Ερντογάν σε Πούτιν: Δεν αναγνωρίζουμε τις κινήσεις της Ρωσίας στην Ουκρανία

Το τηλεφώνημα στον Ρώσο πρόεδρο και το αίτημα από το Κίεβο.
|
Open Image Modal
Vladimir Smirnov via Getty Images

Ο Τούρκος Πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν, είπε στον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν, την Τετάρτη ότι η Τουρκία δεν αναγνωρίζει τα βήματα της Μόσχας κατά της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, ανακοίνωσε η τουρκική προεδρία.

Η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ, η οποία συνορεύει με την Ουκρανία και τη Ρωσία στη Μαύρη Θάλασσα, έχει καλούς δεσμούς και με τις δύο χώρες και αντιτίθεται επί της αρχής των κυρώσεων. Προσφέρθηκε να μεσολαβήσει στην κρίση και προειδοποίησε κατά της στρατιωτικής σύγκρουσης. 

Σε τηλεφωνική επικοινωνία, ο Ερντογάν είπε στον Πούτιν ότι η στρατιωτική σύγκρουση στην περιοχή δεν θα ωφελούσε κανέναν και επανέλαβε την πρότασή του να βοηθήσει στην επίτευξη λύσης, ανέφερε το γραφείο του. Ο Ερντογάν είπε επίσης ότι εκτιμά τη στενή συνεργασία του με τον Πούτιν σε περιφερειακά ζητήματα και ότι θέλει να συνεχιστεί αυτή.

Νωρίτερα, ο Ερντογάν ανέφερε, σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, οτι η Αγκυρα δεν μπορεί να εγκαταλείψει τους δεσμούς με την Ουκρανία ή τη Ρωσία. 

Την ίδια ώρα η Ουκρανία, που θεωρεί την παρουσία ρωσικών πολεμικών πλοίων κοντά στα σύνορά της στη Μαύρη Θάλασσα ως απειλή, θα ζητήσει από την Τουρκία να εξετάσει το ενδεχόμενο να κλείσει δύο πλωτές οδούς στα ρωσικά πλοία εάν εισβάλει η Μόσχα, δήλωσε ο Ουκρανός πρεσβευτής στην Τουρκία Βασίλ Μποντνάρ.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, έξι ρωσικά πολεμικά πλοία και ένα υποβρύχιο διέσχισαν τα στενά των Δαρδανελίων και του Βοσπόρου στη Μαύρη Θάλασσα για ναυτικές ασκήσεις, όπως τις αποκαλούσε η Μόσχα, κοντά στα ύδατα της Ουκρανίας.

Ερωτηθείς για την παρουσία ρωσικών πολεμικών πλοίων κοντά στα ουκρανικά σύνορα, ο Μποντνάρ είπε ότι τα πλοία αποτελούν «μεγάλο κίνδυνο» για το Κίεβο, προσθέτοντας ότι η συγκέντρωση του ρωσικού ναυτικού στη Μαύρη Θάλασσα είναι «σαρωτική».

Σύμφωνα με τη Σύμβαση του Μοντρέ του 1936, η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ, έχει τον έλεγχο των στενών του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων, που συνδέουν τη Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα. Το σύμφωνο δίνει στην Αγκυρα την εξουσία να ρυθμίζει τη διέλευση πολεμικών πλοίων του ναυτικού και να κλείνει τα στενά σε ξένα πολεμικά πλοία κατά τη διάρκεια του πολέμου και όταν απειλείται.

Ενώ η Αγκυρα οικοδομεί στενή συνεργασία με τη Ρωσία σε θέματα άμυνας και ενέργειας, έχει επίσης πουλήσει εξελιγμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη στην Ουκρανία και υπέγραψε συμφωνία για τη συμπαραγωγή περισσότερων, εξοργίζοντας τη Μόσχα.

Η Τουρκία αντιτίθεται στις ρωσικές πολιτικές στη Συρία και τη Λιβύη, την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014 και την αναγνώριση δύο γεωργιανών περιοχών το 2008.

Πούτιν: Hταν αντικειμενική αναγκαιότητα η αναγνώριση των Λαϊκών Δημοκρατιών Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ

Οι πρόεδροι της Ρωσίας και της Τουρκίας Βλαντίμιρ Πούτιν και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά την διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας που είχαν σήμερα αντάλλαξαν εκτιμήσεις για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί σε σχέση με την αναγνώριση από την Ρωσία των Λαϊκών Δημοκρατιών Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

«Ο Βλαντίμιρ Πούτιν υπογράμμισε ότι η ληφθείσα απόφαση σε συνθήκες επιθετικότητας των ουκρανικών αρχών στο Ντονμπάς και η κατηγορηματική τους άρνηση να εφαρμόσουν τις συμφωνίες του Μινσκ, ήταν αντικειμενική αναγκαιότητα», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

Με τη σειρά του ο Ερντογάν «ανέπτυξε τις γνωστές του απόψεις σ′ αυτό το ζήτημα», επισημαίνει η υπηρεσία τύπου του Κρεμλίνου.

Ο Πούτιν στην τηλεφωνική συνομιλία με τον Ερντογάν συζήτησε το θέμα της επεξεργασίας των μακροπρόθεσμων νομικών εγγυήσεων ασφαλείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, αναφέρεται στην ανακοίνωση του Κρεμλίνου, όπως και ότι «ο Βλαντίμιρ Πούτιν εξέφρασε την απογοήτευση του για την αντίδραση των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, η οποία ισοδυναμούσε με μια απόπειρα να αγνοηθούν οι νόμιμες ρωσικές ανησυχίες και απαιτήσεις».

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να συνεχίσουν τις ρωσο-τουρκικές επαφές σε διάφορα σχήματα, επισημαίνεται στην ανακοίνωση του Κρεμλίνου.