Το Ταμείο του ΟΗΕ για την Παιδική Ηλικία (UNICEF) έχει ετοιμάσει σχέδια για να ανταποκριθεί στην έξοδο έως και 50.000 ανθρώπων από τον θύλακα της ανατολικής Γούτα, στη Συρία, δήλωσε σήμερα η εκπρόσωπος Μαρίξι Μερκάντο σε συνέντευξη Τύπου του ΟΗΕ στη Γενεύη.
«Εργαστήκαμε, σχεδιάζοντας την ανταπόκριση σε εκκενώσεις [πληθυσμών] για σύντομο διάστημα και ειδικά για την παροχή καταφυγίων με επείγουσα βοήθεια», είπε. «Τα σχέδια ανταπόκρισής μας καλύπτουν έως και 50.000 ανθρώπους.»
Τουλάχιστον 57 κάτοικοι σκοτώθηκαν σήμερα στις αεροπορικές επιδρομές που πραγματοποιήθηκαν στις κοινότητες Σάκμπα και Κφαρ Μπάτνα, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που απέδωσε τα πλήγματα στη ρωσική Πολεμική Αεροπορία.
Αντιμέτωποι με την προέλαση των συριακών στρατευμάτων στο νότιο τμήμα του θύλακα, εκατοντάδες άμαχοι εξακολουθούν να φεύγουν από τα σπίτια τους, μη έχοντας άλλη επιλογή από το να κατευθυνθούν σε τομείς που τελούν υπό τον έλεγχο του καθεστώτος παρά τον φόβο αντιποίνων.
Με τη στρατιωτική υποστήριξη της Ρωσίας, η κυβέρνηση του Μπασάρ αλ-Άσαντ εξαπέλυσε στις 18 Φεβρουαρίου επίθεση για την ανακατάληψη του τελευταίου προπυργίου των ανταρτών στις πύλες της Δαμασκού. Οι βομβαρδισμοί έχουν προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 1.260 αμάχων και τον τραυματισμό χιλιάδων ανθρώπων σε διάστημα μικρότερο του ενός μήνα.
Οι δυνάμεις του καθεστώτος έχουν ανακαταλάβει τουλάχιστον το 70% του θύλακα και οι αντάρτες ελέγχουν μόνο τρεις τομείς, που είναι μακριά ο ένας από τον άλλον, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.
Οι αεροπορικές επιδρομές του καθεστώτος και του ρώσου συμμάχου του επικεντρώνονται στο νότιο τμήμα του θυλάκου, δηλαδή στη Χαμουρίγια και στα περίχωρά της, που τελεί υπό τον έλεγχο της ισχυρής οργάνωσης ισλαμιστών ανταρτών Φάιλακ αλ-Ραχμάν.
Περίπου 20.000 κάτοικοι έφυγαν χθες από τον θύλακα λόγω των βομβαρδισμών, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.
(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)