Eτοιμο να αποπλεύσει για τη Μεσόγειο το ιρανικό δεξαμενόπλοιο Grace 1

«Το 25μελές πλήρωμα θα ξεκινήσει το ταξίδι του ύστερα από τις προετοιμασίες, μεταξύ των οποίων και τον ανεφοδιασμό με καύσιμα».
Open Image Modal
Reuters

Το ιρανικό πετρελαιοφόρο Grace 1 αλλάζει σημαία και ετοιμάζεται να πλεύσει στη Μεσόγειο, μετέδωσε σήμερα η ιρανική κρατική τηλεόραση, αφού το Γιβραλτάρ αποφάσισε να αφήσει ελεύθερο το σκάφος.

«Με βάση το αίτημα της πλοιοκτήτριας εταιρίας, το πετρελαιοφόρο Grace 1 θα αποπλεύσει για τη Μεσόγειο αφού αλλάξει σημαία και αποκτήσει την ιρανική και μετονομαστεί σε Adrian Darya ύστερα από τις προετοιμασίες για το ταξίδι», δήλωσε ο Τζαλίλ Εσλάμι, αναπληρωτής επικεφαλής του ιρανικού οργανισμού λιμένων και ναυσιπλοΐας, σύμφωνα με την ιρανική τηλεόραση.

Το Γιβραλτάρ, έδαφος που ανήκει στη Βρετανία, αποφάσισε χθες να αφήσει ελεύθερο το δεξαμενόπλοιο υπό σημαία Παναμά αλλά δεν ξεκαθάρισε εάν και πότε το πλοίο θα αποπλεύσει ύστερα από νομικό αίτημα που κατέθεσαν οι ΗΠΑ την τελευταία στιγμή για σύλληψη του πλοίου από την Ουάσινγκτον.

«Το 25μελές πλήρωμα θα ξεκινήσει το ταξίδι του ύστερα από τις προετοιμασίες, μεταξύ των οποίων και τον ανεφοδιασμό με καύσιμα», δήλωσε ο Εσλάμι. Η ιρανική τηλεόραση δεν κατονόμασε τον πλοιοκτήτη.

Το Grace 1 συνελήφθη από Βρετανούς καταδρομείς στα ανοικτά του Γιβραλτάρ στις 4 Ιουλίου με την κατηγορία ότι παραβίασε τις κυρώσεις της ΕΕ μεταφέροντας πετρέλαιο στη Συρία, στενό σύμμαχο του Ιράν. Δύο εβδομάδες αργότερα, το Ιράν συνέλαβε βρετανικής σημαίας τάνκερ στο Στενό του Χορμούζ.

Αξιωματούχοι του Γιβραλτάρ δεν ξεκαθάρισαν εάν το νομικό αίτημα των ΗΠΑ θα σημαίνει ότι το πλοίο θα παραμείνει ακινητοποιημένο και αν ναι, για πόσο καιρό.

Το Ιράν ανέφερε ότι το πλοίο θα αποπλεύσει σύντομα και ο υπουργός Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ χαρακτήρισε «πειρατεία» την αμερικανική προσπάθεια να αποτρέψει τον απόπλου.

Από την πλευρά του, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών απείλησε χθες τους εμπλεκόμενους στο ζήτημα του Grace 1 με «σοβαρές συνέπειες», μεταξύ των οποίων και περιορισμούς στην έκδοση βίζας.

«Οι ΗΠΑ εκτιμούν ότι το δεξαμενόπλοιο Grace 1 βοηθούσε τους Φρουρούς της Επανάστασης, μεταφέροντας πετρέλαιο από το Ιράν προς τη Συρία. Αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρές συνέπειες για κάθε πρόσωπο που συνδέεται με το Grace 1», ανέφερε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μόργκαν Ορτέιγκους, σε ανακοίνωση αργά χθες (τοπική ώρα).

«Μέλη πληρωμάτων πλοίων, που βοηθούν τους Φρουρούς της Επανάστασης μεταφέροντας πετρέλαιο από το Ιράν… δεν μπορούν πλέον να εξασφαλίζουν βίζες ή να γίνονται δεκτά σε αμερικανικό έδαφος», σύμφωνα με την ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. «Η ναυτιλιακή κοινότητα πρέπει να γνωρίζει ότι η αμερικανική κυβέρνηση είναι έτοιμη να ανακαλέσει τη βίζα που έχουν τα μέλη τέτοιων πληρωμάτων».