Τρεις φωτογραφίες που τραβήχτηκαν από το διαστημόπλοιο BepiColombo δημοσιεύθηκαν από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA) την Πέμπτη (9/12), αφού το διαστημόπλοιο πέρασε 294 χιλιόμετρα πάνω από τον βόρειο πόλο του πλανήτη Ερμή.
Οι φωτογραφίες αποκαλύπτουν το σύνορο του μόνιμου σκοταδιού και του μόνιμου φωτός, το οποίο δεν είναι κάτι άλλο από μία σειρά κρατήρων.
Στην πλευρά του σκοταδιού υπάρχει ένα στρώμα πάγου, το οποίο μπορεί να διατηρεί στοιχεία για την ιστορία του κοντινότερου πλανήτη στον Ήλιο, αναφέρει το SKY News.
Οι κοντινούς εικόνας ακτινοβολούν πίσω στη Γη έδειξαν πιθανώς παγωμένοι κρατήρες, τα δάπεδα από τα οποία βρίσκονται σε μόνιμη σκιά και τεράστιες ηλιόλουστες βόρειες πεδιάδες.
Στην αριστερή πλευρά της εικόνας διακρίνεται η τεράστια πεδιάδα Borealis Planitia, η οποία δημιουργήθηκε από ροές λεπτόρρευστης λάβας πριν από 3,7 δισεκατομμύρια χρόνια. Η λάβα αυτή κάλυψε τις κοιλότητες των αρχαίων κρατήρων Χένρι και Λίσμερ, οι οποίοι φαίνονται στην εικόνα.
Η πεδιάδα αυτή εμφανίζεται επίσης στην δεύτερη εικόνα, η οποία λήφθηκε πέντε λεπτά αργότερα.
Στην κάτω αριστερή γωνία της εικόνας βρίσκεται η λεκάνη Caloris, ο μεγαλύτερος κρατήρας πρόσκρουσης στον Ερμή, με διάμετρο μεγαλύτερη από 1.500 χιλιόμετρα. Η πρόσκρουση αυτή άφησε ίχνη στην επιφάνεια του Ερμή, με ρωγμές που εκτείνονται ακτινωτά γύρω από τον κρατήρα.
Στην επάνω δεξιά πλευρά της εικόνας φαίνεται ο κρατήρας Μέντερλσον, ο οποίος είναι γεμάτος με στερεοποιημένη λάβα. Επίσης, παρατηρούνται λίγοι ακόμα πρόσφατοι κρατήρες στην επίπεδη επιφάνεια του πλανήτη.
Μια ανοιχτόχρωμη περιοχή σε σχήμα μπούμερανγκ αντιστοιχεί σε μια ροή λάβας, την οποία το BepiColombo θα εξετάσει από κοντά. Για άγνωστο λόγο, οι πιο πρόσφατοι σχηματισμοί είναι πιο ανοιχτόχρωμοι από την υπόλοιπη επιφάνεια του Ερμή, σύμφωνα με τη ESA.
Στην τρίτη εικόνα εμφανίζονται δύο μηχανισμοί που φέρνουν υλικό από τα βάθη στην επιφάνεια: οι ηφαιστειακές εκρήξεις και οι προσκρούσεις αστεροειδών. Στην επάνω πλευρά του πλανήτη, η φωτεινή περιοχή Nathair Facula είναι το σημάδι της μεγαλύτερης γνωστής ηφαιστειακής έκρηξης στον Ερμή, που δημιούργησε αποθέσεις λάβας με διάμετρο τουλάχιστον 300 χιλιομέτρων.
Αριστερά από αυτήν βρίσκεται ο σχετικά νέος κρατήρας του Φοντέιν, ηλικίας μόλις 300 εκατομμυρίων ετών.
Το έκτο και τελευταίο κοντινό πέρασμα του BepiColombo πραγματοποιήθηκε λιγότερο από έναν μήνα μετά το προηγούμενο.
Ο Ερμής είναι ένας σφαιρικός βράχος, λίγο μεγαλύτερος από τη Σελήνη και με τροχιά σε απόσταση μόλις 58 εκατομμυρίων χιλιομέτρων από τον Ήλιο. Είναι εκτεθειμένος σε ηλιακούς ανέμους και ακτινοβολία, με τις θερμοκρασίες στην πλευρά που κοιτάει τον Ήλιο να φτάνουν τους 430 βαθμούς Κελσίου.
Το BepiColombo εκτοξεύτηκε το 2018 και έχοντας λάβει τη βαρυτική υποβοήθηση που χρειάζεται, μπαίνει στην κύρια φάση της αποστολής του και ετοιμάζεται για συλλογή δεδομένων το 2027. Θα προσπαθήσει να αποκαλύψει τη σύσταση του Ερμή και το αν υπάρχει νερό στους βαθύτερους κρατήρες του.
Ήταν η έκτη φορά που το διαστημικό σκάφος έχει πετάξει πέρα από τον εσωτερικό πλανήτη του συστήματος από την εκτόξευσή του το 2018.
Το BepiColombo πήρε το όνομά του από τον αείμνηστο Giuseppe (Bepi) Colombo, έναν Ιταλό μαθηματικό του 20ου αιώνα που συνέβαλε στην αποστολή Mariner 10 της NASA στον Ερμή τη δεκαετία του 1970 και, δύο δεκαετίες αργότερα, στο tethered δορυφορικό έργο της Ιταλικής Διαστημικής Υπηρεσίας που πέταξε με τα αμερικανικά διαστημικά λεωφορεία.