Γέφυρα στην Ερυθρά Θάλασσα που θα τις συνδέει, συμφώνησαν να κατασκευάσουν Σαουδική Αραβία και Αίγυπτος

Γέφυρα στην Ερυθρά Θάλασσα που θα τις συνδέει, συμφώνησαν να κατασκευάσουν Σαουδική Αραβία και Αίγυπτος
Open Image Modal
Egypt's President Abdel Fattah al-Sisi welcomes Saudi Arabia's King Salman in Cairo, Egypt, in this handout photo received April 7, 2016. REUTERS/Saudi Press Agency/Handout via Reuters ??ATTENTION EDITORS - THIS PICTURE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. REUTERS IS UNABLE TO INDEPENDENTLY VERIFY THE AUTHENTICITY, CONTENT, LOCATION OR DATE OF THIS IMAGE. FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS. THIS PICTURE IS DISTRIBUTED EXACTLY AS RECEIVED BY REUTERS, AS A SERVICE TO CLIENTS. NO RESALES. NO ARCHIVE.
Handout . / Reuters

Γέφυρα στην Ερυθρά Θάλασσα, που θα συνδέει τη Σαουδική Αραβία με την Αίγυπτο, συμφώνησαν να κατασκευάσουν οι κυβερνήσεις των δύο χωρών, όπως ανακοίνωσε ο βασιλιάς Σαλμάν, της Σ. Αραβίας, κατά τη δεύτερη ημέρα της επίσημης επίσκεψής του στο Κάιρο.

«Συμφώνησα με τον αδελφό μου, την εξοχότητά του τον πρόεδρο (της Αιγύπτου, Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι) για την κατασκευή μιας γέφυρας μεταξύ των δύο χωρών μας», είπε ο βασιλιάς στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, η οποία μεταδόθηκε απευθείας από τη δημόσια αιγυπτιακή τηλεόραση.

Open Image Modal

Το Ριάντ είναι μεταξύ των κυριότερων υποστηρικτών του Αιγύπτιου προέδρου και αφότου ο τελευταίος ανέτρεψε, το καλοκαίρι του 2013, τον ισλαμιστή προκάτοχό του Μοχάμεντ Μόρσι, έχει παράσχει βοήθεια πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων για να στηρίξει την παραπαίουσα αιγυπτιακή οικονομία. Ωστόσο, πρόσφατα έχουν υπάρξει εντάσεις, λόγω της ηπιότερης στάσης που δείχνει να υιοθετεί ο Σίσι απέναντι στον Σύριο πρόεδρο, Μπασάρ αλ Άσαντ, ενώ παράλληλα το Ριάντ ζητεί μεγαλύτερη στήριξη από το Κάιρο στις πολεμικές του επιχειρήσεις στην Υεμένη.

«Αυτή η ιστορική συμφωνία, που θα συνδέσει τις ηπείρους της Αφρικής και της Ασίας, είναι ένα ποιοτικό άλμα που θα αυξήσει τις εμπορικές ανταλλαγές μεταξύ των δύο ηπείρων σε επίπεδα άνευ προηγουμένου», υπογράμμισε ο βασιλιάς.

Ο πρόεδρος Σίσι πρότεινε στη συνέχεια η γέφυρα να φέρει το όνομα του βασιλιά Σαλμάν μπεν Άμπντελ Αζίζ. Ωστόσο, δεν υπάρχει καμία πληροφορία όσον αφορά το ακριβές σημείο όπου θα κατασκευαστεί η γέφυρα, ούτε για το πότε θα ξεκινήσουν τα έργα.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο)