Την ώρα που ελληνικές διπλωματικές πηγές λένε ότι δεν έχει συμφωνηθεί ή προγραμματιστεί συνάντηση Δένδια-Τσαβούσογλου το προσεχές διάστημα, ο Ταγίπ Ερντογάν λέει ότι ελπίζει πως με την επανάληψη των συνομιλιών μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας για τις θαλάσσιες διαφορές τους θα ξεκινήσει μια νέα εποχή.
Με το γνωστό του θράσος ο Τούρκος πρόεδρος ζήτησε από την Αθήνα να μην κλιμακώσει τις εντάσεις στην περιοχή, «ξεχνώντας» ότι η Αγκυρα είναι αυτή που μονίμως πυροδοτεί τις εντάσεις στην Μεσόγειο.
Ο 61ος πρώτος γύρος των Διερευνητικών Επαφών μεταξύ των δύο χωρών θα γίνει στην Κωνσταντινούπολη, στις 25 Ιανουαρίου 2021. Τα δύο μέλη του ΝΑΤΟ συμφώνησαν να ξαναρχίσουν μετά από μια 5ετία τις συνομιλίες για τα αμφισβητούμενα υπεράκτια δικαιώματα στη Μεσόγειο, που τους έφεραν κοντά σε σύγκρουση πέρυσι.
Η Τουρκία εξόργισε την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση το περασμένο έτος όταν ανέπτυξε ένα σεισμικό ερευνητικό σκάφος στα ελληνικά χωρικά ύδατα. Το πλοίο επέστρεψε στην ακτή, αλλά οι διαφωνίες για την ΑΟΖ και τα δικαιώματα επί των φυσικών πόρων παραμένουν.
«Πρέπει να πάψει η Μεσόγειος να αποτελεί ένα πεδίο ανταγωνισμού και να μετατραπεί σε ύδατα που θα εξυπηρετούν τα μακροπρόθεσμα συμφέροντά μας», δήλωσε ο Ερντογάν στους πρεσβευτές της ΕΕ στην Αγκυρα.
«Προτρέπουμε την Ελλάδα να αποφύγει ενέργειες που θα αυξήσουν τις εντάσεις. Πιστεύω ότι οι διερευνητικές συνομιλίες με την Ελλάδα που θα ξεκινήσουν στις 25 Ιανουαρίου θα σηματοδοτήσουν μια νέα εποχή», είπε.
Η Αγκυρα και η Αθήνα διεξήγαγαν 60 γύρους συνομιλιών από το 2002 έως το 2016, αλλά η πέρυσι η σχεδιαζόμενη επανέναρξή τους «πάγωσε» εξαιτίας της τουρκικής προκλητικότητας.
Η ΕΕ απείλησε με πιθανές κυρώσεις την Αγκυρα για τη διαμάχη, αλλά ανέβαλε τυχόν μέτρα έως τον Μάρτιο. Η Τουρκία ζήτησε επανειλημμένα τις τελευταίες εβδομάδες να έχει καλύτερους δεσμούς με το μπλοκ.
Ο Ερντογάν δήλωσε επίσης ότι θα φιλοξενήσει τον Πρόεδρο του Συμβουλίου της ΕΕ, Τσαρλς Μισέλ, και την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ουρσούλα φον ντεν Λάιεν στην Τουρκία στα τέλη Ιανουαρίου.