Ερντογάν: «Εχθρική ενέργεια οι αμερικανικές κυρώσεις, δεν μας αποθαρρύνουν»

Πρώτη οργισμένη αντίδραση από τον Τούρκο πρόεδρο.
Open Image Modal
ASSOCIATED PRESS

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε την Τετάρτη ότι οι αμερικανικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν στην χώρα του λόγω της απόκτησης ρωσικών αμυντικών συστημάτων S-400 θα αποτύχουν να αποτρέψουν τις προσπάθειες της αμυντικής βιομηχανίας της Aγκυρας.

Μιλώντας σε τηλεδιάσκεψη, ο Ερντογάν δήλωσε ότι οι κυρώσεις δείχνουν εχθρική στάση από τις Ηνωμένες Πολιτείες εναντίον ενός συμμάχου τους στο ΝΑΤΟ, αλλά υποστήριξε ότι τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν από αυτές θα ξεπεραστούν.

Οι κυρώσεις των ΗΠΑ έχουν οργή στην Τουρκία. Ο υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό ομόλογό του Μάικ Πομπέο, στον οποίο εξέφρασε τη δυσαρέσκεια της χώρας του για την απόφαση της Ουάσιγκτον.

Ο υπουργός Αμυνας, Χουλουσί Ακάρ καταδίκασε νωρίτερα την απόφαση των ΗΠΑ, λέγοντας ότι αυτή έχει διαταράξει όλες τις αξίες της συμμαχίας μεταξύ των δύο χωρών».

Μισέλ: Θετική ατζέντα μόνο αν η Τουρκία σταματήσει την εχθρική ρητορική 

Την ίδια ώρα, στην απόφαση της ΕΕ να επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής.

Ο κ. Μισέλ σημείωσε ότι υπήρξε, επίσης, απόφαση για δυνατότητα θετικής ατζέντας, «η οποία θα είναι αποτέλεσμα της επιλογής (της Τουρκίας) να σταματήσει τις μονομερείς ενέργειες και την εχθρική ρητορική έναντι της ΕΕ και των κρατών-μελών της».

Ο Ερντογάν, από την πλευρά του εξέφρασε την επιθυμία του να ανοίξει «μια νέα σελίδα» με την Ευρωπαϊκή Ενωση κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε με τον Μισέλ, στην πρώτη επικοινωνία του Τούρκου ηγέτη με ανώτατο Ευρωπαίο αξιωματούχο μετά τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν εις βάρος της Τουρκίας στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

«Η Τουρκία επιθυμεί να ανοίξει μια νέα σελίδα με την ΕΕ» και να «ξαναξεκινήσουν οι συνομιλίες με την ΕΕ εξετάζοντας την κατάσταση στο σύνολό της» και «στη βάση κοινών συμφερόντων», σύμφωνα με ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας.

Σύμφωνα με τον Ερντογάν, το σύμφωνο μετανάστευσης που υπεγράφη το 2016 μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ μπορεί να αποτελέσει μια αφετηρία για τη δημιουργία ενός πιο «θετικού» κλίματος.

Παράλληλα ο Τούρκος πρόεδρος επανέλαβε την ετοιμότητα της Αγκυρας για διερευνητικές συνομιλίες με την Ελλάδα, ισχυριζόμενος ότι η ελληνική πλευρά αποφεύγει συνεχώς τις διαπραγματεύσεις.

Τονίζοντας ότι η πολιτική της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο βασίζεται στην νομιμότητα, υποστήριξε ότι η τουρκική πλευρά καταβάλλει πάντοτε τις απαραίτητες προσπάθειες για μια δίκαιη, μόνιμη και βιώσιμη λύση στην περιοχή.

«Ελπίζουμε ότι η ΕΕ θα υιοθετήσει μια εποικοδομητική και συνετή στάση απέναντι στην Τουρκία», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος, μια μέρα μετά την επιβολή αμερικανικών κυρώσεων εις βάρος της Τουρκικής Αμυντικής Βιομηχανίας για την αγορά και απόκτηση των ρωσικών συστημάτων S-400.

(με πληροφορίες από Reuters, ΑΠΕ)