωμάτων από πλαστικά υπολείμματα σε αυτό το απομακρυσμένο καταφύγιο χελωνών προκαλεί συναγερμό.
Το λιωμένο πλαστικό έχει αναμιχθεί με πετρώματα στο νησί, κάτι που σύμφωνα με τους ερευνητές είναι απόδειξη της αυξανόμενης επιρροής του ανθρώπου στους γεωλογικούς κύκλους της γης.
«Αυτό είναι νέο και τρομακτικό ταυτόχρονα, γιατί η ρύπανση έχει φτάσει στη γεωλογία», δήλωσε η Φερνάντα Αβελάρ Σάντος, γεωλόγος στο Ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο του Παρανά.
Η Σάντος και η ομάδα της διεξήγαγαν χημικές δοκιμές για να μάθουν τι είδους πλαστικά υπάρχουν στα πετρώματα που ονομάζονται «plastiglomerates», επειδή αποτελούνται από ένα μείγμα ιζηματογενών κόκκων και άλλων φυσικών υπολειμμάτων που συγκρατούνται μεταξύ τους από πλαστικό.
«Διαπιστώσαμε ότι (η ρύπανση) προέρχεται κυρίως από δίχτυα ψαρέματος, τα οποία είναι πολύ συνηθισμένα στις παραλίες του νησιού Τριντάντε», είπε η Σάντος. «Τα δίχτυα σπρώχνονται από τα θαλάσσια ρεύματα και συσσωρεύονται στην παραλία. Οταν η θερμοκρασία ανεβαίνει, αυτό το πλαστικό λιώνει και ενσωματώνεται στο φυσικό υλικό της παραλίας».
Το νησί Τριντάντε είναι ένα από τα πιο σημαντικά σημεία διατήρησης στον κόσμο για τις πράσινες χελώνες (Chelonia mydas), με χιλιάδες του είδους να καταφθάνουν εκεί κάθε χρόνο για να γεννήσουν τα αυγά τους. Οι μόνοι άνθρωποι που το κατοικούν είναι μέλη του βραζιλιάνικου ναυτικού, το οποίο διατηρεί μια βάση στο νησί και προστατεύει τις χελώνες που φωλιάζουν.
«Το μέρος όπου βρήκαμε αυτά τα δείγματα (από πλαστικό) είναι μια περιοχή, κοντά στο μέρος που οι πράσινες χελώνες γεννούν τα αυγά τους», εξήγησε η Σάντος. Η ανακάλυψη προκαλεί ερωτήματα σχετικά με την κληρονομιά των ανθρώπων στη γη, υπογράμμισε η ίδια με νόημα.