Επιδιώκοντας να αντισταθμίσει την ελληνική υπεροχή στον αέρα- που προκύπτει λόγω των ελληνικών Rafale και αναβαθμισμένων F-16V και, μέσα στα επόμενα χρόνια, F-35- η Τουρκία συζητά την αγορά 40 μαχητικών Eurofighter Typhoon, ωστόσο δύο γερμανικοί όροι φέρονται να «φρενάρουν» την πώλησή τους.
Σύμφωνα με το γερμανικό RND, η Βρετανία, η Ιταλία και η Ισπανία, που συμμετέχουν στην κοινοπραξία του Eurofighter Typhoon, δεν εκφράζουν αντιρρήσεις, ωστόσο η Γερμανία διστάζει να δώσει «πράσινο φως». Όπως αναφέρει το γερμανικό δίκτυο, ο ένας λόγος φαίνεται να είναι οι απειλές του Ερντογάν προς την Ελλάδα, τη στιγμή που και οι δύο χώρες είναι μέλη του ΝΑΤΟ, με δεύτερο τις τουρκικές αξιώσεις ως προς τα ελληνικά νησιά του Αιγαίου. Σημειώνεται πως χωρίς την έγκριση της Γερμανίας η συμφωνία δεν μπορεί να προχωρήσει, καθώς πρέπει να συναινέσουν και οι τέσσερις χώρες.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Το τουρκικό «παζάρι» για τα F-35: Πόσο πιθανό είναι να αποκτήσει και η Τουρκία το stealth μαχητικό
Υπενθυμίζεται πως η Τουρκία αναζητεί τρόπους να αντισταθμίσει το «άλμα» στις δυνατότητες της ελληνικής ΠΑ: Μπορεί η ίδια να διαφημίζει προς πάσα κατεύθυνση τα βήματά της στα μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) και την πρόοδο στο υποτίθεται «5ης γενεάς» εγχώριο μαχητικό Kaan, μα το φλέγον ζήτημα για την τουρκική πολεμική αεροπορία είναι το τι θα γίνει με τον στόλο των «γερασμένων» της F-16, καθώς τo μεγαλύτερο μέρος της αποτελείται από τον συγκεκριμένο τύπο μαχητικού (συν έναν αριθμό από τα τελευταία εκσυγχρονισμένα F-4 Phantom «Terminator» που αναμένεται να αποσυρθούν τα επόμενα χρόνια).
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Αυτό είναι το σχέδιο της Τουρκίας για την πολεμική της αεροπορία
Σε αυτό το πλαίσιο, καταβάλλονται προσπάθειες για κάποιου είδους λύση για τα F-35 (πρόγραμμα από το οποίο η Τουρκία εκδιώχθηκε λόγω της προμήθειας ρωσικών S-400) και γίνονται οι συζητήσεις για Eurofighter, ενώ επιδιώκεται και η ένταξη σε υπηρεσία του Kaan, που, όπως προαναφέρθηκε, μπορεί να παρουσιάζεται ως «πέμπτης γενεάς», ωστόσο χρησιμοποιεί αμερικανικό κινητήρα, ενώ επίσης θεωρείται ότι και σε επίπεδο ηλεκτρονικών υπάρχει εξάρτηση από τη Δύση.