Ποιος από εμάς δεν έχει συντάξει ένα οργισμένο email ή μήνυμα στο κινητό;
Είτε για να πούμε στον/στην πρώην μας πώς έκανε λάθος, είτε για να παραπονεθούμε στο στεγνοκαθαριστήριο της γειτονιάς ότι κατέστρεψε το αγαπημένο μας πουκάμισο: Oι περισσότεροι από εμάς έχουμε βρεθεί κάποια στιγμή έξαλλοι μπροστά στο πληκτρολόγιο.
Αλλά το να στείλουμε ένα υπερβολικά αυστηρό μήνυμα, γεμάτο βρισιές, δεν είναι πάντα ο καλύτερος τρόπος δράσης. Και υπάρχει ένα πράγμα που πρέπει να ρωτήσουμε τον εαυτό μας προτού πατήσουμε το κουμπί της «αποστολής».
«Ας σκεφτούμε την πρόθεση, το γιατί το στέλνουμε; Ποιος είναι ο στόχος μας;», μας συμβουλεύει ο Ράιαν Μάρτιν, γνωστός και ως Anger Professor, συνοικοδεσπότης της σειράς podcast «Am I Doing It Wrong;», της βρετανικής HuffPost.
«Αν ο στόχος μας είναι απλώς να πούμε σε κάποιον πόσο θυμωμένοι είμαστε ή να τον κάνουμε να νιώσει άσχημα, θα πρέπει να σκεφτούμε εάν αυτό, μακροπρόθεσμα, θα μας οδηγήσει εκεί που θέλουμε», προσθέτει ο ίδιος.
«Μόλις ανακαλύψουμε ποια είναι η πρόθεσή μας, θα πρέπει να βεβαιωθούμε ότι όλα όσα γράφουμε πλαισιώνονται γύρω από αυτόν τον στόχο», σύμφωνα με τον Mάρτιν, ο οποίος είναι καθηγητής ψυχολογίας και πρύτανης στο Κολλέγιο Τεχνών, Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών, στο Πανεπιστήμιο του Ουισκόνσιν.
Στις περισσότερες περιστάσεις, το να εξοργίσουμε τον παραλήπτη του «παραπονιάρικου» email, δεν θα μας βοηθήσει να πετύχουμε τον στόχο μας.
Επιπλέον, μπορούμε να δώσουμε λίγο έξτρα χρόνο στον εαυτό μας προκειμένου να αποφασίσουμε αν θέλουμε να στείλουμε το μήνυμα, κρατώντας το στα πρόχειρά μας.
Έτσι, θα προσφέρουμε στον εαυτό μας αυτά τα δέκα πολύτιμα λεπτά, ώστε να ηρεμήσει, έπειτα να ξαναδιαβάσει το μήνυμα και τέλος, να κατασταλάξει αν θέλουμε όντως να το στείλουμε. Ακόμη, έχουμε πάντοτε την επιλογή να ζητήσουμε από έναν φίλο να το διαβάσει και να μας πει πώς θα αντιδρούσε ο ίδιος σε αυτό.
Τέλος, έχει σημασία να σκεφτούμε όλα όσα θα συμπεριλάβουμε στο μήνυμα, όχι μόνο τις λέξεις. Σκεφτόμαστε τη χρήση των emojis, τη χρήση των κεφαλαίων και κάθε τι που μπορεί να μαρτυρά την ταραγμένη ψυχική μας κατάσταση.