Eurogroup: Mετά τις 15 Μαρτίου η εκταμίευση των 5,7 δισ. ευρώ

Eurogroup: Mετά τις 15 Μαρτίου η εκταμίευση των 5,7 δισ. ευρώ
|
Open Image Modal
SOOC

«Έκλεισε» η γ′ αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος και η πρώτη υποδόση ύψους 5,7 δισ. ευρώ αναμένεται να εκταμιευθεί στο δεύτερο μισό του Μαρτίου αφού πρώτα ολοκληρωθούν οι διαδικασίες των εθνικών κοινοβουλίων. 

«Οι διαδικασίες για το χρέος προχωρούν αλλά θα υλοποιηθούν μετά την ολοκλήρωση των 88 προαπαιτούμενων της τέταρτης αξιολόγησης», δήλωσε ο Πορτογάλος πρόεδρος του Eurοgroup, Μάριο Σεντένο συμπληρώνοντας ωστόσο πως το Eurogroup θα συζητήσει τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους στην άτυπη σύνοδο που θα γίνει στις 27 Απριλίου στη Σόφια.

«Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο», υπογράμμισε απο την πλευρά του ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, προσθέτοντας ότι βρισκόμαστε εκατό ημέρες πριν από το Eurogroup της 21ης Ιουνίου. Ως τότε θα πρέπει να αποφασιστεί ένα συνολικό πακέτο για την ολοκλήρωση του προγράμματος, το οποίο θα περιλαμβάνει πρώτον, τη στρατηγική ανάπτυξης που θα παρουσιάσει η ελληνική κυβέρνηση τον Απρίλιο, δεύτερον, τα μέτρα για το χρέος και τρίτον, την εποπτεία για τη «μετά το πρόγραμμα εποχή».

Ο κ. Μοσκοβισί σημείωσε, πάντως, ότι η εποπτεία μετά το πρόγραμμα, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να μοιάζει με ένα νέο πρόγραμμα .

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ ανέφερε ότι «είμαστε μπροστά σε «σφυχτά χρονοδιαγράμματα», υπενθυμίζοντας ότι η Ελλάδα πρέπει να εκπληρώσει τα 88 προαπαιτούμενα της 4ης αξιολόγησης, ως το Eurogroup της 21ης Ιουνίου.

Σχετικά με τη στρατηγική ανάπτυξης που πρέπει να παρουσιάσει η ελληνική πλευρά στο Εurogroup του Απριλίου, ο Μ. Σεντένο τόνισε ότι είναι ευκαιρία η Ελλάδα να λάβει την «πλήρη κυριότητα» των πολιτικών που θα ακολουθηθούν, προσθέτοντας ότι το ζητούμενο είναι «η έξοδος από το πρόγραμμα να είναι ομαλή και βιώσιμη».

Ο Π. Μοσκοβισί υπενθύμισε ότι ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών δεσμεύτηκε να παρουσιάσει τη στρατηγική για την ανάπτυξη της Ελλάδας πριν από το ορθόδοξο Πάσχα, τονίζοντας ότι θα αποτελέσει ένα «σημαντικό τεστ για την αξιοπιστία» της χώρας στη συνολική συζήτση για τη μεταμνημονιακή εποχή.

Ο Κ. Ρέγκλινγκ, από την πλευρά του, σημείωσε ότι η στρατηγική για την ανάπτυξη θα ληφθεί υπόψη στην ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

 

(Και με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ)