Ερντογάν σε ΟΗΕ: Προτείνει ακόμα και τη χρήση ένοπλων μέσων για να σταματήσει η αιματοχυσία στη Γάζα

Επικαλείται το ψήφισμα «Ενωμένοι για την Ειρήνη», που εγκρίθηκε τον Νοέμβριο του 1950 από τη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού.
Open Image Modal
Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μιλάει στην 79η σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2024. (AP Photo/Richard Drew)
via Associated Press

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε τη Δευτέρα τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ να προκρίνει αμέσως τη χρήση βίας για τη Γάζα, όπως το μέτρο του 1950, γνωστό ως ψήφισμα «Ενωμένοι για την ειρήνη».

«Σήμερα, το να υπερασπίζεσαι την Παλαιστίνη, τον Λίβανο σημαίνει να υπερασπίζεσαι την ανθρωπότητα, την ειρήνη και την κουλτούρα της συνύπαρξης μεταξύ διαφορετικών πεποιθήσεων», δήλωσε ο Ερντογάν μετά από συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στην τουρκική πρωτεύουσα Άγκυρα.

«Μια χούφτα ριζοσπαστών σιωνιστών, τυφλωμένοι από το αίμα και το μίσος, βάζουν φωτιά στην περιοχή και σε ολόκληρο τον κόσμο. Δεν θα συναινέσουμε ποτέ σε αυτή τη σκληρότητα και τη βαρβαρότητα», δήλωσε για τις συνεχιζόμενες επιθέσεις του Ισραήλ στη Γάζα, τη Δυτική Όχθη και τον Λίβανο.

Πρόσθεσε ότι το να υπερασπίζεσαι την Παλαιστίνη και τον Λίβανο σημαίνει να υπερασπίζεσαι «την ανθρωπότητα, την ειρήνη και την κουλτούρα της συνύπαρξης μεταξύ διαφορετικών πεποιθήσεων».

«Οι ισλαμικές χώρες πρέπει να έχουν τη μεγαλύτερη αντίδραση στην καταπίεση στη Γάζα, τη Δυτική Όχθη και το Λίβανο. Ως μουσουλμάνοι, πρέπει να ηγηθούμε του κόσμου στον περιορισμό της καταπίεσης», πρόσθεσε.

Το ψήφισμα «Ενωμένοι για την Ειρήνη», που ψηφίστηκε τον Νοέμβριο του 1950, αναφέρει ότι σε κάθε περίπτωση που το Συμβούλιο Ασφαλείας, λόγω έλλειψης συμφωνίας μεταξύ των πέντε μονίμων μελών του, δεν ενεργεί όπως απαιτείται για χάρη της διεθνούς ασφάλειας και ειρήνης, η Γενική Συνέλευση μπορεί να απευθύνει κατάλληλες συστάσεις στα μέλη του ΟΗΕ για συλλογικά μέτρα, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης ένοπλης βίας, όταν αυτό είναι απαραίτητο.

 

 

Ο Ερντογάν έχει επικρίνει συχνά την αποτυχία του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ να δράσει κατά το τελευταίο έτος, καθώς το Ισραήλ σκότωσε δεκάδες χιλιάδες Παλαιστίνιους και εξαπέλυσε επίσης μαζικές αεροπορικές επιδρομές στο Λίβανο τις τελευταίες εβδομάδες.

Όσον αφορά την τουρκική ανθρωπιστική βοήθεια προς τον Λίβανο, ο Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία παρέδωσε 30 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας στον μαχόμενη Λίβανο την Τετάρτη και θα συνεχίσει να το κάνει όσο το επιτρέπουν οι συνθήκες ασφαλείας.

Από τις 23 Σεπτεμβρίου, το Ισραήλ έχει εξαπολύσει μαζικές αεροπορικές επιδρομές εναντίον στόχων της Χεζμπολάχ σε ολόκληρο τον Λίβανο, σκοτώνοντας περισσότερους από 960 ανθρώπους και τραυματίζοντας περισσότερους από 2.770 άλλους, σύμφωνα με το λιβανέζικο υπουργείο Υγείας.

Πηγή: Anadolu