Εθνικό πένθος στην Αλβανία, μετά τον πολύνεκρο σεισμό

Τουλάχιστον 22 οι νεκροί.
|
Open Image Modal
ASSOCIATED PRESS

Ημέρα εθνικού πένθους κηρύχθηκε στην Αλβανία, μετά τον ισχυρό σεισμό ο οποίος στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 22 ανθρώπους, ενώ τα σωστικά συνεργεία διπλασιάζουν τις προσπάθειές τους για να ανασύρουν επιζώντες από τα συντρίμμια κτιρίων που κατέρρευσαν.

Ο σεισμός 6,4 βαθμών, ο ισχυρότερος που έχει πλήξει τη χώρα εδώ και δεκαετίες, προκάλεσε την κατάρρευση κτιρίων σαν να ήταν πύργοι από τραπουλόχαρτα, που παγίδευσαν ανθρώπους κάτω από βουνά από συντρίμμια.

«Χάσαμε πολλές ανθρώπινες ζωές, αλλά σώσαμε επίσης πολλές», είπε ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο νοσοκομείο των Τιράνων χθες βράδυ για να δει τραυματίες. «Δυστυχώς, ο απολογισμός των απωλειών δεν είναι ο οριστικός», προειδοποίησε, πριν ανακηρύξει την Τετάρτη «ημέρα εθνικού πένθους».

Στρατιωτικοί, αστυνομικοί και στελέχη της Πολιτικής Προστασίας συνέχιζαν όλη την Τρίτη τις έρευνες στα συντρίμμια σε πόλεις κοντά στο επίκεντρο της καταστροφικής σεισμικής δόνησης, κοντά στις αλβανικές ακτές στην Αδριατική.

 

Open Image Modal
GENT SHKULLAKU via Getty Images

 

Ο απολογισμός

Σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό που δημοσιοποίησε το υπουργείο Άμυνας της Αλβανίας, 22 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, στην πλειονότητά τους στην παραθαλάσσια τουριστική πόλη του Δυρραχίου, καθώς και στη Θουμάνε, βόρεια της πρωτεύουσας. Ο αριθμός των ανθρώπων που διασώθηκαν ανέρχεται ως τώρα σε 45.

Τα περισσότερα θύματα ανασύρθηκαν από συντρίμμια κτιρίων που κατέρρευσαν σε αυτές τις δύο πόλεις. Στον απολογισμό συμπεριλαμβάνονται ένας άνδρας που σκοτώθηκε όταν μέσα στον πανικό του πήδησε από ύψος από το σπίτι του στην πόλη Κούρμπιν, καθώς κι ένας άνδρας που επέβαινε σε αυτοκίνητο που ενεπλάκη σε δυστύχημα όταν το τμήμα του δρόμου στο οποίο κινείτο καταστράφηκε. Μέλη ενός σωστικού συνεργείου αφηγήθηκαν σε αλβανικά ΜΜΕ ότι ένα από τα θύματα ήταν μια ηλικιωμένη που έκανε το σώμα της ασπίδα για να σώσει τον εγγονό της.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, περίπου 600 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους με ελαφρά τραύματα, εισήχθησαν και νοσηλεύονται σε διάφορα νοσοκομεία.

Νωρίτερα την Τρίτη στο Θουμάνε κάτοικοι φώναζαν τα ονόματα των δικών τους που παγιδεύτηκαν στα συντρίμμια πενταώροφου κτιρίου που κατέρρευσε, με την ελπίδα ότι βρίσκονταν ακόμη στη ζωή, ότι θα τους απαντούσαν. Όντως, ακούστηκαν κραυγές ανθρώπων που έχουν θαφτεί στα συντρίμμια των σπιτιών τους, μετέδωσαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου.

 

Open Image Modal
Stevo Vasiljevic / Reuters

 

Το βράδυ της Τρίτης υπολογιζόταν ότι 15 αγνοούνται κάτω από τα ερείπια. Ο μεγαλύτερος αριθμός θυμάτων είναι στο Δυρράχιο και στην κωμόπολη Θουμάνε..

Ο δήμαρχος Τιράνων Εριόν Βελίαϊ ανέφερε ότι πάνω από 500 κτίρια στην πρωτεύουσα υπέστησαν ζημιές σε διάφορα επίπεδα, χιλιάδες είναι οι κάτοικοι που αδυνατούσαν να επιστρέψουν στα σπίτια τους και αναγκάστηκαν να περάσουν την νύχτα στην ύπαιθρο. Έντονη ήταν και η μετασεισμική ακολουθία με 250 σεισμούς να ακολουθούν και τρεις να είναι αρκετά ισχυροί 5.4, 4.7 και 4.5 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ.

Περίπου 300 στρατιωτικοί και 1.900 αστυνομικοί συμμετέχουν στις έρευνες. Βοήθεια έστειλαν αρκετές ευρωπαϊκές χώρες — ήδη έχουν φθάσει και επιχειρούν ομάδες των υπηρεσιών αντιμετώπισης καταστροφών από την Ελλάδα, την Ιταλία, τη Ρουμανία, την Κροατία, ενώ αναμένονταν επίσης δυνάμεις από τη Γαλλία. Ειδικούς έστειλαν επίσης η Σερβία, το Κόσοβο, το Μαυροβούνιο και η Τουρκία.

Στις πόλεις Δυρράχιο και Θουμάνε επιχειρεί από το απόγευμα της Τρίτης η ελληνική αποστολή έρευνας και διάσωσης που μετέβη στη γειτονική χώρα με εντολή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Η ομάδα της 1ης ΕΜΑΚ επιχειρεί στο Θουμάνε, περίπου 15 χιλιόμετρα βορειοδυτικά των Τιράνων. Κατάφερε να απεγκλωβίσει ζωντανή μια γυναίκα 45 ετών, καθώς και μια γυναίκα χωρίς τις αισθήσεις της. Η ομάδα της 5ης ΕΜΑΚ επιχειρεί στο Δυρράχιο και έχει απεγκλωβίσει ζωντανό έναν άνδρα 24 ετών.

Ο Αλβανός σεισμολόγος Ράπο Ορμένι τόνισε ότι ο σεισμός ήταν ο ισχυρότερος που έχει καταγραφεί στην περιοχή του Δυρραχίου από το 1926. Ακολουθήθηκε από 250 και πλέον μετασεισμικές δονήσεις, σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας.

 

Open Image Modal
ARMEND NIMANI via Getty Images

 

Η κύρια δόνηση έγινε αισθητή σε μεγάλο μέρος των Βαλκανίων, ως το Σαράγεβο της Βοσνίας, σε απόσταση σχεδόν 400 χιλιομέτρων, ακόμη και στο Νόβι Σαντ της Σερβίας, σε απόσταση περίπου 700 χιλιομέτρων.

Ευχαριστίες προς την Ελλάδα

Την ευγνωμοσύνη του στην Ελλάδα για τη συμπαράσταση αμέσως μετά τον καταστροφικό σεισμό στην Αλβανία, εξέφρασε ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα από το Δυρράχιο, κατά την επίσκεψή του στα ερείπια πολυκατοικίας, μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια.

«Αισθανόμαστε καλά γιατί δεν είμαστε μόνοι. Είμαι πάρα πολύ ευγνώμων για όλους τους φίλους και είμαι ειλικρινά πολύ ευγνώμων στον Έλληνα πρωθυπουργό και στον υπουργό Εξωτερικών. Μου τηλεφώνησαν αμέσως και ήθελαν απλά να μάθουν τι να κάνουν και πού να βοηθήσουν. Αυτό είναι απίστευτο και τους ευχαριστώ πολύ, και ευχαριστώ τον ελληνικό λαό» δήλωσε ο κ. Ράμα από το Δυρράχιο.

«Εγκάρδιες ευχαριστίες στην Ελλάδα, είπε ο πρόεδρος της Αλβανίας Ιλίρ Μέτα μετά τη συνάντησή του με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια στα Τίρανα. «Είμαι πεπεισμένος ότι η επίσκεψή αυτή θα ευαισθητοποιήσει και άλλους Ευρωπαίους παράγοντες ώστε η Αλβανία να αντιμετωπίσει τη δύσκολη αυτή κατάσταση» είπε ο Ιλίρ Μέτα.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters)