Ερυθρά Θάλασσα: Επικίνδυνη μείωση 37% του όγκου μεταφορών λόγω των επιθέσεων των Χούθι

Ακόμη ένα εμπορικό πλοίο των ΗΠΑ επλήγη από τους αντάρτες της Υεμένης που υποστηρίζονται από το Ιράν. Όλο και περισσότερα πλοία κάνουν τον διάπλου της Αφρικής με υψηλό κόστος.
Open Image Modal
To τάνκερ Marlin Luanda που δέχθηκε επίθεση από τους Χούθι στις 27 Ιανουαρίου 2024 ενώ έπλεε στον Κόλπο του Άντεν
via Associated Press

Η διά θαλάσσης μεταφορά εμπορευματοκιβωτίων μέσω Ερυθράς Θάλασσας μειώθηκε κατά σχεδόν 30% σε ετήσια βάση, ανέφερε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), εξαιτίας του πολλαπλασιασμού των επιθέσεων των ανταρτών Χούθι εναντίον εμπορικών πλοίων στα ανοικτά της Υεμένης.

«Το μεγαλύτερο μέρος της κίνησης στην Ερυθρά Θάλασσα αφορά τη θαλάσσια μεταφορά εμπορευματοκιβωτίων, που μειώθηκε κατά σχεδόν 30%», ανέφερε ο Τζιχάντ Αζούρ, διευθυντής του τμήματος του ΔΝΤ που είναι αρμόδιο για τη Μέση Ανατολή και την Κεντρική Ασία, προσθέτοντας πως «η μείωση του εμπορίου επιταχύνθηκε στην αρχή της χρονιάς».

Σύμφωνα με την πλατφόρμα PortWatch του ΔΝΤ, ο όγκος των μεταφορών μέσω της Διώρυγας του Σουέζ, η οποία συνδέει την Ερυθρά Θάλασσα με τη Μεσόγειο, υποχώρησε κατά 37% από την 1η ως τη 16η Ιανουαρίου σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2023.

Οι Χούθι, που ελέγχουν σχεδόν όλη τη βόρεια Υεμένη, έχουν εξαπολύσει πάνω από 35 επιθέσεις εναντίον πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Άντεν από τη 19η Νοεμβρίου, σύμφωνα με το αμερικανικό Πεντάγωνο, παρεμποδίζοντας τη ναυσιπλοΐα σε αυτή την περιοχή καίριας σημασίας, από όπου υπό κανονικές συνθήκες διέρχεται περί το 12% του παγκόσμιου εμπορίου.

Οι αντάρτες Χούθι, που πρόσκεινται στην Τεχεράνη, λένε πως σκοπό έχουν να εμποδίσουν πλοία συνδεόμενα με το Ισραήλ να περνούν από τη θαλάσσια περιοχή ανοικτά της Υεμένης, σε ένδειξη «αλληλεγγύης» προς τους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας, όπου μαίνεται ο πόλεμος Ισραήλ/Χαμάς από την 7η Οκτωβρίου.

Οι επιθέσεις τους εξώθησαν μεγάλες ναυτιλιακές εταιρείες να δώσουν εντολή στα καράβια τους να αποφεύγουν τη θαλάσσια διαδρομή μέσω Διώρυγας του Σουέζ, να κάνουν τον γύρο της Αφρικής, με συνέπεια να καταστούν πολύ πιο χρονοβόρες και δαπανηρές οι θαλάσσιες μεταφορές.

«Το επίπεδο της αβεβαιότητας είναι εξαιρετικά υψηλό και η εξέλιξη της κατάστασης θα κρίνει το εύρος της αλλαγής και της τροποποίησης του συστήματος του εμπορίου σε όρους όγκου, αλλά επίσης σε όρους ανθεκτικότητας», είπε ο κ. Αζούρ.

«Βρισκόμαστε στην παραμονή μείζονος αλλαγής των εμπορικών οδών, ή βλέπουμε κάτι προσωρινό εξαιτίας της αύξησης του κόστους και της επιδείνωσης του κόστους για την ασφάλεια;» διερωτήθηκε απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους.

Οι ΗΠΑ, βασικός σύμμαχος του Ισραήλ, ανέπτυξαν πολεμικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα για την προστασία της εμπορικής ναυτιλίας κι εξαπολύουν από τον περασμένο μήνα πλήγματα εναντίον θέσεων του κινήματος των Χούθι, που χαρακτηρίζουν «τρομοκρατική» οργάνωση, σε κάποιες περιπτώσεις μαζί με τη Βρετανία. Χωρίς όμως αυτά να βάλουν τέλος στις επιθέσεις.

 

Ένα ακόμη εμπορικό πλοίο έγινε επλήγη από τους Χόυθι

Πύραυλος ο οποίος εκτοξεύθηκε από την Υεμένη έπληξε εμπορικό πλοίο, έκανε γνωστό σήμερα η βρετανική εταιρεία ναυτικής ασφάλειας Ambrey, μετά την ανακοίνωση των ανταρτών Χούθι με την οποία ανέλαβαν την ευθύνη για επίθεση εναντίον αμερικανικού σκάφους.

«Σύμφωνα με πληροφορίες μας, εμπορικό πλοίο έγινε στόχος ‘πυραύλου’ ενώ κινείτο (…) ανοικτά της Άντεν, στην Υεμένη», ανέφερε η Ambrey, προσθέτοντας πως το πλήρωμα έκανε λόγο για «έκρηξη» πάνω στο σκάφος.

«Η Ambrey πληροφορήθηκε ότι ο πύραυλος αυτός εκτοξεύθηκε (…) από την Τάιζ», επαρχία της νότιας Υεμένης, πρόσθεσε η εταιρεία.

Χθες Τετάρτη οι Χούθι, που υποστηρίζονται από το Ιράν, γνωστοποίησαν πως εκτόξευσαν πυραύλους εναντίον αμερικανικού εμπορικού πλοίου, το οποίο κατονόμασαν ως KOI και το οποίο, κατ’ αυτούς, είχε προορισμό ισραηλινό λιμάνι.

Ο Γιαχία Σάρι, εκπρόσωπος των ανταρτών, διαβεβαίωσε μέσω ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης πως καταφέρθηκε «απευθείας πλήγμα στο πλοίο» στον Κόλπο του Άντεν.

Σύμφωνα με το Reuters που επικαλείται δεδομένα του τομέα της εμπορικής ναυτιλίας, το KOI είναι πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων υπό σημαία Λιβερίας, το οποίο διαχειρίζεται η ναυτιλιακή εταιρεία Oceonix Services με έδρα τη Βρετανία. Στον στόλο της εταιρείας αυτής ανήκει επίσης το πετρελαιοφόρο δεξαμενόπλοιο Marlin Luanda, το οποίο υπέστη ζημιά όταν χτυπήθηκε από πύραυλο στην ίδια περιοχή το Σάββατο, κατά το πρακτορείο ειδήσεων.

Παράλληλα, οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ ανακοίνωσαν  πως δυνάμεις του κατέστρεψαν κατά τη διάρκεια μεταμεσονύχτιας επιδρομής στην Υεμένη, 10 UAVs τωνν Χούθι.

Τα drones  ήγειραν «άμεση απειλή για εμπορικά πλοία και σκάφη του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού στην περιοχή», τόνισε μέσω X (του πρώην Twitter) το μεικτό διοικητήριο των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ που είναι αρμόδιο για την περιοχή της Μέσης Ανατολής (CENTCOM, «κεντρική διοίκηση»).

Πηγές: AFP, Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ