Ετοιμαζόμαστε για διακοπές και παθαίνουμε ναυτίες; Ας δούμε πώς θα τις αντιμετωπίσουμε

Τα συμπτώματα της ναυτίας είναι από τα πιο ενοχλητικά, που μπορεί να αντιμετωπίσει κανείς.
Open Image Modal
ozgurcankaya via Getty Images
.

Τι να κάνουμε όταν παθαίνουμε ναυτία στα ταξίδια μας με καράβι, αυτοκίνητο, τρένο ή αεροπλάνο; Ποιες είναι οι αιτίες; Το καλοκαίρι είναι η περίοδος που κάνουμε πολλές μετακινήσεις και ταξίδια λόγω των διακοπών μας. Ας δούμε πώς θα αντιμετωπίσουμε την ναυτία στα ταξίδια, αλλά και σε πολλές άλλες περιπτώσεις με φυσικούς τρόπους, με φάρμακα και με διατροφή.

Τα συμπτώματα της ναυτίας είναι από τα πιο ενοχλητικά, που μπορεί να αντιμετωπίσει κανείς. Συνήθως οι αιτίες της, συνοδεύουν ασήμαντες παθήσεις, αλλά σπάνια μπορεί να είναι και ένα σύμπτωμα κάποιας πιο σοβαρής νόσου.

Παρόλο που η ναυτία μπορεί να εμφανίζεται μόνη της ως σύμπτωμα, συχνά συνοδεύεται ή ακολουθείται από εμετό, καθιστώντας το ζεύγος αυτών των συμπτωμάτων αναπόσπαστο.

Τι νιώθουμε όταν έχουμε ναυτία – Συμπτώματα

Η ναυτία είναι μια περίεργη αίσθηση, που ευτυχώς τα συμπτώματά της δεν προκαλούν πόνο. Εμφανίζεται συνήθως πίσω από τον λαιμό, στη περιοχή του στήθος ή στην επάνω περιοχή της κοιλιάς. Σχετίζεται με την αποστροφή προς το φαγητό ή με την επιθυμία για εμετό και συνήθως νιώθουμε ζαλάδες, εφίδρωση και το χρώμα μας γίνεται πιο χλωμό.

Ας διαβάσουμε παρακάτω ποιες είναι οι πιο συνηθισμένες αιτίες που κάποιος μπορεί να πάθει ναυτία και ποιες λύσεις συστήνονται για την αντιμετώπισή των συμπτωμάτων της.

Αιτίες – Γιατί συμβαίνει

Υπάρχουν πολλοί λόγοι και αιτίες που μπορούν να προκαλέσουν συμπτώματα ναυτίας και τάση για εμετό. Μερικοί από τους συχνότερους παράγοντες ναυτίας είναι:

  • Λόγω μετακίνησης, όπως ταξίδια (με αυτοκίνητο, πλοίο ή αεροπλάνο).
  • Ναυτία επίσης παθαίνουν άτομα που περιστρέφονται ή αιωρούνται, καθώς και όταν  παρακολουθούμε αντικείμενα που περιστρέφονται ή κινούνται γρήγορα.
  • Λόγω κάποια τροφικής δηλητηρίασης ή οξείας γαστρεντερίτιδας
  • Η λήψη κάποιων φαρμάκων, όπως πχ τα φάρμακα χημειοθεραπείας ή τα αντικαταθλιπτικά μπορεί να προκαλέσουν την ναυτία ως ανεπιθύμητη ενέργεια, ειδικά σε περιπτώσεις που η χορήγησή τους γίνεται σε συνδυασμό με άλλα φάρμακα.
  • Λόγω κάποιας ψύχωσης ή κατάθλιψης, αλλά και λόγω άγχους.
  • Στις γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι συνηθισμένο φαινόμενο, κυρίως το πρωί με τάση για εμετό.
  • Διάφορες λοιμώξεις, παθήσεις του νευρικού συστήματος, παθήσεις της καρδιάς (συμπεριλαμβανομένου του εμφράγματος), παθήσεις του μεταβολισμού και των ενδοκρινών αδένων είναι παραδείγματα που μπορούν να προκαλέσουν ναυτία.
  • Είναι επίσης συχνό φαινόμενο σε ασθενείς που μόλις έχουν ολοκληρώσει κάποιο χειρουργείο.
  • Και φυσικά υπάρχουν πολλές ακόμη αιτίες για το φαινόμενο της ναυτίας, που ευτυχώς συνήθως δεν είναι ανησυχητικό.

Aντιμετώπιση της ναυτίας με φυσικούς τρόπους, με διατροφή και με φάρμακα αν μας πιάσει ναυτία ενώ κινούμαστε για να την αντιμετωπίσουμε:

  • Αν είμαστε σε αυτοκίνητο ή λεωφορείο, ας μετακινηθούμε στα μπροστινά καθίσματα όπου η κίνηση είναι πιο ήπια.
  • Ας προσπαθήσουμε να μην κινούμε το κεφάλι μας και να παραμένει όσο πιο σταθερό γίνεται
  • Σε χώρους κλειστούς (πχ καμπίνα ενός πλοίου), ας προτιμήσουμε να είμαστε σε ύπτια θέση με κλειστά τα μάτια.
  • Ας προσπαθήσουμε να έχουμε το βλέμμα μας σταθερό. Ας εστιάσουμε σε κάποιο σημείο.

Φάρμακα κατά της ναυτίας σε ταξίδι

Στα φαρμακεία θα βρούμε σκευάσματα, όπως δραμαμίνες ή τσίκλες κατά της ναυτίας. Κάποια από τα συνταγογραφούμενα είναι πιο αποτελεσματικά φάρμακα, όπως η μεκλιζίνη, η κυκλιζίνη και η διφενυδραμίνη, αλλά ας συμβουλευτούμε πρώτα το γιατρό μας για να προτείνει το καλύτερο για δική σας περίπτωση.

Ναυτία κατά την κύηση

Για την αντιμετώπιση της ναυτίας κατά την εγκυμοσύνη τα φάρμακα που θα μας βοηθήσουν είναι (πάντα με την συγκατάθεση του γιατρού μας) αντισταμινικά όπως το doxylamine, το meclizine, φάρμακα που αναστέλλουν την ντοπαμίνη όπως το chlorpromazine και η metoclopramide, και τέλος η ondansetron που στόχος της είναι να αναστείλει την σεροτονίνη.

Προσοχή: Eπειδή η κάθε περίπτωση ναυτίας είναι διαφορετική και η αντιμετώπισή της με φαρμακευτική αγωγή διαφέρει, πάντα να συμβουλευόμαστε το γιατρό μας.

Διατροφικές λύσεις για να αντιμετωπίσουμε τη ναυτία

Επειδή μέσω της διατροφής μπορούμε να αντιμετωπίσουμε πολλές καταστάσεις, πάμε να δούμε πως μπορούν, κάποιες διατροφικές επιλογές να μας βοηθήσουν.

  • Αντί για μεγάλα γεύματα που θα διατείνουν το στομάχι μας, ας καταναλώσουμε συχνά και μικρά γεύματα. Αυτός είναι ένας τρόπος για να αποφύγουμε να έχουμε άδειο στομάχι για πολλές ώρες, πράγμα που μπορεί να επιτείνει το αίσθημα της ναυτίας.
  • Ας μασήσουμε την τροφή μας αργά για να μη γεμίσει γρήγορα το στομάχι μας.
  • Ας αποφύγουμε τρoφές με μπαχαρικά, καυτερά τρόφιμα, λαχανικά όπως το κρεμμύδι και το σκόρδο που η μυρωδιά τους είναι αρκετά έντονη. Ας μειώσουμε επίσης την κατανάλωση λιπαρών, τηγανιτών και γλυκών τροφών γιατί μπορεί να επιδεινώσουν την αίσθηση της ναυτίας.
  • Ας καταναλώσουμε τις τροφές κρύες ή σε θερμοκρασία δωματίου.
  • Ας μειώσουμε ή ας αποφύγουμε εντελώς την κατανάλωση ποτών και ροφημάτων με αλκοόλ.
  • Για την διατροφική αντιμετώπιση της ναυτίας επίσης, οι φρυγανιές, τα κριτσίνια ή τα κράκερς, για κάποια άτομα μπορεί να αποτελέσουν μια καλή λύση για τη μείωση ή αποφυγή των συμπτωμάτων.
  • Επίσης τρόφιμα ή ροφήματα με τζίντζερ και μέντα μπορεί είναι αποτελεσματικά για να μειώσουμε το δυσάρεστο αυτό αίσθημα.
  • Συνιστάται η κατανάλωση υγρών τουλάχιστον 30-60 λεπτά πρίν ή μετά τα γεύματα και καλύτερα να την αποφύγουμε όσο τρώτε. Ας πιούμε τα υγρά με καλαμάκι ή με μικρές γουλιές.