«Έτσι θα τελειώσει»: Μαρτυρία επιστήμονα που είχε παγιδευτεί με βαθυσκάφος στον Τιτανικό

Πάνω από 20 χρόνια πριν.
Open Image Modal
Stringer . via Reuters

Την εμπειρία του από το ταξίδι στον βυθό του Ατλαντικού με βαθυσκάφος κατά την οποία κινδύνεψε να παγιδευτεί στο ναυάγιο του Τιτανικού περιγράφει στο Sky News ο Dr. Μάικλ Γκίλεν, καθώς είναι σε εξέλιξη το «θρίλερ» με το βαθυσκάφος Titan.

Ο Γκίλεν είχε κάνει το ταξίδι πάνω από 20 χρόνια πριν με ρωσικό βαθυσκάφος- και πίστεψε ότι θα πέθαινε όταν το σκάφος του παγιδεύτηκε στην προπέλα του Τιτανικού.

 

 

Η εν λόγω κατάδυση είχε γίνει το 2000, με το σκάφος να πιάνεται σε ισχυρό υποβρύχιο ρεύμα στον χώρο. Κατά την επίσκεψη στην πλώρη του ναυαγίου δεν υπήρξε πρόβλημα, μα προς την πρύμνη το βαθυσκάφος βρέθηκε σε ένα ισχυρό υποβρύχιο ρεύμα, το οποίο έσπρωξε το σκάφος στις γιγαντιαίες προπέλες του βυθισμένου υπερωκεάνειου, όπου και παγιδεύτηκε.

«Το υποβρύχιό μας ήταν σε ένα γιγαντιαίο κουνούπι συγκριτικά με την προπέλα. Μεγάλα κομμάτια του Τιτανικού άρχισαν να πέφτουν πάνω μας και ήξερα ότι είχαμε μπλέξει» είπε σχετικά.

 

 

Ο Γκίλεν θυμάται πως ένιωσε τον φόβο να καλπάζει μέσα του και στο μυαλό του ήρθε η ιστορία ενός άνδρα που είχε βρεθεί σε μια παρόμοια κατάσταση, πανικοβλήθηκε και άνοιξε τη θυρίδα διαφυγής, επιταχύνοντας την πορεία προς το τέλος του: «Η πίεση του νερού εκεί κάτω, ακόμα και με μια μικρή ρωγμή- θα σε κόψει σαν ξυράφι».

Μετά από μισή ώρα περίπου, ο ίδιος πίστεψε ότι είχε έρθει το τέλος: «Υπήρχε μια φωνή στο κεφάλι μου. Ποτέ δεν θα ξεχάσω τα λόγια- “έτσι θα τελειώσει για σένα”. Σκέφτηκα τη σύζυγό μου, που δεν θα έβλεπα ξανά. Δεν μου αρέσει να θυμάμαι εκείνη την εμπειρία».

Εν τέλει ο πιλότος του βαθυσκάφους κατάφερε να το απεγκλωβίσει.

Όσον αφορά στους πέντε επιβαίνοντες στο χαμένο Titan, ο ίδιος λέει πως «η καρδιά μου είναι με αυτούς που έχουν χαθεί. Νιώθω ναυτία όταν τους σκέφτομαι εκεί κάτω». Πάντως είναι επικριτικός ως προς το ότι η αποστολή έγινε με κάτι που ο ίδιος χαρακτηρίζει «πειραματικό σκάφος»: «Δεν είναι διαδρομή στη Ντίσνεϊλαντ. Είναι η Μητέρα Φύση. Ο ωκεανός δεν συγχωρεί. Όλα ανοίγουν στους τουρίστες και φοβάται πως όταν μπλέκονται λεφτά και κέρδη με αυτούς που αναζητούν συγκινήσεις εκεί έξω και είναι πρόθυμοι να αυξήσουν τα χρήματα, έχουμε συνταγή για καταστροφή».