Το 64,4% των Ελλήνων δεν πραγματοποίησαν τουριστικό ταξίδι το 2016, σύμφωνα με έρευνα της Eurostat- με το 74,6% εξ αυτών να επικαλούνται οικονομικούς λόγους.
Αναλυτικότερα, το 2016, το 62% του πληθυσμού της ΕΕ (ηλικίας 15 και άνω) έκανε τουλάχιστον ένα τουριστικό ταξίδι για προσωπικούς λόγους. Οι μισοί (50%) έκαναν τουλάχιστον ένα ταξίδι εσωτερικού τουρισμού, με τουλάχιστον μία διανυκτέρευση το 2016, και σχεδόν το 1/3 (32%) έκανε τουλάχιστον ένα ταξίδι στο εξωτερικό.
Σχεδόν οι μισοί Ευρωπαίοι που δεν ταξίδεψαν, ανέφεραν ότι αυτό οφειλόταν τουλάχιστον εν μέρει σε οικονομικούς λόγους. Το 20% των μη-τουριστών επικαλέστηκαν λόγους υγείας, ενώ άλλο ένα 20% είπαν ότι δεν ήθελαν να ταξιδέψουν. Άλλοι λόγοι περιλαμβάνουν επαγγελματικούς λόγους ή σπουδές- ωστόσο τα οικονομικά ζητήματα εμφανίζονται ως το βασικότερο εμπόδιο για όλα τα ηλικιακά γκρουπ, εκτός από τους ηλικίας 65 και άνω, όπου η υγεία παρουσιάζεται ως σημαντικότερος λόγος.
Πιο αναλυτικά, το υψηλότερο σχετικό ποσοστό της ΕΕ (οι οικονομικοί λόγοι ως εμπόδιο στο να πάει κανείς διακοπές) για το 2016 παρατηρείται στην Ελλάδα, η οποία βρίσκεται στην κορυφή της σχετικής κατάταξης, με 74,6% επί του συνόλου αυτών που δεν πήγαν διακοπές. Ακολουθούν η Πορτογαλία (66%) και η Κροατία (62%). Η έλλειψη ενδιαφέροντος ή κινήτρου για ταξίδια ήταν κοινός λόγος στη Σουηδία (60%), στη Σλοβακία (57%) και στην Πορτογαλία (53%), καθώς και στο Βέλγιο (44%) στην Αυστρία (38%), τη Γερμανία και τη Φινλανδία (35% και στις δύο περιπτώσεις). Στην Τσεχία και τη Γερμανία λόγοι υγείας αναφέρθηκαν ως ο πιο συχνός λόγος για να μείνει κανείς στο σπίτι του, με 40% και 39% αντίστοιχα. Επαγγελματικοί λόγοι και σπουδές αναφέρθηκαν πιο συχνά στην Πορτογαλία (31%), το Βέλγιο, τη Γερμανία και την Αυστρία (25% και στις τρεις).
Σημειώνεται πως υψηλότερα συνολικά ποσοστά πληθυσμού που δεν πήγαν διακοπές το 2016 από την Ελλάδα είχαν η Ρουμανία (76%), η Πορτογαλία (74,4%) και η Βουλγαρία (70,2%).