Ο τουρισμός, όπως και το νόμισμα, έχουν δύο όψεις. Η μία αφορά την πολύ καλή χρονιά σε έσοδα και αφίξεις (περιμένουμε τα τελικά στοιχεία από την Τράπεζα της Ελλάδος) και η άλλη πλευρά τα πολλά έξοδα και το μεγάλο πρόβλημα με την έλλειψη εργατικού δυναμικού.
Το ζήτημα είναι ότι ο τουρισμός έχει τη δυναμική να κάνει ακόμα καλύτερα νούμερα τα επόμενα χρόνια, ωστόσο αυτό συνδέεται απόλυτα με τον αριθμό των εργαζομένων και σε πολλές περιπτώσεις, εξειδικευμένων.
Το μείζον, αυτό, ζήτημα, αναδείχθηκε εκ νέου από τα στελέχη της Συμμαχίας «Στηρίζω HORECA», που εμπλέκονται στους τομείς της Εστίασης και της Φιλοξενίας στην Ελλάδα.
Οι κλάδοι Εστίασης και Φιλοξενίας (HORECA) αποτελούν τον δυναμικότερο τομέα της ελληνικής οικονομίας, συνεισφέροντας, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΙΟΒΕ για το 2021, σε πάνω από 5,5% του ΑΕΠ της χώρας.
Οι 112.000 επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα παράγουν περίπου 552.000 άμεσες θέσεις εργασίας, οι οποίες αντιστοιχούν στο 11,9% της απασχόλησης στην Ελλάδα. Εστίαση και Φιλοξενία αποδίδουν 3,6 δισ. ευρώ σε μισθούς και εισφορές, καθώς και φόρους που ανέρχονται σε 1,181 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 2,5% των φορολογικών εσόδων του κράτους.
Ακόμη και στις πλέον δυσμενείς συνθήκες, ο τομέας HORECA στήριξε αποφασιστικά την ελληνική οικονομία και την απασχόληση. Σήμερα, βρίσκεται για ακόμη μια φορά αντιμέτωπος με πρωτοφανείς προκλήσεις εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης, των πληθωριστικών πιέσεων και της διεθνούς αβεβαιότητας.
Ο γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ) , Γιάννης Δαβερώνης, αναφέρει ότι πρόσφατη μελέτη της ΓΣΕΒΕΕ, το 2021, δείχνει ότι 6 στις 10 επιχειρήσεις εστίασης έκλεισαν με ζημίες.
«Κάνοντας μια μεγάλη προσπάθεια όλοι οι άνθρωποι της εστίασης να συνέλθουμε από τα 2 χρόνια πανδημίας και τις δυσμενείς οικονομικές τους συνέπειες, ενώνουμε τις δυνάμεις μας με άλλους σημαντικούς φορείς του τομέα HORECA, για να συγκροτήσουμε από κοινού ένα μέτωπο που θα φέρει αποτελέσματα στον διάλογο με την Πολιτεία», τονίζει χαρακτηριστικά.
Και επισημαίνει ότι «η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 6%, αλλά και η καθιέρωση ειδικού τιμολόγιου στην ενέργεια για τα καταστήματα μας, θα δώσει πραγματική ανάσα στον κλάδο. Συνεχίζουμε όλοι μαζί, για να μπορέσουμε να έχουμε υγιείς και βιώσιμες επιχειρήσεις».
Ωστόσο, την είδηση «βόμβα» την έδωσε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ), Γρηγόρης Τάσιος, σημειώνοντας ότι μετά την υπογραφή της νέας συλλογικής σύμβασης εργασίας στον Τουρισμό, μεταξύ ξενοδόχων και εργαζομένων στον επισιτισμό, η ΠΟΞ ζητά πρόσκληση εργαζομένων από τρίτες χώρες. «Κάναμε επιστολή με το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος, για αλλαγές στην πρόσκληση και θέλουμε να έχουν ίδιο μισθολογικό κόστος με τους Έλληνες», είπε συγκεκριμένα.
«Ο Τουρισμός είναι η κινητήρια δύναμη της ελληνικής οικονομίας που στηρίζει τα οικογενειακά εισοδήματα σε περιόδους κρίσεων, όπως η ενεργειακή και οι συνέπειές της που βιώνουμε σήμερα. Η νόμιμη επιχειρηματικότητα καταβάλλει εισφορές, προσφέρει πολλά στα ταμεία του κράτους, δημιουργεί κοινωνικό μέρισμα και κατανάλωση σε ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών και επαγγελμάτων που συγκροτούν το τουριστικό μας προϊόν».
«Δεν επιθυμούμε να αντικαταστήσουμε κανένα φορέα. Ενώνουμε δυνάμεις ως μια νέα συλλογικότητα, με χαρακτηριστικά εταιρικής κοινωνικής ευθύνης και μέσα από τη συμμαχία, στοχεύουμε στην περαιτέρω ενίσχυση του κλάδου μας. Η μείωση του ΦΠΑ στο 6,5% στη διαμονή και η ρύθμιση της βραχυχρόνιας μίσθωσης, είναι αιτήματα που μας ενώνουν με άλλους κλάδους και πιστεύουμε ότι οι συμπράξεις επιχειρήσεων μπορούν να προωθήσουν καλύτερα λύσεις και να υπερασπιστούν συνολικά την ποιότητα της τουριστικής εμπειρίας στον τόπο μας», ανέφερε ο Γρηγόρης Τάσιος.
Η γενική διευθύντρια της ΕνΕΑΠ, Σοφίκα Παπανικολάου, δήλωσε σχετικά:
«Για εμάς στον κλάδο των αλκοολούχων ποτών, ο τομέας HORECA αποτελεί το μεγαλύτερο κανάλι διάθεσης των προϊόντων μας. Σε αυτό το πλαίσιο, το αίτημά μας για μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στα αλκοολούχα ποτά κοντά στον μέσο όρο των κρατών-μελών Ε.Ε. (δηλαδή τα 18 ευρώ ανά λίτρο), διαμορφώθηκε και με γνώμονα την υποστήριξη και την αναπτυξιακή προοπτική των επιχειρήσεων Εστίασης και Φιλοξενίας».
«Σε μια εποχή που και αυτές έρχονται αντιμέτωπες με τις προκλήσεις της ενεργειακής κρίσης και την επισφάλεια που επιφέρει η διεθνής συγκυρία, η μείωση του ΕΦΚ θα συγκρατήσει τα λειτουργικά τους κόστη».
«Αν αναλογιστούμε ότι στην Ελλάδα ο συντελεστής ΕΦΚ είναι έως και πενταπλάσιος σε σχέση με αγορές οι οποίες αποτελούν άμεσα ανταγωνιστικούς τουριστικούς προορισμούς ή γειτνιάζουν με την με τη χώρα μας, κατανοούμε ότι τίθεται ζήτημα ανταγωνιστικότητας του τουριστικού προϊόντος, καθώς και ότι προφανώς η πολιτική αυτή πριμοδοτεί το παράνομο εμπόριο».
Καταλήγοντας, ο πρόεδρος του ΣΕΑΟΠ, Χάρης Μαυράκης, είπε ότι:
«Οι επιπτώσεις της υπερφορολόγησης για τον κλάδο έχουν υπάρξει δραματικές. Μέχρι το 2019, η πτώση της κατανάλωσης για τα ποτά ελληνικής παραγωγής άγγιζε το 34,2% έναντι του 2010. Το 2021, η πτώση αυτή διαμορφώθηκε στο 43% σε σύγκριση με το 2010».
«Η αποκλιμάκωση του ΕΦΚ αλκοολούχων σε επίπεδα κοντά στον μ.ο. της ΕΕ μπορεί να αποτελέσει για την εγχώρια αγορά μια βαθιά ανάσα ρευστότητας, λειτουργώντας ως ανάχωμα στις ανατιμήσεις που ταλανίζουν τον βιομηχανικό και παραγωγικό κόσμο της χώρας και διευκολύνοντας τη μόνιμη μετακίνηση ικανού όγκου πωλήσεων από το παράνομο στο νόμιμο εμπόριο. Ζητάμε αποκλιμάκωση του φόρου, που θα προσέφερε ρευστότητα, ανάχωμα ανατιμήσεων, και θα δούμε μετατόπιση από το λαθραίο σε νόμιμο.»