Eurostat: Σημαντική υποχώρηση του πληθωρισμού στο 7,6% στην Ελλάδα και 9,2% στην Ευρωζώνη

Η αρχική πρόβλεψη της Eurostat γα την Ελλάδα έδειχνει αυξηση του πληθωρισμού στο 9% από 8,5% τον Νοέμβριο.
|
Open Image Modal
Xinhua News Agency via Getty Images

Σημαντική υποχώρηση καταγράφει ο πληθωρισμός στην Ελλαδα το Δεκέμβριο  στο 7,6% από 8,5% τον Νοέμβριο ενώ και στην ευρωζώνη έπεσε στο 9,2% από 10,1% τον προηγούμενο μήνα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, που ανακοινώθηκαν σήμερα, ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη των 20 πλέον χωρών (μετά την ένταξη της Κροατίας την 1/1/2023) υποχώρησε περισσότερο από το αναμενόμενο τον μήνα Δεκέμβριο καθώς η αρχική πρόβλεψη ήταν για 9,7%.

Η σημαντική υποχώρηση προέρχεται κυρίως από την μείωση των τιμών της ενέργειας ενώ «φωτιά»παραμένουν οι τιμές των τροφίμων.

Ετσι, ο πληθωρισμός εξαιρουμένων των ευμετάβλητων τιμών των τροφίμων και της ενέργειας ανήλθε στο 6,9% από 6,6%, ενώ ένα ακόμη στενότερο μέτρο που εξαιρεί επίσης τις τιμές του αλκοόλ και του καπνού αυξήθηκε στο 5,2% από 5%.

Ο πληθωρισμός των υπηρεσιών και των μη ενεργειακών βιομηχανικών αγαθών, ο οποίος παρακολουθείται στενά από την ΕΚΤ για να μετρήσει τη διάρκεια της αύξησης των τιμών, επιταχύνθηκε, εντείνοντας τις ανησυχίες ότι η αύξηση των τιμών είναι πιο επίμονη από ό,τι φοβόταν.

Εξετάζοντας τις κύριες συνιστώσες του πληθωρισμού στη ζώνη του ευρώ, η ενέργεια έχει τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό αύξησης τον Δεκέμβριο (25,7%, έναντι 34,9% τον Νοέμβριο) και ακολουθούν τα τρόφιμα, το αλκοόλ και ο καπνός (13,8%, έναντι 13,6% τον Νοέμβριο), μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (6,4%, έναντι 6,1% τον Νοέμβριο) και υπηρεσίες (4,4% έναντι 4,2% τον Νοέμβριο).

Στην Ελλάδα η Eurostat υπολογίζει τον πληθωρισμό στο 7,6% από 8,5% τον Νοέμβριο. Να σημειωθεί οτι στην πρώτη της εκτίμηση η Eurostat είχε δώσει άνοδο 9% στον πληθωρισμό στην Ελλάδα.

Η μείωση δεν περιλαμβάνει τις τιμές στα τρόφιμα όπου εξακολουθούν να παρατηρούνται αυξήσεις σε βασικά είδη.

Συγκεκριμένα καταγράφηκαν αυξήσεις 25,3% στα γαλακτοκομικά, 20,4% στα λάδια, 18,7% στο ψωμί, 16,7% στα κρεατικά, 12,6% στα λαχανικά.

Σημαντικές είναι οι ανατιμήσεις και στην ενέργεια, αν και ο ρυθμός αύξησης υποχώρησε καθώς συμπληρώνεται 12μηνο από την έναρξη του ράλι που πυροδότησε ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Στο φυσικό αέριο η ανατίμηση είναι 27,8%, στα στερεά καύσιμα 23,2%. Πτωτικά ωστόσο κινήθηκε η τιμή στο ηλεκτρικό ρεύμα, στο -5,3%.