Ερευνα που τρομάζει: Ολο και πιο κοντά στο Matrix ο ανθρώπινος εγκέφαλος

Συσκευές θα διαβιβάζουν ασύρματα κωδικοποιημένες πληροφορίες στο μυαλό και θα εξάγουν δεδομένα.
Open Image Modal
NiseriN via Getty Images

Η πρόοδος της τεχνολογίας αναμφίβολα έχει βοηθήσει πολύ στην εξέλιξη της ανθρωπότητας, όμως πολλές φορές η επιστημονική κοινότητα τρομάζει με τα επιτεύγματά της. Δέος αλλά και έντονο προβληματισμό προκαλεί νέα έρευνα αμερικανών νευροεπιστημόνων και ερευνητών νανορομποτικής, σύμφωνα με την οποία ένας ανθρώπινος εγκέφαλος σε στύλ Μάτριξ είναι πολύ κοντά στο να προκύψει τις επόμενες δεκαετίες.

Στόχος είναι να μπορεί ο εγκέφαλος να κάνει download πληροφοριών, ακριβώς όπως ένας υπολογιστής, βελτιώνοντας τις ανθρώπινες δεξιότητες και τη νοημοσύνη, και παράλληλα οδηγώντας στην «επαναστατικοποίηση της δημοκρατίας, στην βελτίωση της συμπόνοιας και εν τέλει στην πολιτιστική ενοποίηση διαφορετικών ομάδων σε μια αληθινά παγκόσμια κοινότητα».

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, υπερυπολογιστές έχουν ήδη τη δυνατότητα και την απαιτούμενη ταχύτητα για να χειριστούν την ένταση των δεδομένων για να υποστηρίξουν τη λειτουργία του εγκεφάλου σε περιβάλλον Cloud αλλά βελτιώνονται περαιτέρω.

«Αυτές οι συσκευές θα μπορούσαν να κατευθύνουν το ανθρώπινο αγγειακό σύστημα, να διασχίσουν τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό και να αυτο-τοποθετηθούν ακριβώς μεταξύ τους, ή ακόμα και μέσα στα εγκεφαλικά κύτταρα», λέει ο ερευνητής Ρόμπερτ Λάριτας Τζούνιορ  από το Ινστιτούτο Μοριακής Βιομηχανίας στην Καλιφόρνια.

«Στη συνέχεια, θα διαβιβάζουν ασύρματα κωδικοποιημένες πληροφορίες από και προς ένα δίκτυο υπερυπολογιστών για την παρακολούθηση της κατάστασης τουεγκεφάλου σε πραγματικό χρόνο και την εξαγωγή δεδομένων» εξηγεί ο ίδιος.

Η ομάδα επίσης επισημαίνει τις πρόσφατες εξελίξεις, όπως το BrainNet το 2018, που επέτρεψε σε τρεις παίκτες να αλληλεπιδρούν μεταξύ τους και να παίζουν ένα βιντεοπαιχνίδι μόνο με τις σκέψεις τους. 

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτές οι εξελίξεις θα μπορούσαν να οδηγήσουν στη «μελλοντική δημιουργία υπερεγκεφάλων που μπορούν να εκμεταλλευτούν τις σκέψεις και τη δύναμη της σκέψης οποιουδήποτε αριθμού ανθρώπων και μηχανών σε πραγματικό χρόνο».

Πηγή: RT