Eurovision 2019: Αυτές είναι οι 10 χώρες που πέρασαν στον τελικό

Και ποιες αποκλείστηκαν.
|
Open Image Modal
Reuters

O B’ Ημιτελικός του 64 διαγωνισμού της Eurovision ολόκληρώθηκε. Οι χώρες που συμμετέχουν σήμερα είναι 18 εκ των οποίων, οι 10 πέρασαν στον μεγάλο τελικό του Σαββάτου.

Οι δέκα χώρες που προκρίθηκαν από τον Β΄ Ημιτελικό είναι:

Βόρεια Μακεδονία, Ολλανδία, Αλβανία, Σουηδία, Ρωσία, Αζερμπαϊτζάν, Δανία, Νορβηγία, Ελβετία,  Μάλτα

Διαβάστε λίγα λόγια για τους καλλιτέχνες και την ιστορία των χωρών του β′ ημιτελικού

Η Αρμενία συμμετέχει με την Srbuk και το τραγούδι «Walking Out». Είναι μια 24χρονη τραγουδίστρια της pop-soul μουσικής,και τραγουδοποιός. Έχει σπουδάσει μουσική από την πρώιμη παιδική της ηλικία και έχει γίνει ένα από τα μεγαλύτερα αστέρια της Αρμενίας. 

Η Ιρλανδία φέτος εκπροσωπείται από την Sarah McTernan  και το τραγούδι «22». Η Sarah McTernan γεννήθηκε στις 11 Μαρτίου 1994 και είναι Ιρλανδή τραγουδίστρια και τραγουδοποιός. Ήρθε τρίτη στο «The Voice» της Ιρλανδίας τον Απρίλιο του 2015. 

Η Μολδαβία εκπροσωπείται από την Anna Odobescu και το τραγούδι «Stay». Γεννήθηκε στις 3 Νοεμβρίου 1991. Το φωνητικό και καλλιτεχνικό της ταλέντο εμφανίστηκε στην πρώιμη παιδική ηλικία. Έχασε τον πατέρα της όταν ήταν μικρή, αλλά βρήκε παρηγοριά στη μουσική για την τρομερή απώλειά της. Η Μολδαβία έκανε το ντεμπούτο της στο διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision το 2005.

Η Ελβετία συμμετέχει με τον Luca Hänni και το τραγούδι «She Got Me». Η μουσική του καριέρα άρχισε το 2012, όταν  κέρδισε το «Deutschland sucht den Superstar», την έκδοση της Γερμανίας για το Pop Idol. Ήταν ο πρώτος μη Γερμανός που κέρδισε την παράσταση και επίσης ο νεαρότερος νικητής.

Η Λετονία φέτος εκπροσωπείται από τους Carousel και το τραγούδι «That Night». Οι Carousel είναι μια λετονική indie pop μπάντα από τη Ρίγα που ιδρύθηκε το 2015. Οι τραγουδιστές Sabine Zuga και Marcis Vasilevskis αρχικά παρουσίαζαν τραγούδια από τους αγαπημένους τους Λετονούς καλλιτέχνες, αλλά το 2018 έκαναν το πρώτο βήμα και άρχισαν να δημιουργούν τη δική τους μουσική. Η Λετονία έκανε το ντεμπούτο της στο Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision στη Στοκχόλμη το 2000 και κέρδισε το 2002.

Η Ρουμανία εκπροσωπείται από την  Ester Peony και το τραγούδι «On A Sunday». Είναι Ρουμανή τραγουδίστρια και τραγουδοποιός που ανακάλυψε το πάθος της για μουσική από την παιδική ηλικία, όταν έζησε με την οικογένειά της στο Μόντρεαλ του Καναδά. Η Ρουμανία προσχώρησε στον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision το 1994 και δεν έχει κερδίσει ούτε μία φορά.

Η Δανία συμμετέχει με την Leonora και το τραγούδι «Love Is Forever». Η 20χρονη είναι μια νεαρή γυναίκα με πολλά ταλέντα. Ως μοτοσικλετίστρια, έχει κερδίσει το πρωτάθλημα της Δανίας 3 φορές και συμμετείχε στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Νέων και στο Σκανδιναβικό Πρωτάθλημα σε πατινάζ. Η Δανία εμφανίστηκε για πρώτη φορά στον Διαγωνισμό το 1957. Η χώρα έχει συμμετάσχει 46 φορές από το ντεμπούτο της, κερδίζοντας το 2001.

Η Σουηδία φέτος εκπροσωπείται από τον John Lundvik και το τραγούδι «Too Late For Love». Ο τραγουδιστής John Lundvik έγινε ιδιαίτερα γνωστός όταν πήρε μέρος στο Melodifestivalen 2018 και το τραγούδι του My Turn ψηφίστηκε να πάει απευθείας στον τελικό. Ήταν η μεγάλη έκπληξη εκείνης της χρονιάς όταν κατάφερε να πάρει την 3η θέση. Η Σουηδία έκανε το ντεμπούτο της στο Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision το 1958. Είναι μία από τις πιο επιτυχημένες χώρες του Διαγωνισμού με έξι νίκες μέχρι σήμερα, έρχεται δεύτερη πίσω από τις επτά νίκες της Ιρλανδίας.

Η Αυστρία εκπροσωπείται από την PÆNDA και το τραγούδι «Limits». Το στυλ των τραγουδιών της είναι ένα μίγμα από hip-hop, ποπ και techno, αποφεύγοντας την επιείκεια ή το κλισέ. Η Αυστρία εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο Διαγωνισμού το 1957, έχει συμμετάσχει 50 φορές συνολικά και κέρδισε για πρώτη φορά το 1966 και πιο πρόσφατα το 2014 με τη διάσημη drag queen Conchita Wurst.

H Κροατία συμμετέχει με τον Roko και το τραγούδι «The Dream». Ο φετινός τραγουδιστής της Κροατίας γεννήθηκε στις 10 Μαρτίου 2000. Ξεκίνησε τη μουσική του καριέρα σε νεαρή ηλικία και πέρα από το τραγούδι, παίζει πιάνο από την ηλικία των 7 ετών. Με τα χρόνια, έχει συμμετάσχει σε πολλά εθνικά και διεθνή φεστιβάλ. Η Κροατία έκανε το ντεμπούτο της στο διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision το 1993 και δεν έχει κερδίσει ποτέ.

Η Μάλτα φέτος εκπροσωπείται από την Michela και το τραγούδι «Chameleon». Η Michela είναι μόλις μόλις 18 ετών και η φωνή της περιγράφεται από πολλούς ως αξέχαστη, δυνατή ισχυρή. Αγαπά ένα ευρύ φάσμα ειδών μουσικής, από την ποπ, την country μουσική μέχρι και soul. και τη χώρα σε ψυχή. Η Μάλτα, μία από τις μικρότερες χώρες και προσχώρησε στον διαγωνισμό το 1971. Δεν έχει καμία νίκη μέχρι τώρα.

Η Λιθουανία εκπροσωπείται από τον Jurij Veklenko και το τραγούδι «Run With The Lions». Ο Jurij Veklenko, είναι ένας διάσημος τραγουδιστής της ποπ μουσικης στην Λιθουανία. Γνώρισε μεγάλη φήμη κατά τη διάρκεια της επιτυχημένης συμμετοχής του σε αρκετές τηλεοπτικές εκπομπές, όπως «Lithuania’s Got Talent», «The Voice of Lithuania» και κερδίζοντας τη δημοφιλή τηλεοπτική εκπομπή «We Are One Blood». Η Λιθουανία προσχώρησε στο διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision το 1994 και η καλύτερη θέση που έχει πάρει είναι η 6η, το 2006.

Η Ρωσία συμμετέχει με τον Sergey Lazarev και το τραγούδι «Scream». Ο Sergey Lazarev επιστρέφει στο διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision, για δεύτερη φορά εκπροσωπώντας τη Ρωσία. Είναι ένας από τους πιο διάσημους τραγουδιστές, ηθοποιούς και παρουσιαστές στη Ρωσία και είναι γνωστός σε πολλές από τις πρώην σοβιετικές χώρες. Η Ρωσία έκανε το ντεμπούτο της στο διαγωνισμό το 1994, αλλά δεν κέρδισε μέχρι που ο Dima Bilan σήκωσε το τρόπαιο στο Βελιγράδι το 2008 με το τραγούδι «Believe». Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει μία από τις πιο επιτυχημένες χώρες στη Eurovision.

Η Αλβανία φέτος εκπροσωπείται από την Jonida Maliqi και το τραγούδι «Ktheju Tokës». Η Jonida Maliqi είναι πτυχιούχος του Πανεπιστημίου των Τεχνών στα Τίρανα και σπούδασε βιολί και κιθάρα. Έχει κερδίσει πολλά βραβεία, συμπεριλαμβανομένης της πρώτης θέσης σε πολλά εθνικά παιδικά φεστιβάλ αλλά και το μουσικό show της Αλβανίας «Kënga Magjike».

 

 

Η Νορβηγία εκπροσωπείται από τους  KEiiNO και το τραγούδι «Spirit In The Sky». Η μπάντα αναμιγνύει ηλεκτρονική ποπ με σκανδιναβικές λαϊκές μελωδίες και joik, την παραδοσιακή μορφή του τραγουδιού των ανθρώπων Sami. Η Νορβηγία έχει τερματίσει τελευταία 11 φορές (!) και αρκετές φορές με μηδενική βαθμολογία. Ωστόσο, το 2009 κατάφερε να πάρει την νίκη με τον Alexander Rybak και το «Fairytale».

H Ολλανδία  συμμετέχει με τον Duncan Laurence και το τραγούδι «Arcade». Συμμετείχε στον πρώτο διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision το 1956 και έχουν κερδίσει συνολικά τέσσερις φορές. Δύο φορές στη δεκαετία του 1950, μια φορά στη δεκαετία του 1970 και μια άλλη φορά, που μοιράστηκε την νίκη με άλλες τρεις χώρες το 1969.

Η Βόρεια Μακεδονία φέτος εκπροσωπείται από την Tamara Todevska και το τραγούδι «Proud». Η Tamara είναι μία από τις κορυφαίες και δημοφιλέστερες καλλιτέχνιδες της Βόρειας Μακεδονίας. Μεγαλώνοντας σε μια οικογένεια μουσικών, άρχισε να τραγουδάει στην ηλικία των 6 ετών.

To Αζερμπαϊτζάν εκπροσωπείται από τον Chingiz και το τραγούδι «Truth». Ο Chingiz γεννήθηκε στη Μόσχα και μετακόμισε στο Qazax στο Αζερμπαϊτζάν, μια πόλη με μόλις 20.000 ατόμων, όταν ήταν 6 ετών. Έμαθε να παίζει κιθάρα και άρχισε να συνθέτει τα δικά του τραγούδια, ενώ ήταν ακόμα μικρό παιδί. Το Αζερμπαϊτζάν έκανε το ντεμπούτο του στο διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision το 2008 και δεν έχει χάσει ποτέ τον τελικό. Κέρδισε το διαγωνισμό το 2011 με το «Running Scared» με τους Ell και Nikki.