Εθνική Ισπανίας: Οι παίκτες φώναζαν «Το Γιβραλτάρ είναι ισπανικό» στη θριαμβευτική παρέλαση (βίντεο)

Η ποδοσφαιρική ομοσπονδία του Γιβραλτάρ, που αποτελεί Βρετανικό Υπερπόντιο Έδαφος από το 1713, υπέβαλε διάβημα στην UEFA.
Open Image Modal
ΜΑΔΡΙΤΗ, ΙΣΠΑΝΙΑ - 15 ΙΟΥΛΙΟΥ: Ο Dani Olmo, ο Fermin Lopez και ο Rodri της Ισπανίας γιορτάζουν κατά τη διάρκεια της παρέλασης του Κυπέλλου EURO 2024 της Ισπανίας στις 15 Ιουλίου 2024 στη Μαδρίτη, Ισπανία. (Φωτογραφία: Gonzalo Arroyo Moreno/Getty Images)
Gonzalo Arroyo Moreno via Getty Images

Σάλος και έντονες αντιδράσεις έχουν ξεσπάσει μετά από τα συνθήματα που φώναξαν οι παίκτες της εθνικής Ισπανίας κατά τη διάρκεια των πανηγυρισμών στη Μαδρίτη τη Δευτέρα μετά την κατάκτηση του Euro 2024.  

Ο Αλβαρο Μοράτα και ο Ρόντρι άρχισαν να τραγουδούν μπροστά στο πλήθος που είχε συγκεντρωθεί κατά δεκάδες χιλιάδες για να τους αποθεώσει το συνθήμα «Το Γιβραλτάρ είναι ισπανικό».

Μάλιστα όταν ο Μοράτα υπενθύμισε τον Ρόντρι ότι αγωνίζεται στην Αγγλία (Μάντσεστερ Σίτι) ο τελευταίος του απάντησε «δε με νοιάζει»!

 

Η κυβέρνηση του Γιβραλτάρ επέκρινε τα «απεχθή σχόλια» που έκαναν οι παίκτες της Ισπανίας σε συγκέντρωση νίκης στο κέντρο της Μαδρίτης το βράδυ της Δευτέρας. 

Η ποδοσφαιρική ομοσπονδία του Γιβραλτάρ υπέβαλε επίσημη καταγγελία για τους εορτασμούς στην UEFA, χαρακτηρίζοντάς τους «εξαιρετικά προκλητικούς και προσβλητικούς».

Το Γιβραλτάρ είναι ένας θύλακας με πληθυσμό 34.000 κατοίκων στο νότιο άκρο της Ισπανίας που αποτελεί Βρετανικό Υπερπόντιο Έδαφος από το 1713, αλλά η Ισπανία ζητά εδώ και καιρό την επιστροφή του. Ο λαός του Γιβραλτάρ έχει ταχθεί δύο φορές υπέρ της βρετανικής κυριαρχίας σε ισάριθμα δημοψηφίσματα, αλλά η Ισπανία διατηρεί τις διεκδικήσεις της στην περιοχή.

Τα συνθήματα ακούστηκαν καθώς δεκάδες χιλιάδες Ισπανοί οπαδοί συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της Μαδρίτης τη Δευτέρα για να υποδεχθούν τους παίκτες μετά τη νίκη τους με 2-1 επί της Αγγλίας στον τελικό αγώνα της Κυριακής.

 

Open Image Modal
via Associated Press

 

Κραδαίνοντας σημαίες και ντυμένοι με τα παραδοσιακά κόκκκινα και κίτρινα χρώματα της Ισπανίας, χιλιάδες οπαδοί επευφημούσαν καθώς οι παίκτες έκαναν την παρέλαση του θριάμβου με ανοιχτό λεωφορείο στους δρόμους της πόλης.

Η παρέλαση κατέληξε στην πλατεία Σιμπέλες, όπου οι παίκτες της Ρόχα παρουσιάσαν στους οπαδούς το τρόπαιο του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος.

Ο Ρόντρι, το πλήρες όνομα του οποίου είναι Ροντρίγκο Ερνάντες, εθεάθη να φωνάζει «Το Γιβραλτάρ είναι ισπανικό» μαζί με τον δεξιό εξτρέμ Λαμίν Γιαμάλ καθώς ανέβηκαν στη σκηνή μπροστά στα πλήθη.

Ο αρχηγός της ομάδας Άλβαρο Μοράτα προέτρεψε αργότερα τα πλήθη να πουν το ίδιο σύνθημα.

Open Image Modal
Οι παίκτες της Ισπανίας πανηγυρίζουν με τους φιλάθλους τον τίτλο της ισπανικής ομάδας στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου σε μια εξέδρα στην πλατεία Cibeles στη Μαδρίτη, Δευτέρα 15 Ιουλίου 2024. Η Ισπανία νίκησε την Αγγλία στον τελικό του ποδοσφαιρικού τουρνουά Euro 2024 στο Βερολίνο το βράδυ της Κυριακής. (AP Photo/Andrea Comas)
via Associated Press

«Η κυβέρνηση της Αυτού Μεγαλειότητας του Γιβραλτάρ διαπιστώνει με απογοήτευση ότι αρκετοί παίκτες της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου ανδρών της Ισπανίας γιόρτασαν την κατάκτηση του Ευρωπαϊκού Κυπέλλου με συνθήματα με ειδεχθή σχόλια για το Γιβραλτάρ», ανέφερε η κυβέρνηση του Γιβραλτάρ σε ανακοίνωσή της.

Να σημειωθεί μάλιστα πως ορισμένοι ακροδεξιοί και συντηρητικοί πολτικοί της Ισπανίας επιδοκίμασαν τα συνθήματα των παικτών. 

«Οι παίκτες δεν είπαν κάτι που οι περισσότεροι Ισπανοί δεν πιστεύουν», δήλωσε την Τρίτη στο κανάλι Telecinco ο συντηρητικός δήμαρχος της Μαδρίτης, Χοσέ Λουίς Μαρτίνες-Αλμέιδα.

Ο Χαβιέρ Ορτέγκα-Σμιθ, υψηλόβαθμο στέλεχος του ακροδεξιού κόμματος Vox, έκανε retweet ένα βίντεο με τα συνθήματα, προσθέτοντας: «Sí» (σ.σ ναι).

Πηγή: BBC, Guardian