Ερντογάν: Τουρκία και Ελλάδα θα μπορούσαν να συνεργαστούν στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας

Ο Τούρκος Πρόεδρος δήλωσε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν "ζεστός" με την ιδέα αυτή.
Open Image Modal
Anadolu via Getty Images

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε την Παρασκευή ότι η Τουρκία θέλει να αναπτύξει συνεργασία με την χώρα μας στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας, προσθέτοντας ότι ελπίζει ότι η επίσκεψή του στην Αθήνα θα συμβάλει στη βελτίωση των δεσμών μεταξύ των δύο συμμάχων στο ΝΑΤΟ.

Ο Τούρκος πρόεδρος έκανε δηλώσεις την Παρασκευή εν πτήσει προς τους δημοσιογράφος που τον συνόδευαν κατά την επιστροφή του από την Αθήνα.

Ο Ερντογάν πρότεινε, κατά δήλωσή του, στην Ελλάδα την επέκταση της υφιστάμενης συνεργασίας στον ενεργειακό τομέα και στην πυρηνική ενέργειας: «Για παράδειγμα, μπορούμε να παρέχουμε στην Ελλάδα την ενέργεια του πυρηνικού σταθμού μας που θα κατασκευαστεί στη Σινώπη» στη βόρεια Τουρκία, στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας.

Στην πόλη της Μαύρης Θάλασσας η Τουρκία σχεδιάζει να κατασκευάσει τον δεύτερο σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μετά το Ακούγιου, το οποίο βρίσκεται υπό κατασκευή στις ακτές της Μεσογείου.

Ο Ερντογάν δήλωσε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν ”ζεστός” με την ιδέα αυτή.

 

Open Image Modal
Άποψη του εργοταξίου του πυρηνικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας Akkuyu, του πρώτου πυρηνικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Τουρκίας, στην περιοχή Gulnar της Μερσίνας, Τουρκία, 25 Νοεμβρίου 2023.
Anadolu via Getty Images

 

Παράλληλα, υπενθύμισε τα σχέδια της Τουρκίας με τη Μόσχα για την εγκατάσταση στην Ανατολική Θράκη ενός κέντρου διανομής ρωσικού φυσικού αερίου προς τα Βαλκάνια και την Ευρώπη.

Αναφερόμενος στις ”αερομαχίες”, όπως το είπε, στο Αιγαίο, δήλωσε «ας κλείσουμε αυτή τη σελίδα, ας τελειώσουμε με αυτή την υπόθεση». Υποστήριξε ότι η Ελλάδα δαπανά πολύ διαφορετικά σε σχέση με την Τουρκία, όσον αφορά τις αμυντικές δαπάνες και ορισμένες χώρες, ιδίως η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, παρέχουν σοβαρή υποστήριξη.

«Η Ελλάδα δεν έχει παραγωγή στην αμυντική βιομηχανία όπως εμείς. Σε αυτόν τον τομέα, έχουμε πλέον καταστεί σε θέση να παράγουμε σε ένα επίπεδο που καλύπτει σε μεγάλο βαθμό τις ανάγκες μας. Για τον λόγο αυτό, οι δαπάνες της Τουρκίας για αγορές όπλων είναι ασύγκριτα χαμηλότερες από αυτές της Ελλάδας» ανέφερε.

Για την Ανατολική Μεσόγειο, είπε ότι οι εντάσεις επηρεάζουν αρνητικά την Τουρκία και την Ελλάδα, «τις σημαντικότερες χώρες της περιοχής».

«Ο συνολικός και δίκαιος καταμερισμός στην Ανατολική Μεσόγειο είναι εφικτός. Αρκεί να δημιουργήσουμε τη βάση για να συμβεί αυτό, να διαμορφώσουμε σωστούς οδικούς χάρτες και να μην δώσουμε ευκαιρία στις προκλήσεις», δήλωσε.

«Για το λόγο αυτό, πρέπει να υπολογίσουμε και να προσπαθήσουμε για το τι είδους ευκαιρίες μπορούμε να παράγουμε από εδώ, τι είδους ευκαιρίες μπορούμε να δημιουργήσουμε προς όφελος των χωρών μας. Μπορώ να πω ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει θετική προσέγγιση σε αυτό το θέμα» δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος.

 

 

Έκανε επίσης λόγο για μία ακόμη φορά για δίκαιη κατανομή του φυσικού πλούτου της περιοχής: «Δεν επιβουλευόμαστε τα δίκαια κανενός, αλλά είναι ισχυρή η βούλησή μας να μην αφήσουμε κανέναν να παραβιάσει τα δικαιώματά μας». Υποστήριξε δε ότι ένας περιεκτικός και δίκαιος διαμοιρασμός είναι εφικτός στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ επανήλθε στην πρότασή του για μία διεθνή διάσκεψη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, SABAH