Έτοιμος να παραιτηθεί δηλώνει ο πρόεδρος του Κιργιστάν αλλά οι όροι που θέτει ίσως δείχνουν το αντίθετο

Η χώρα έχει βυθιστεί στο χάος εδώ και μια εβδομάδα, μετά το αμφισβητούμενο αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών.
Συνεχίζονται οι μαζικής προσέλευσης διαδηλώσεις με αίτημα την πολιτική και κοινωνική αλλαγήOpen Image ModalΣυνεχίζονται οι μαζικής προσέλευσης διαδηλώσεις με αίτημα την πολιτική και κοινωνική αλλαγή
Συνεχίζονται οι μαζικής προσέλευσης διαδηλώσεις με αίτημα την πολιτική και κοινωνική αλλαγή
Abylai Saralayev via Getty Images

Ο πρόεδρος του Κιργιστάν Σοορονμπάι Ζεενμπέκοφ δήλωσε «έτοιμος να παραιτηθεί» προκειμένου να τερματιστεί η πολιτική κρίση που συγκλονίζει εδώ και σχεδόν μία εβδομάδα τη χώρα της κεντρικής Ασίας μετά το αμφιλεγόμενο αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών.  

«Είμαι έτοιμος να εγκαταλείψω τη θέση του προέδρου της Δημοκρατίας του Κιργιστάν μόλις εγκριθούν νόμιμες εκτελεστικές αρχές και βρισκόμαστε στον δρόμο προς τη νομιμότητα», ανέφερε σε ανακοίνωσή του που αναρτήθηκε νωρίς σήμερα το πρωί στον ιστότοπό του.

Η παραίτησή του θα γίνει μόλις οριστεί ημερομηνία για νέες εκλογές και γίνουν αλλαγές από την κυβέρνηση, γνωστοποίησε ο Ζεενμπέκοφ.

Ωστόσο η πρόταση αυτή του Κιργίζιου προέδρου ίσως να μην συμβάλει στην επίλυση της πολιτικής κρίσης στη χώρα, καθώς η εκπλήρωση των όρων που έχει θέσει δεν είναι εύκολη.

Ο Ζεενμπέκοφ δεν έχει εμφανιστεί δημοσίως από τη Δευτέρα, διαβεβαιώνοντας μέσω των εκπροσώπων του ότι δεν σκοπεύει να παραιτηθεί και λέγοντας ότι διεξάγει διαπραγματεύσεις με διάφορες πολιτικές ομάδες.

Ωστόσο δέχεται πιέσεις από τους πολιτικούς του αντιπάλους, τη Ρωσία και τις υπηρεσίες ασφαλείας του Κιργιστάν να βρεθεί λύση στην κρίση.

Βίαιες διαδηλώσεις συγκλόνισαν τη χώρα αυτή την εβδομάδα μετά την ανακοίνωση του μερικού αποτελέσματος των βουλευτικών εκλογών της 4ης Οκτωβρίου, με τους πολίτες να καταγγέλλουν νοθεία και παρατυπίες στη διαδικασία, στην οποία νικητές αναδείχθηκαν δύο κόμματα που πρόσκεινται στον Ζεενμπέκοφ.

Η κρίση προκάλεσε έκρηξη βίας στο Κιργιστάν. Η ένταση δεν αμβλύνθηκε ούτε μετά την απόφαση των αρχών να ακυρώσουν το αποτέλεσμα των εκλογών. Από τις συγκρούσεις στο Μπισκέκ σκοτώθηκε τουλάχιστον ένας άνθρωπος και εκατοντάδες τραυματίστηκαν.

Η πρώην σοβιετική δημοκρατία έχει γνωρίσει ήδη δύο εξεγέρσεις μετά το 2000 και έχει δει τρεις προέδρους της να φυλακίζονται ή να εξορίζονται μετά την κήρυξη της ανεξαρτησίας της.

Η τρέχουσα μετεκλογική κρίση τροφοδοτείται από την έντονη αντιπαράθεση μεταξύ του προέδρου Ζεενμπέκοφ και του προκατόχου του και πρώην πολιτικού του μέντορα Αλμαζμπέκ Αταμπάγεφ, τον οποίο οι υποστηρικτές του απελευθέρωσαν από τη φυλακή.  

«Να αποφευχθεί το χάος»

Στο μεταξύ οι ισχυρές υπηρεσίας ασφαλείας του Κιργιστάν (GKNB) κάλεσαν την πολιτική τάξη να επαναφέρει την τάξη στη χώρα, την ώρα που διάφορες ομάδες ελέγχουν διαφορετικούς θεσμούς.

«Οι δυνάμεις της τάξης, οι ειδικές υπηρεσίες, οι ένοπλες δυνάμεις της Δημοκρατίας του Κιργιστάν ζητούν από όλες τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας (…) να κάτσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να επαναφέρουν τη χώρα στη νομιμότητα», δήλωσε εκπρόσωπος της GKNB, όπως μετέδωσε το πρακτορείο RIA Novosti.

H Ρωσία, περιφερειακή δύναμη που διαθέτει μια στρατιωτική βάση στο Κιργιστάν, αναγνώρισε ως επικεφαλής της υπηρεσίας τον Ομουρμπέκ Σουβαναλίεφ που ανέλαβε τον έλεγχο της GKNB μέσα στο χάος των τελευταίων ημερών.

Ο επικεφαλής των ρωσικών υπηρεσιών ασφαλείας (FSB) Αλεξάντρ Μπορτίνικοφ εξέφρασε τη στήριξή του «στις προσπάθειες της GKNB να σταθεροποιήσει τη χώρα και να αποφύγει το χάος», σύμφωνα με το Κρεμλίνο.

Μία από τις πρώτες αποφάσεις του Σουβαναλίεφ, η οποία ανακοινώθηκε από το ρωσικό πρακτορείο Interfax, ήταν να κλείσει τα σύνορα του Κιργιστάν «για λόγους ασφαλείας». Η υπηρεσία φύλαξης συνόρων της χώρας επιβεβαίωσε ότι η διαταγή αυτή ισχύει.

Ο νέος επικεφαλής της υπηρεσίας ασφαλείας δεν διευκρίνισε πού βρίσκεται ο Ζεενμπέκοφ.

Προσωπικότητες από διάφορα κόμματα της αντιπολίτευσης δήλωσαν από την πλευρά τους ότι ελέγχουν την εισαγγελία ή ακόμη και το υπουργείο Εσωτερικών. Στα κεντρικά κυβερνητικά κτίρια δεν υπάρχει παρουσία αστυνομίας.

Πηγές: AFP, Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ