Ερντογάν: Η Τουρκία δεν θα εγκρίνει την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

«Οι διπλωματικές αντιπροσωπείες των δύο χωρών ας μην μπουν στον κόπο να ταξιδέψουν στην Τουρκία για να πείσουν την Άγκυρα»
|
Open Image Modal
via Associated Press

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε τη Δευτέρα (16/5) ότι δεν θα εγκρίνει την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Οι διπλωματικές αντιπροσωπείες της Σουηδίας και της Φινλανδίας «ας μην μπουν στον κόπο» να ταξιδέψουν στην Τουρκία για να πείσουν την Άγκυρα να εγκρίνει το αίτημά τους, πρόσθεσε ο Ερντογάν.

Οπως τόνισε ο Τούρκος Πρόεδρος καμία από τις δύο χώρες «δεν έχει πάρει ξεκάθαρη στάση απέναντι στην τρομοκρατία» ενώ μάλιστα χαρακτήρισε τη Σουηδία «εκκολαπτήριο» τρομοκρατικών οργανώσεων, προσθέτοντας ότι έχει τρομοκράτες στο κοινοβούλιο της.

Το σουηδικό υπουργείο Υποθέσεων ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι ανώτεροι εκπρόσωποι από το Ελσίνκι και τη Στοκχόλμη θα ταξιδέψουν «σύντομα» στην Τουρκία για να συζητήσουν τις αντιρρήσεις της Άγκυρας για την ένταξη τους στο ΝΑΤΟ.

 

 

Ωστόσο, ο Ερντογάν είπε ότι οι διπλωμάτες των δύο χωρών δεν πρέπει καν να μπουν στον κόπο να έρθουν στην Τουρκία για να προσπαθήσουν να πείσουν την Άγκυρα να εγκρίνει τις υποψηφιότητες τους στο ΝΑΤΟ.

«Πρώτα από όλα, δεν θα λέγαμε ”ναι” σε όσους επιβάλλουν κυρώσεις στην Τουρκία να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, έναν οργανισμό ασφαλείας, κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας», είπε ο Ερντογάν.

«Καμία από αυτές τις χώρες δεν έχει ξεκάθαρη θέση απέναντι σε τρομοκρατικές οργανώσεις», είπε ο Ερντογάν. «Πώς μπορούμε να τις εμπιστευτούμε;» διερωτήθηκε.

Η Άγκυρα ισχυρίζεται ότι η Σουηδία και η Φινλανδία προσφέρουν καταφύγιο σε άτομα που συνδέονται με «τρομοκρατικές» οργανώσεις - όπως το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) και το Κίνημα του Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η τουρκική κυβέρνηση κατηγορεί πως ενορχήστρωσε την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016.

Οι δύο χώρες του ευρωπαϊκού Βορρά επιβεβαίωσαν επίσημα ότι θα επιδιώξουν την ένταξη στο ΝΑΤΟ, τερματίζοντας δεκαετίες στρατιωτικής ουδετερότητας σε μια ιστορική κίνηση που προήλθε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η Τουρκία δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι είχε αντιρρήσεις για την ένταξη των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ, κατηγορώντας τις ότι υποστηρίζουν Κούρδους μαχητές τους οποίους η Άγκυρα θεωρεί τρομοκράτες και ότι απέτυχαν να εκδώσουν δεκάδες ύποπτους «τρομοκράτες».

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε την Κυριακή: «Οι χώρες που υποστηρίζουν την τρομοκρατία δεν πρέπει να είναι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ», μετέδωσε το Anadolu. Πρόσθεσε ότι η Τουρκία ζήτησε από τη Φινλανδία και τη Σουηδία «να σταματήσουν να υποστηρίζουν τρομοκρατικές ομάδες».

Εν τω μεταξύ, η τουρκική τηλεόραση μετέδωσε τη Δευτέρα ότι η Σουηδία και η Φινλανδία δεν ενέκριναν την έκδοση στην Τουρκία 33 ατόμων που η Άγκυρα κατηγορεί για διασυνδέσεις με το PKK και τον Φετουλάχ Γκιουλέν.

Το ΝΑΤΟ και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν εκφράσει σιγουριά ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να μπλοκάρει την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία. Διπλωμάτες εκτιμούν ότι ο Ερντογάν θα δεχθεί πιέσεις να υποχωρήσει, καθώς η ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών θα ισχυροποιήσει σημαντικά το ΝΑΤΟ στην περιοχή της Βαλτικής.

Το θέμα είναι πιθανό να κυριαρχήσει στις συζητήσεις μεταξύ του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν και του Τούρκου ομόλογού του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στην Ουάσιγκτον την Τετάρτη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters-AFP-Anadolu