Τόνος αισθητά πιο πολιτισμένος, λιγότερες διακοπές και εντάσεις, ακόμη και κομπλιμέντα: το ντιμπέιτ των αντίπαλων υποψηφίων για την αντιπροεδρία των ΗΠΑ, στο οποίο ήρθαν αντιμέτωποι ο Μάικ Πενς και η Καμάλα Χάρις, προσέφερε θέαμα σχεδόν διαμετρικά αντίθετο με εκείνο ανάμεσα στον Ντόναλντ Τραμπ και τον Τζο Μπάιντεν την περασμένη εβδομάδα, όταν οι υποψήφιοι για την προεδρία αντάλλαξαν βαριές προσβολές.
Ενίοτε τόσο ο Ρεπουμπλικάνος αντιπρόεδρος και η Δημοκρατική γερουσιάστρια διέκοπταν, ωστόσο γενικά άφηναν την άλλη πλευρά να εκφραστεί, ενώ αντάλλαξαν φιλοφρονήσεις.
«Θα ήθελα να σας συγχαρώ, όπως έκανα ήδη στο τηλέφωνο, για την ιστορική υποψηφιότητά σας», είπε ο Πενς στη γερουσιάστρια της Καλιφόρνιας, κόρη μεταναστών.
«Σέβομαι το γεγονός ότι ο Τζο Μπάιντεν αφιέρωσε 47 χρόνια της ζωής του στην υπηρεσία της χώρας. Σέβομαι επίσης την δική σας καριέρα στην υπηρεσία της δικαιοσύνης», είπε ακόμη ο αντιπρόεδρος.
«Σας ευχαριστώ», του απάντησε η Χάρις.
Στην μοναδική τηλεμαχία των υποψηφίων για την αντιπροεδρία, στη Σολτ Λέικ Σίτι, η αντίθεση με το ντιμπέιτ των Τραμπ και Μπάιντεν την 29η Σεπτεμβρίου στο Κλίβλαντ δεν θα μπορούσε να είναι πιο απτή. Σε εκείνη την εκπομπή, ο νεοϋορκέζος επιχειρηματίας των ακινήτων και ο πρώην αντιπρόεδρος διέκοπταν ασταμάτητα και μίλαγαν συνεχώς ο ένας πάνω στον άλλο, με την κακοφωνία και τους βαρείς χαρακτηρισμούς που αντάλλαξαν να προκαλούν δυσφορία σε πολλούς τηλεθεατές.
Και οι εντάσεις
Οι εντάσεις πάντως δεν έλειψαν ούτε σε αυτή την τηλεοπτική συζήτηση. Η Χάρις επιτέθηκε στην κυβέρνηση Τραμπ χαρακτηρίζοντας την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού τη «μεγαλύτερη αποτυχία στην ιστορία» της χώρας της. «Την 28η Ιανουαρίου, ο αντιπρόεδρος και πρόεδρος ενημερώθηκαν για τη φύση αυτής της πανδημίας», έμαθαν ότι ο κορονοϊός «είναι θανατηφόρος, ότι μεταδίδεται μέσω του αέρα, ότι πλήττει τους νέους»· ήξεραν τα πάντα, «αλλά δεν σας είπαν τίποτα», κατήγγειλε.
Ο Πενς απάντησε λέγοντας πως ο πρόεδρος Τραμπ «από την πρώτη ημέρα» έβαλε «πρώτα την υγεία της Αμερικής», κι έκανε αυτό που δεν θα «τολμούσε» να πράξει οποιοσδήποτε άλλος: έκλεισε τα σύνορα της χώρας στους ταξιδιώτες από την Κίνα.
Εξάλλου, ο Πενς κατήγγειλε τον υποψήφιο των Δημοκρατικών για την προεδρία πως «αντέγραψε» μέρος του σχεδίου του Ρεπουμπλικάνου προέδρου, προσθέτοντας πως ο πρώην αντιπρόεδρος «κάτι ξέρει από αντιγραφές», παραπέμποντας σ’ ένα σκάνδαλο που είχε πλήξει την προηγούμενη προσπάθειά του Μπάιντεν να εκλεγεί στην προεδρία, τη δεκαετία του 1980.
Η Χάρις πέρασε ξανά στην επίθεση θίγοντας ότι ο πρόεδρος Τραμπ έχει προκαλέσει επανειλημμένα σύγχυση με δηλώσεις του για την πανδημία. «Αν οι επαγγελματίες της δημόσιας υγείας και ο Δρ. Φάουτσι μας πουν ότι πρέπει να πάρουμε» το μελλοντικό εμβόλιο εναντίον του κορονοϊού, «θα είμαι η πρώτη που θα μπω στην ουρά για να το πάρω. Αλλά εάν μου πει πως πρέπει να το πάρω ο Ντόναλντ Τραμπ, δεν θα εμβολιαστώ».
Και η αντιπαράθεση δεν σταμάτησε εκεί.
Αφγανιστάν: Απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων μέχρι τα Χριστούγεννα
Στο μεταξύ, ο Αμερικανός πρόεδρος την Τετάρτη έκανε σαφές ότι σκοπός του είναι να έχουν αποσυρθεί από το Αφγανιστάν όλα τα στελέχη των ένοπλων δυνάμεων των ΗΠΑ που υπηρετούν στη χώρα της Ασίας ως τα Χριστούγεννα, ταχύτερα από ό,τι προέβλεπε η συμφωνία ανάμεσα στην κυβέρνησή του και τους Ταλιμπάν.
«Ο υπόλοιπος μικρός αριθμός των γενναίων ανδρών και γυναικών μας που υπηρετούν ακόμη στο Αφγανιστάν θα πρέπει να έχει επιστρέψει σπίτι ως τα Χριστούγεννα!», ανέφερε μέσω Twitter ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος, ο οποίος θα διεκδικήσει νέα τετραετή θητεία στις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, στις οποίες θα αντιμετωπίσει τον πρώην αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν, τον υποψήφιο των Δημοκρατικών.
Η κυβέρνηση Τραμπ δεσμεύθηκε να αποσύρει όλα τα στελέχη των αμερικανικών ένοπλων δυνάμεων από το Αφγανιστάν ως τα μέσα του 2021 το αργότερο στο πλαίσιο της συμφωνίας που υπέγραψε με τους Ταλιμπάν την 29η Φεβρουαρίου, προκειμένου να τερματιστεί ο πιο μακρόχρονος πόλεμος στον οποίο ενεπλάκησαν ποτέ οι ΗΠΑ. Σε αντάλλαγμα, οι ισλαμιστές αντάρτες δεσμεύθηκαν να μην επιτρέπουν να δρουν τρομοκράτες με ορμητήριο τα εδάφη που ελέγχουν και να αρχίσουν άνευ προηγουμένου ειρηνευτικές συνομιλίες με την κυβέρνηση στην Καμπούλ.
Tην πρόθεση του Αμερικανού προέδρου γνωστοποίησε και ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Ο′ Μπράιεν, ο οποίος δήλωσε πως μέχρι τις αρχές του επόμενου έτους, θα μειώσουν σε 2.500 στρατιώτες τη δύναμή τους στο Αφγανιστάν, δίνοντας περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τον ρυθμό και το εύρος της αποχώρησης από τον πιο μακροχρόνιο πόλεμο της Αμερικής.