Η παραγωγή μη επανδρωμένων (ρομποτικών) αρμάτων μάχης για τις ένοπλες δυνάμεις της είναι ένας από τους στόχους της Τουρκίας, δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
«Θα πάμε ένα βήμα παραπέρα (μετά την εγχώρια παραγωγή μη επανδρωμένων αεροσκαφών). Θα έπρεπε να βρεθούμε και στη θέση να παράγουμε και μη επανδρωμένα τανκ. Θα το κάνουμε» είπε, σύμφωνα με δημοσίευμα της Hurriyet Daily News, ο Ερντογάν σε συνάντηση στο προεδρικό συγκρότημα στην Άγκυρα στις 21 Φεβρουαρίου.
Σημειώνεται πως οι δηλώσεις αυτές λαμβάνουν χώρα ενώ οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις υφίστανται απώλειες σύγχρονων τεθωρακισμένων και των πληρωμάτων τους στο πλαίσιο της επιχείρησης κατά των Κούρδων μαχητών του YPG στο Αφρίν της βόρειας Συρίας. Πρόσφατα πέντε Τούρκοι στρατιώτες σκοτώθηκαν σε ένα τανκ κοντά στο Σέιχ Χαρούζ.
Ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε πως σχεδόν όλα τα τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού που επιχειρούν στο Αφρίν είναι προϊόντα της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας. Σημειώνεται πως έχει επανειλημμένα αποδοκιμάσει ξένες κυβερνήσεις επειδή δεν θέλουν να πουλήσουν στη χώρα του μη επανδρωμένα αεροσκάφη, ένοπλα ή όχι, υποστηρίζοντας πως τα ρομποτικά αεροσκάφη θα μείωναν τις απώλειες.
Μετά τη συνάντηση της αρμόδιας επιτροπής στις 31 Ιανουαρίου, σε ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας αναφερόταν ότι αξιολογήθηκαν συνολικά 55 προγράμματα, αξίας 9,4 δισ. δολαρίων. Επίσης, η επιτροπή είχε αποφασίσει να προσθέσει επιπλέον «εγχώρια και εθνικά συστήματα» για να βοηθήσουν τον στρατό στην επιχείρηση «Κλάδος Ελαίας» στο Αφρίν της Συρίας.
Στο μεταξύ, οι Κούρδοι μαχητές στο Αφρίν συνεχίζουν να ανεβάζουν βίντεο και αναφορές στο Ίντερνετ όπου παρουσιάζονται τουρκικά τεθωρακισμένα (μεταξύ των οποίων σύγχρονα, γερμανικής προέλευσης, άρματα μάχης Leopard 2) να καταστρέφονται από κουρδικές δυνάμεις, οι οποίες χρησιμοποιούν σε κάποιες περιπτώσεις παλαιών αντιαρματικών συστημάτων σοβιετικής προέλευσης, όπως το 9Κ111 Fagot.