Εθνική: Ισχυρή η ζήτηση των επενδυτών για το 10% της τράπεζας - Στα 7,3-7,95 ευρώ η μετοχή

Σύμφωνα με εκτιμήσει του Bloomberg, η Ελλάδα θα μπορούσε να συγκεντρώσει έως και 727,2 εκατ. ευρώ από την πώληση του 10% της Εθνικής.
|
Open Image Modal
..
Eurokinissi

Μεγάλο ήταν το ενδιαφέρον των επενδυτών το placement για το 10% της Εθνικής Τράπεζας καθώς μέσα σε λίγα λεπτά από το άνοιγμα του βιβλίου προσφορών υπερκαλύφθηκε κατά 6 φορές η έκδοση.

Όπως είχε εκτιμήσει η JP Morgan από τις διερευνητικές επαφές της στο εξωτερικό, το ενδιαφέρον των funds δεν κάμφθηκε παρά την πρόθεση του δημοσίου να διατηρήσει μειοψηφικό μερίδιο 8,4% στην τράπεζα.

Να σημειωθεί, ότι τον περασμένο Νοέμβριο το ΤΧΣ πούλησε μερίδιο 22% της  Εθνικής Τράπεζας αντλώντας 1,06 δισ. ευρώ.

Όπως τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης στο Bloomberg  «πρόθεση της κυβέρνησης είναι να καταργηθούν τα ειδικά δικαιώματα που έχει το Δημόσιο επί της Εθνικής», ούτως ώστε να μην έχει κανένα ανταγωνιστικό μειονέκτημα σε σχέση με τις άλλες τρεις μεγάλες τράπεζες της χώρας.

Το Bloomberg αναφέρει σήμερα τη διάθεση του 10% της Εθνικής Τράπεζας από το ελληνικό δημόσιο, υπογραμμίζοντας ότι είναι μέρος μιας συνολικής προσπάθειας ιδιωτικοποίησης των ελληνικών τραπεζών.

Το εύρος τιμών για τη συμφωνία έχει οριστεί από 7,30 έως 7,95 ευρώ, σύμφωνα με το Ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας – το ταμείο ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών που δημιουργήθηκε κατά την διάρκεια των προγραμμάτων διάσωσης της Ελλάδας.

Το ανώτερο άκρο των τιμών είναι υψηλότερο από το κλείσιμο της Παρασκευής, στα 7,84 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να συγκεντρώσει έως και 727,2 εκατ. ευρώ από την πώληση, υπογραμμίζει το Bloomberg.

Τέλος εποχής

Τα βιβλία προσφορών αναμένεται να κλείσουν την Τετάρτη, 2 Οκτωβρίου, σηματοδοτώντας το τέλος ενός κύκλου κρατικών πωλήσεων προκειμένου το ελληνικό δημόσιο να αποχωρήσει πλήρως από την Eurobank, την Alpha Bank και την Τράπεζα Πειραιώς.

«Η ελληνική οικονομία ξεπερνά με τις επιδόσεις των περισσότερων ευρωπαϊκών ομολόγων της», υπενθυμίζει το Bloomberg λέγοντας ότι πέρυσι η χώρα ανέκτησε το καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας που είχε χάσει το 2010 όταν ξεκίνησε η κρίση χρέους της.

Ως αποτέλεσμα της κρίσης, οι τράπεζες έμειναν με ένα τεράστιο όγκο κόκκινων δανείων, τα οποία έχουν μειωθεί σημαντικά και βρίσκονται κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Σε μια περαιτέρω ένδειξη σταδιακής επιστροφής στην κανονικότητα, επετράπη και στις ελληνικές τράπεζες φέτος να πληρώσουν μερίσματα για πρώτη φορά από το 2008.