Εργασία στο εξωτερικό: Οι χώρες με την καλύτερη ισορροπία επαγγελματικής-προσωπικής ζωής

Ένα από τα σημαντικότερα κριτήρια όσων σκέφτονται να μεταναστεύσουν για δουλειά.
Open Image Modal
Ποια η βαρύτητα της καλής ισορροπίας μεταξύ προσωπικής και επαγγελματικής ζωής στην απόφαση μετεγκατάστασης για αναζήτηση καλύτερης τύχης;
milorad kravic via Getty Images

Ο Καναδάς είναι η πιο δημοφιλής χώρα για εργασία σύμφωνα με παγκόσμια έρευνα του Jobseeker. Τι τον κάνει τόσο ελκυστικό για εργαζομένους από όλο τον κόσμο; Και ποια η βαρύτητα της καλής ισορροπίας μεταξύ προσωπικής και επαγγελματικής ζωής στην απόφαση μετεγκατάστασης για αναζήτηση καλύτερης τύχης;

Αναζήτηση όχι μόνο δουλειάς αλλά και ποιότητας ζωής

Η πίεση της εργασίας και το άγχος της καθημερινότητας έχουν οδηγήσει τους επαγγελματίες σε όλο τον κόσμο να αναζητούν έναν πιο υγιή τρόπο ζωής. Οι χώρες που προσφέρουν συγκεκριμένες πολιτικές, όπως εύκολη πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας, ευέλικτη εργασία και στήριξη των εργαζομένων με γονικές άδειες, αναδεικνύονται όλο και περισσότερο ως ελκυστικοί προορισμοί για όσους στοχεύουν σε καλύτερη ποιότητα ζωής.

Επιθυμώντας να ανακαλύψει ποιες χώρες πρωταγωνιστούν στις προτιμήσεις του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού, το Jobseeker.com χαρτογράφησε τις πιο δημοφιλείς επιλογές, εξετάζοντας ως προορισμούς τις 30 χώρες που θεωρούνται πιο ελκυστικές για επαγγελματική αποκατάσταση λόγω της ισχυρής αγοράς εργασίας και του υψηλού ΑΕΠ τους.

Από τις 14 χώρες στις οποίες ο κόσμος ονειρεύεται να δουλέψει, όπως προέκυψε από την έρευνα, σχεδόν οι μισές μοιράζονται ένα κοινό, παρά το γεγονός ότι βρίσκονται σε διαφορετικές ηπείρους: φιγουράρουν επίσης στην πρώτη 10άδα των χωρών με την καλύτερη ισορροπία ζωής-εργασίας, σύμφωνα με τον παγκόσμιο δείκτη της εταιρείας ανθρώπινου δυναμικού Remote. 

Οι χώρες που συναντάμε και στις δύο αυτές λίστες είναι οι:

  • Καναδάς

  • Αυστραλία

  • Δανία

  • Γερμανία

  • Ισπανία

  • Νέα Ζηλανδία

Πρόκειται, άραγε, για τυχαίο γεγονός ή καταδεικνύει μια μετατόπιση στις προτεραιότητες του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού;

Οι παράγοντες που καθορίζουν την επιλογή χώρας για εργασία

Στην απόφαση κάποιου να αφήσει πίσω τη γενέτειρά του για να μετοικήσει σε άλλη χώρα για δουλειά επενεργούν πολλοί παράγοντες, από προσωπικούς και οικογενειακούς έως εξαρτώμενους από τις κοινωνικοοικονομικές συνθήκες της χώρας του. Τα κίνητρα μπορεί να διαφέρουν από άνθρωπο σε άνθρωπο, όλοι όμως επιλέγουν ως χώρα προορισμού εκείνη που πιστεύουν ότι θα τους δώσει την ευκαιρία για ένα καλύτερο μέλλον.

Ο Καναδάς, για παράδειγμα, που αναδείχθηκε η top επιλογή μετεγκατάστασης από την έρευνα του Jobseeker, συνδυάζει διάφορα χαρακτηριστικά που τον καθιστούν ελκυστικό προορισμό για να αναζητήσει κανείς εργασία και να χτίσει τη ζωή του.

Αφενός, έχει υιοθετήσει μια, σε γενικές γραμμές, φιλομεταναστευτική πολιτική προκειμένου να αντιμετωπίσει τη γήρανση του πληθυσμού και να ανταποκριθεί στις ανάγκες για εργατικό δυναμικό, με πρωτοβουλίες που οδηγούν σε υψηλό ποσοστό απασχόλησης για τους εισερχόμενους μετανάστες.

Αφετέρου, πρόκειται για μια χώρα με σχετικά εύκολη πρόσβαση από διάφορα μέρη του πλανήτη, με πολιτισμική ποικιλομορφία, σταθερή οικονομία και καλό σύστημα υγειονομικής περίθαλψης. Εδώ, μόλις το 3% των εργαζομένων κάνει πολύωρες υπερωρίες, πολύ λιγότερο από το 10% που αποτελεί τον μέσο όρο στις χώρες του ΟΟΣΑ, ενώ συνολικά η χώρα βρίσκεται στην 5η θέση του παγκόσμιου work-life balance index.

Η έρευνα Talent Wars 2024 της DCI (Development Counsellors International) μάς δίνει μια εικόνα των πιο σημαντικών παραγόντων που οδηγούν σε μετεγκατάσταση για λόγους εργασίας/καριέρας.

Ο πιο σημαντικός φαίνεται πως είναι μια επαγγελματική ευκαιρία, για να ακολουθήσουν -ισοβαθμώντας- ο μισθός σε σχέση με το κόστος διαβίωσης και μια κουλτούρα που ευνοεί την καλή ισορροπία προσωπικής και επαγγελματικής ζωής. Η πεντάδα συμπληρώνεται με τις μικρές απαιτήσεις μετακίνησης για εργασία και διασκέδαση και τις προοπτικές ανάπτυξης και εξέλιξης.

Ο κόσμος αλλάζει, το ίδιο και οι προτεραιότητες

Οι προτεραιότητες των εργαζομένων έχουν αλλάξει ριζικά τα τελευταία χρόνια, ιδίως από την πανδημία και μετά. Η ανάγκη για ισορροπία μεταξύ προσωπικής και επαγγελματικής ζωής δεν αποτελεί πλέον απλώς προσωπική φιλοδοξία, αλλά συλλογική απαίτηση.

Όλο και περισσότεροι άνθρωποι αναζητούν όχι απλώς μια καλή δουλειά με αξιοπρεπή μισθό, αλλά και έναν τρόπο ζωής που τους επιτρέπει να διατηρούν την ψυχική και σωματική τους υγεία. Τα αποτελέσματα πρόσφατων ερευνών επιβεβαιώνουν αυτή τη μετατόπιση, αποτυπώνοντας τη νέα πραγματικότητα στην αγορά εργασίας.

Το 62% των Gen Zs από εννέα χώρες (Κίνα, Μεξικό, ΗΒ, ΗΠΑ, Ινδία, Νότια Αφρική, Γερμανία και Ισπανία) θα δεχόταν μικρότερο μισθό αν αυτό σήμαινε καλύτερη ισορροπία προσωπικής και επαγγελματικής ζωής, σύμφωνα με έρευνα του Top Employers Institute. Για το 59% των συμμετεχόντων (ηλικίες 18+) σε έρευνα του Harris Poll στις ΗΠΑ, είναι απολύτως απαραίτητο να θέτει αυτή την ισορροπία ως προτεραιότητα ο μελλοντικός τους εργοδότης.

Η ίδια τάση επικρατεί και στη χώρα μας, όπως διαπίστωσε η τελευταία έρευνα Workmonitor της Randstad σε άτομα ηλικίας 18-67 ετών. Σύμφωνα με τα ευρήματά της, «η ισορροπία επαγγελματικής και προσωπικής ζωής κατατάσσεται πλέον τόσο ψηλά όσο και ο μισθός στις λίστες προτεραιοτήτων των ταλέντων (94%) – πολύ πιο μπροστά από οποιαδήποτε άλλη κατηγορία».

Δεν αποτελεί, λοιπόν, έκπληξη που αποτελεί κριτήριο επιλογής και για τη μετεγκατάσταση στο εξωτερικό. Ποιες είναι, όμως, οι χώρες που ανταποκρίνονται καλύτερα σε αυτή την ανάγκη, δημιουργώντας προϋποθέσεις για έναν πιο ισορροπημένο τρόπο ζωής;

Η πλήρης 10άδα των χωρών που δείχνουν τον δρόμο, λαμβάνοντας υπόψη τις ημέρες αδείας, την άδεια ασθενείας και μητρότητας, τον κατώτερο μισθό, το σύστημα υγείας, τον μέσο όρο ωρών εργασίας ανά βδομάδα, τον δείκτη ευτυχίας, την ασφάλεια και τη συμπερίληψη των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων, είναι:

  • Νέα Ζηλανδία
  • Ιρλανδία
  • Βέλγιο
  • Δανία
  • Καναδάς
  • Γερμανία
  • Φινλανδία
  • Αυστραλία
  • Νορβηγία
  • Ισπανία

Ανεξάρτητα από το ποια χώρα θα επιλέξει τελικά κάποιος, η ουσία παραμένει η ίδια: η παραδοσιακή αντίληψη περί σταθερής και καλοπληρωμένης εργασίας δεν αρκεί για να νιώθει κανείς ευτυχισμένος και ολοκληρωμένος.

Οι επαγγελματίες παγκοσμίως αναζητούν βιώσιμα μοντέλα ζωής, όπου οι ώρες εργασίας δεν καταλαμβάνουν ολόκληρη την ημέρα και η συνολική προσφορά της χώρας αντανακλά τη σύγχρονη ανάγκη για ουσιαστική ισορροπία, ανάπτυξη και ευεξία. Και αυτό, εν τέλει, ίσως είναι το σημαντικότερο κριτήριο για μια επιτυχημένη καριέρα στον παγκοσμιοποιημένο και διαρκώς μεταβαλλόμενο κόσμο μας.