Error 451: Η πρόσβαση απαγορεύεται για νομικούς λόγους

Τι συμβαίνει όμως αν κάποια σελίδα αφαιρεθεί εξαιτίας νομικών λόγων, όπως π.χ. δικαστική εντολή ή αίτημα κρατικών αρχών; Η Internet Engineering Task Force, η ειδική διεθνής επιτροπή η οποία αναπτύσσει και προωθεί πρότυπα (standards) στο διαδίκτυο, δημιούργησε και ενέκρινε τη χρήση ενός νέου κωδικού για εκείνες τις σελίδες, στις οποίες δεν υπάρχει πλέον δυνατότητα πρόσβασης για νομικούς λόγους. Ο κωδικός κατάστασης (Status Code) 451 θα χρησιμοποιείται πλέον για να εξηγήσει στον επισκέπτη ότι ο πάροχος περιεχομένου (π.χ. Youtube) εμποδίζει πλέον την πρόσβαση στη σελίδα αυτή ακολουθώντας σχετικό νομικό αίτημα, ενώ θα περιλαμβάνει και μία επεξήγηση αναφορικά με το ποιος υπέβαλε το αίτημα αλλά και τη σχετική νομοθεσία.
|
Open Image Modal
pqgw/Flickr

Πιθανότατα κάποια στιγμή να έχετε συναντήσει, κατά την περιήγησή σας στο διαδίκτυο, τη σελίδα λάθους 404 (page not found).

Η ένδειξη αυτή αποτελεί έναν HTTP Status Code και είναι ένας από τους πολλούς κωδικούς που χρησιμοποιούνται στον παγκόσμιο ιστό προκειμένου να βοηθήσουν τον browser, και κατ' επέκταση το χρήστη, να καταλάβει τι ακριβώς συμβαίνει με μία συγκεκριμένη σελίδα, η οποία π.χ. δεν είναι πλέον διαθέσιμη.

Τι συμβαίνει όμως αν κάποια σελίδα αφαιρεθεί εξαιτίας νομικών λόγων, όπως π.χ. δικαστική εντολή ή αίτημα κρατικών αρχών;

Η Internet Engineering Task Force, η ειδική διεθνής επιτροπή η οποία αναπτύσσει και προωθεί πρότυπα (standards) στο διαδίκτυο, δημιούργησε και ενέκρινε τη χρήση ενός νέου κωδικού για εκείνες τις σελίδες, στις οποίες δεν υπάρχει πλέον δυνατότητα πρόσβασης για νομικούς λόγους.

Ο κωδικός κατάστασης (Status Code) 451 θα χρησιμοποιείται πλέον για να εξηγήσει στον επισκέπτη ότι ο πάροχος περιεχομένου (π.χ. Youtube) εμποδίζει πλέον την πρόσβαση στη σελίδα αυτή ακολουθώντας σχετικό νομικό αίτημα, ενώ θα περιλαμβάνει και μία επεξήγηση αναφορικά με το ποιος υπέβαλε το αίτημα αλλά και τη σχετική νομοθεσία.

Η χρήση αυτού του νέου προτύπου αποφασίστηκε κυρίως για να ενισχυθεί η διαφανής λειτουργία του διαδικτύου και να καταπολεμηθεί η λογοκρισία, καθώς κάποιοι άλλοι κωδικοί, όπως π.χ. το 403 Forbidden, δείχνουν μεν ότι η πρόσβαση στο περιεχόμενο δεν επιτρέπεται, αλλά δεν ενημερώνουν για τον ακριβή λόγο που συμβαίνει αυτό.

Με έναν ομολογουμένως ευρηματικό τρόπο, το TheNextWeb παρουσίασε ένα παράδειγμα για το πως θα εμφανίζεται ένα σφάλμα 451 στο χρήστη:

HTTP/1.1 451 Unavailable For Legal Reasons

Link: ; rel="blocked-by"

Content-Type: text/html

Unavailable For Legal Reasons

This request may not be serviced in the Roman Province

of Judea due to the Lex Julia Majestatis, which disallows

access to resources hosted on servers deemed to be

operated by the People's Front of Judea.

Να σημειωθεί πως το ίδιο πρότυπο θα χρησιμοποιείται και για τις σελίδες στις οποίες την πρόσβαση αποκλείει ο πάροχος υπηρεσιών διαδικτύου (ISP, π.χ. ΟΤΕ).