Μια ιαπωνική εταιρεία ανέπτυξε ένα φίλτρο τεχνητής νοημοσύνης που μπορεί να ανιχνεύει θυμωμένες κραυγές και να τις μεταφράζει σε ήρεμη ομιλία, προκειμένου να μειώσει το άγχος που βιώνουν οι χειριστές τηλεφωνικών κέντρων.
Οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας γνωρίζουν από καιρό το άγχος στο οποίο εκτίθενται καθημερινά οι χειριστές των τηλεφωνικών κέντρων τους, με πολλούς πελάτες να βγάζουν τον θυμό και την απογοήτευσή τους πάνω τους.
Μερικοί από αυτούς έχουν εισαγάγει ακόμη και προγράμματα διαχείρισης του στρες που περιλαμβάνουν τεχνικές χαλάρωσης, διαλογισμό, γιόγκα ή θεραπεία για την ευερεθιστότητα και το άγχος, αναφέρει το Oddity Central.
Ωστόσο, μια ιαπωνική εταιρεία μπορεί να έχει βρει μια πολύ πιο αποτελεσματική λύση - χρησιμοποιώντας τεχνητή νοημοσύνη για να αφαιρέσει εντελώς την κραυγή και την επιθετική ομιλία από την εξίσωση.
Η SofBank ισχυρίζεται ότι πέρασε τρία χρόνια δημιουργώντας ένα φωνητικό φίλτρο που ανιχνεύει την κραυγή και τη μεταφράζει αυτόματα σε ήρεμη ομιλία.
«Αναπτύξαμε το σύστημα καταστολής συναισθημάτων ως απάντηση στο κοινωνικό πρόβλημα της παρενόχλησης πελατών των υπαλλήλων του τηλεφωνικού κέντρου και για να τους προστατεύσουμε», δήλωσε ο Toshiyuki Nakatani της Soft Bank, ένας από τους προγραμματιστές του καινοτόμου φίλτρου AI.
Το φίλτρο φωνής της SoftBank αποτελείται από δύο στάδια, ένα στο οποίο η τεχνητή νοημοσύνη εντοπίζει μια θυμωμένη φωνή και εξάγει βασικά σημεία της ομιλίας και ένα δεύτερο όπου χρησιμοποιεί ακουστικά εργαλεία για να τη μεταμορφώσει σε πιο φυσικό, ακόμη και ευγενικό τόνο.
Είναι ενδιαφέρον ότι το φίλτρο δεν αλλάζει καμία από τις λέξεις που λέγονται από το άτομο, αλλά μαλακώνει σημαντικά τον τονισμό. Ο χειριστής του τηλεφωνικού κέντρου θα εξακολουθήσει να ακούει τυχόν προσβολές που εκφέρονται, μόνο με απαλό τόνο, που θα βοηθήσει στη μείωση του άγχους και του άγχους τους.
Για να εκπαιδεύσουν την τεχνητή νοημοσύνη, οι μηχανικοί της SoftBank ζήτησαν από 10 ηθοποιούς να ηχογραφήσουν τουλάχιστον 100 κοινές φράσεις, όπως κραυγές, κατηγορίες, απειλές και απαιτήσεις για συγγνώμη. Συνολικά, περισσότερα από 10.000 κομμάτια φωνητικών δεδομένων χρησιμοποιήθηκαν για την εκπαίδευση του φίλτρου AI.
Δεν είναι σαφές πότε η SoftBank σχεδιάζει να εφαρμόσει τη νέα τεχνητή νοημοσύνη με φιλτράρισμα κραυγών στα τηλεφωνικά της κέντρα, αλλά θα είναι ενδιαφέρον να δούμε πόσο καλά λειτουργεί και πώς επηρεάζει τη συναισθηματική ευημερία των χειριστών.