Ερντογάν: Δεν θα επιτρέψουμε κανέναν σχεδιασμό για το φυσικό αέριο δίχως εμάς

Τι είπε ο Τούρκος Πρόεδρος για το γεωτρύπανο Αμπντούλ Χαμίτ Χαν που αποπλέει την Τρίτη από το λιμάνι της Μερσίνης.
Ομιλία του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στους Τούρκους διπλωμάτες που συμμετείχαν στη 13η Διάσκεψη των Πρεσβευτών στην πρωτεύουσα Άγκυρα, Τουρκία, στις 8 Αυγούστου 2022.Open Image ModalΟμιλία του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στους Τούρκους διπλωμάτες που συμμετείχαν στη 13η Διάσκεψη των Πρεσβευτών στην πρωτεύουσα Άγκυρα, Τουρκία, στις 8 Αυγούστου 2022.
Ομιλία του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στους Τούρκους διπλωμάτες που συμμετείχαν στη 13η Διάσκεψη των Πρεσβευτών στην πρωτεύουσα Άγκυρα, Τουρκία, στις 8 Αυγούστου 2022.
Anadolu Agency via Getty Images

Επικαλούμενος την εύρεση κοιτασμάτων φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα, ο Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι το τέταρτο τουρκικό γεωτρύπανο, με την ονομασία Αμπντούλ Χαμίτ Χαν, θα αποπλεύσει από το λιμάνι της Μερσίνης, στη νότια ακτή της χώρας απέναντι από την Κύπρο, την Τρίτη, 9 Αυγούστου.

«Mέχρι σήμερα, στις περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας μας, δεν επιτρέψαμε να πραγματοποιηθεί κανένας σχεδιασμός ή ενέργεια δίχως εμάς, και δεν θα το επιτρέψουμε ούτε στο μέλλον», δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος στην ομιλία του στο 13ο Συνέδριο των Πρέσβεων ενώπιον τουλάχιστον 250 τούρκων πρεσβευτών, στο παλιό προεδρικο μέγαρο της Τσάνκαγια στην Άγκυρα.

Νωρίτερα τη Δευτέρα στο πλαίσιο της ίδιας εκδήλωσης, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου,  αναφέρθηκε στο αυριανό απόπλου του γεωτρητικού πλοίου «Αμπντουλ Χαμίτ Χαν» από το λιμανι Τασουτζού της Μερσίνης ισχυρίζομενος ότι πολιτική της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο βασίζεται στο διεθνές δίκαιο και στην πολιτική της ισότητας.

Για το Αιγαίο, ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι «η Τουρκία θέλει μια σταθερή ειρηνική επίλυση των προβλημάτων, αλλά η Ελλάδα δεν έχει την απαραίτητη πολιτική βούληση. Τα νησιά που είναι πολύ κοντά στις ακτές μας εξοπλίζονται συνεχώς, δήλωσε, και εμείς θα ενημερώνουμε συνεχώς. Και για αυτό θα εξακολουθούμε να ενημερώνουμε κυρίως τον ΟΗΕ για το μη στρατιωτικό καθεστώς των νησιών».

«Ενας σημαντικός παράγοντας της πολιτικής μας στην Ανατολική Μεσόγειο είναι τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Το δίδυμο Ελλάδας και Ελληνοκυπρίων επιχείρησε να στείλει 9 πλοία στην υφαλοκρηπίδα μας. Αυτά τα εμποδίσαμε με τα μέτρα που πήραμε και στο μέτωπο και στο τραπέζι. Αύριο, το πλοίο Αμπντούλ Χαμίτ Χαν θα πλεύσει για τις πρώτες του εργασίες στη Μεσόγειο», τόνισε στο πλαίσιο του Συνεδρίου Διπλωματίας.

 Πηγή: hurriyet, ertnews