Νέα επίθεση κατά της Ελλάδας εξαπέλυσε ο Πρόεδρος της Τουρκίας κατηγορώντας τη χώρα μας ως υπαίτεια της έντασης σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.
«Η προσφυγική κρίση θα μπορούσε να είχε γίνει μια ευκαιρία συνεργασίας των δυο χωρών, χάθηκε αυτή η ιστορική ευκαιρία λόγω της ασυμβίβαστης στάσης της Ελλάδας», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Τούρκος πρόεδρος, σε μήνυμά του μέσω βίντεο σε ακαδημαϊκό συμπόσιο που διοργάνωσαν δύο πανεπιστήμια της Τουρκίας με θέμα: «Η θάλασσα των νήσων και το πρόβλημα των σχέσεων γειτονίας με την Ελλάδα».
Ο Ερντογάν στην αρχή του μηνύματός του αναφέρθηκε στη προσφυγική κρίση κατηγορώντας εμμέσως την χώρα μας και την Ευρώπη. ”Μείναμε μόνοι μας στο εξαιρετικά δύσκολο αγώνα να αποτρέψουμε την την παράτυπη μετανάστευση που προέρχεται από τη Συρία. Αποτελεί πηγή αμηχανίας για την ανθρωπότητα το γεγονός ότι οι πόρτες ορισμένων χωρών που έμειναν κλειστές στους συριακούς κατατρεγμένους, ανοιξαν διάπλατα στους δολοφόνους της FETO (σ.σ Γκουλενιστές)-κληρικούς που επιχείρησαν το πραξικόπημα στη χώρα μας και έχυσαν το αίμα 251 πολιτών μας» τόνισε και συνέχισε:
″Ενώπιον αυτής της κατάστασης η γειτονική Ελλάδα επιτάχυνε τις μαξιμαλιστικές της πολιτικές αντί να συμβάλει ουσιαστικά στις καλοπροαίρετες προσπάθειες της Τουρκίας. Ενώ η προσφυγική κρίση μπορεί να συμβάλει στην ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, αυτή η ιστορική η ευκαιρία χάθηκε λόγω της ασυμβίβαστης στάσης της Ελλάδας”.
Ο κ. Ερντογάν είπε εξάλλου ότι η Τουρκία επιθυμεί το Αιγαίο να μην είναι θάλασσα έντασης, αλλά ειρήνης και φιλίας.
Ο Πρόεδρος της Τουρκίας δήλωσε επίσης ότι η κυβέρνησή του ενεργούσε πάντα με ψυχραιμία απέναντι στα βήματα της γειτονικής Ελλάδας, ιδίως ”στις περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας, την παραβίαση του αποστρατιωτικοποιημένου καθεστώτος των νησιών και τις ανακοινώσεις του Navtex” και ότι έδωσε προτεραιότητα στην επίλυση των θεμάτων μέσω διαλόγου και διαπραγμάτευσης.
Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνέχισε την ομιλία του ως εξής:
″Περιμένουμε από τη γειτονική μας Ελλάδα να σεβαστεί τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας, να αποφύγει τις τετελεσμένες και μονομερείς ενέργειες. Πιστεύω ότι θα βρούμε λύσεις που θα βασίζονται στην ισότητα, τη δικαιοσύνη και τη συνεργασία με την Ελλάδα, τηρώντας το δίκαιο της γειτονιάς. Αντί για μια δέσμη προβλημάτων , θα βρούμε μια πιο σταθερή, ειρηνική και ασφαλή λύση για τα παιδιά μας. Θέλουμε να αφήσουμε ένα μέλλον για εμάς. Νομίζω ότι αυτό το συμπόσιο, το οποίο πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή ειδικών στους τομείς τους, θα μας καθοδηγήσει σε αυτήν την αναζήτηση. ”
Πηγή: Anadolu