Το πρόσφατο δημοψήφισμα στα Σκόπια, ανέδειξε με ευκρίνεια τα μεγάλα γεωπολιτικά διακυβεύματα για την διεθνή διπλωματία, αλλά κυρίως για τα εθνικά μας συμφέροντα.
Οι βόρειοι γείτονες μας αναγκάζονται να πιούν το πικρό ποτήρι της ιστορικής αποκατάστασης και της εθνικής αποσαφήνισης με την επώδυνη – για αυτούς – συμφωνία των Πρεσπών.Οι επερχόμενες διαδικασίες και η ομαλή ολοκλήρωση τους στην γειτονική χώρα συνιστούν μείζονα ιστορική ευκαιρία για τα εθνικά μας συμφέροντα αλλά και για την ειρήνη στα Βαλκάνια.
Τι διακυβεύεται όμως ουσιαστικά για την Ελλάδα;
Το 1977 αναγνωρίστηκε στον ΟΗΕ η ύπαρξη μακεδονικής γλώσσας και μακεδονικής οντότητας στην επικράτεια της πρ.Γιουγκοσλαβίας, με την σύμφωνη γνώμη της κυβέρνησης τότε της Ν.Δ. Η μετέπειτα σύσταση του νεότευκτου αυτού κρατιδίου βασίστηκε ακριβώς σε αυτή την παραδοχή, χωρίς την οποία δεν θα υπήρχε ουσιαστικά θέμα «μακεδονικής» κρατικής υπόστασης.
Το 1995 η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ με την ενδιάμεση συμφωνία αναγνώρισε το δικαίωμα των Σκοπίων στον όρο Μακεδονία, με την παραδοχή να εξευρεθεί κοινά αποδεκτή ονομασία.
Οι δεκαετίες πέρασαν και οι ελληνικές κυβερνήσεις δεν είχαν ουσιαστικά την βούληση να επιλύσουν το μείζον αυτό εθνικό θέμα με συνέπεια οι Σκοπιάνοι να αναγνωριστούν ως Μακεδονία απο 140 χώρες, αλλά και να σφετερίζονται την ελληνική Μακεδονική μας ταυτότητα, του Μεγάλου Αλεξάνδρου, στα βιβλία τους σε χάρτες αλλά και στις διεθνείς σχέσεις, χωρίς καμία αντίδραση απο τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, γεννώντας τις επιθετικές αλυτρωτικές διαθέσεις τους.
Η μοναδική αντίδραση επήλθε με το ελληνικό βέτο της κυβέρνησης της ΝΔ για την είσοδο των Σκοπίων στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, το οποίο όμως οδήγησε την γειτονική χώρα με «μαθηματική ακρίβεια» στην αγκαλιά της Τουρκίας και της απολυταρχικής Ρωσίας του Πούτιν, αυξάνοντας καταλυτικά την οικονομικοστρατιωτική ηγεμονίας τους στα βόρεια σύνορα μας, σφίγγοντας τον τούρκικο κλοιό σαν θηλιά γύρω απο τα σύνορα μας.
Με την συμφωνία των Πρεσπών η αναγνωρισμένη μακεδονική γλώσσα προσδιορίζεται πλέον ως σλαβική, αποκαθιστώντας την εθνοτική σύγχυση και αποσαφηνίζεται η σλαβομακεδονική τους εθνική ταυτότητα απο την ελληνική μακεδονική εθνική και πολιτιστική μας ταυτότητα.
Η ιθαγένεια επουδενί δεν προσδιορίζει την εθνική ταυτότητα αλλά τουναντίον η γλώσσα και οι παραδόσεις, κατατάσσοντας οριστικά πλέον μέσω της συμφωνίας, τα Σκόπια στα σλάβικα φύλλα.
Γιατί λοιπόν δεν συναινούν η ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ με την συμφωνία η οποία διασφαλίζει απόλυτα τα εθνικά μας συμφέροντα;
Η μη επίλυση, την οποία πρεσβεύουν, θα οδηγήσει τα Σκόπια εκτός ΕΕ και ΝΑΤΟ το οποίο με την σειρά του θα οδηγήσει είτε στη διάλυση τους και το επερχόμενο βαλκανικό χάος, είτε οριστικά στην εξάρτηση τους απο την Τουρκία, εμπεδώνοντας πλέον την υφιστάμενη κατάσταση, ως Μακεδονικό κράτος γνήσιοι απόγονοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
Δεν έχουν λάβει γνώση στην δυσμενή εθνική θέση όπου μας έθεσαν τις προηγούμενες δεκαετίες με τα τεράστια λάθη τους, τα οποία δημιούργησαν τον αλυτρωτισμό και την «Μακεδονική ιδέα», αυξάνοντας δραστικά την Τούρκικη επιρροή και επιθυμούν να μας γυρίσουν πάλι σε αυτή την κατάσταση με προσχηματικά και ανεδαφικά επιχειρήματα, τα οποία μπορεί να οδηγήσουν σε νέα εθνική τραγωδία;
Η Βυζαντινή αυτοκρατορία, στους κόλπους της περιλαμβάνονταν τόσο τα ελληνικά όσο και τα σλάβικα φύλα μεγαλούργησε απο κοινού. Επειδή οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους, εμπεδώνοντας την συμφωνία των Πρεσπών ανοίγουμε τα φτέρα μας θετικά και με αυτοπεποιήθηση στους βόρειους ομόθρησκους γείτονες μας , διευρύνοντας την σφαίρα επιρρροής μας στα Βαλκάνια και χτίζοντας την οικονομική και κοινωνική ανάκαμψη με ειρήνη και ασφάλεια.