Eurovision: O πρώτος ημιτελικός και οι λαμπερές εμφανίσεις της φαντασμαγορικής διοργάνωσης

Στο τελικό Ελλάδα και Κύπρος.
|
Open Image Modal
JACK GUEZ via Getty Images

Ολοκληρώθηκε ο 63ος διαγωνισμού της Eurovision στο Τελ- Αβίβ. Η Κύπρος με την Τάμτα και το τραγούδι «Replay» άνοιξε την αυλαία ενώ η Ελλάδα θα εμφανίστηκε στην 16η θέση. 

Η Νέτα με το τραγούδι «Toy»  με το οποίο κέρδισε το περσινό διαγωνισμό εμφανίστηκε πάνω στη σκηνή ξεσηκώνοντας τα πλήθη.

Πρώτη εμφανίστηκε η Τάμτα με το τραγούδι «Replay».Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Γεωργία πριν μετακομίσει στην Ελλάδα στην ηλικία των 22 ετών. Συμμετείχε στην τηλεοπτική εκπομπή ‘Greek Idol’ και πήρε τη δεύτερη θέση. Είναι σήμερα μια από τις πιο επιτυχημένες καλλιτέχνες της ελληνικής βιομηχανίας pop μουσικής.

Δεύτερο εμφανίστηκε το Μοντενέγκρο με τους D mol και το τραγούδι «Heaven». Το Μαυροβούνιο συμμετείχε για πρώτη φορά στο διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision το 2007. Φέτος, τους εκπροσωπούν οι «D mol» με το τραγούδι «Heaven». Είναι ένα γκρουπ που αποτελείται από 6 άτομα και δημιουργήθηκε στην ιδιωτική μουσική σχολή του Ντάνιελ Αλίμπαμπιτς, ο οποίος ενεργεί ως μέντορας της ομάδας. Είναι πρώην μέλος του γκρουπ «No Name», με τους οποίους το Μαυροβούνιο πήρε μέρος στον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision το 2005 στο Κίεβο.

Tρίτη χώρα η Φινλανδία με τον Darude και τον Sebastian Rejman και το τραγούδι «Look Away». Η Φινλανδία έκανε το ντεμπούτο της στον Διαγωνισμού τραγουδιού της Eurovision το 1961 αλλά ποτέ δεν έχει κατακτήσει θέση στην πρώτη 5αδα μέχρι που οι Lordi΄κέρδισαν τον διαγωνισμό το 2006, όταν είχε διοργανωθεί στην χώρα μας. Φέτος την χώρα εκπροσωπούν οι Darude και Sebastian Rejman. Ο Darude είναι ένας από τους πιο επιτυχημένους φινλανδούς καλλιτέχνες, βραβευμένος παραγωγός και DJ.

Open Image Modal
Ronen Zvulun / Reuters

Τέταρτη χώρα η Πολωνία με τις Tulia και το τραγούδι «Fire of Love» (Pali się). Η Πολωνία συμμετείχε στο διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision για πρώτη φορά το 1994 κατακτώντας την δεύτερη θέση, η οποία μέχρι σήμερα παραμένει η καλύτερη θέση για τη χώρα. Η μουσική των «Tulia» είναι ένας συνδυασμός κλασικών χαρακτηριστικών, συνδυασμένη με τη λαϊκή μουσική και τη σύγχρονη παραγωγή.

Πέμτη χώρα η Σλοβενία με τις Zala Kralj και Gašper Šantl και το τραγούδι «Sebi». Η Σλοβενία έκανε το ντεμπούτο της στον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision το 1993. Μέχρι σήμερα η καλύτερη θέση της Σλοβενίας στο διαγωνισμό είναι η έβδομη, την οποία πέτυχε το 1995 και το 2001. Η Zala Kralj και ο Gašper Šantl είναι ένα σχετικά νέο δίδυμο που ενώνει τις δυνάμεις του το 2017. Οι τραγουδιστές γνωρίστηκαν μέσω του Instagram.

Open Image Modal
Zala Kralj και ο Gašper Šantl

Στη σκηνή η Τσεχία με τον Lake Malawi και το τραγούδι «Friend Of A Friend».H χώρα συμμετείχε για πρώτη φορά στην Eurovision το 2007 και δεν έχει κερδίσει ποτέ τον διαγωνισμό. Φέτος την Τσεχία εκπροσωπούν οι «Lake Malawi» με το τραγούδι «Friend Of A Friend». Το indie-pop συγκρότημα ιδρύθηκε από τον Albert Černý το 2013, ο οποίος είναι ο συνθέτης και ο στιχουργός των τραγουδιών. Οι «Lake Malawi» έχουν παίξει πάνω από 300 συναυλίες στην Τσεχία, τη Σλοβακία, την Πολωνία, την Αυστρία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Εμφανίστηκε η Ουγγαρία με τον Joci Pápa και το τραγούδι «Az Én Apám». Η Ουγγαρία εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision το 1994 και δεν έχει κερδίσει ούτε μία φορά μέχρι τώρα. Η καλύτερη διάθεση της χώρας στο διαγωνισμό ήταν η 4η θέση το 1994. Ο φετινός εκπρόσωπος, Joci Pápai επιστρέφει για να εκπροσωπήσει την Ουγγαρία για δεύτερη φορά μετά την 8η θέση που κατέλαβε στο Κιέβο με το τραγούδι«Origo». Μετά την συμμετοχή του talent show το 2005, ήταν στα πρόθυρα να εγκαταλείψει το όνειρό του να γίνει καλλιτέχνης και σταμάτησε να ακούει μουσική για ένα ολόκληρο χρόνο, κατά την διάρκεια του οποίου έγραψε το «Origo». Τα υπόλοιπα, είναι ιστορία.

Αμέσως μετά η Λευκορωσία με την ZENA και το τραγούδι «Like It».Η Λευκορωσία προσχώρησε στο διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision το 2004, χωρίς καμία νίκη μέχρι τώρα. Φέτος την χώρα εκπροσωπεί η ZENA η οποία δεν είναι η πρώτη φορά που ασχολείται με τον διαγωνισμό. είναι ο φετινός αντιπρόσωπος του Eurovision Song Contest για τη Λευκορωσία. Πέρυσι της ζητήθηκε να φιλοξενήσει το «Junior Eurovision Song Contest» που διεξήχθη στο Μινσκ. Η ZENA είναι ένα άστρο των κοινωνικών μέσων ενημέρωσης, με περισσότερους από 93.000 συνδρομητές στο Instagram και 48.000 συνδρομητές στο YouTube. Στον ελεύθερό της χρόνο, απολαμβάνει τον χορό και την ζωγραφική.

Στη σκηνή εμφανίστηκε η Σερβία με την Nevene Božović και το τραγούδι «Kruna». Η Σερβία εισήλθε στο διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision το 2007, στον οποίο και κέρδισε με το τραγούδι «Molitva» με την Marija Šerifović. Φέτος την χώρα εκπροσωπεί η Nevena Božović η οποία γεννήθηκε στην Κοσόβσκα Μιτρόβιτσα στις 15 Ιουνίου το1994 και γράφτηκε στη Μουσική Ακαδημία στην ηλικία των 16 ετών. Το 2010 κέρδισε το βραβείο για το καλύτερο ντεμπούτο στο Φεστιβάλ της Vrnjačka Banja και έφτασε στον τελικό του The Voice της Σερβίας στην πρώτη σεζόν.

Αμέσως μετά εμφανίστηκε το Βέλγιο με τον Eliot και το τραγούδι «Wake Up». Το Βέλγιο είναι μία από τις ιδρυτικές χώρες της Eurovision, συμμετέχοντας στον πρώτο διαγωνισμό το 1956. Ο Eliot Vassamillet , που εκπροσωπεί την χώρα στο φετινό διαγωνισμό , έγινε γνωστός με την συμμετοχή του The Voice του Βελγίου. Είχε λάβει την πρώτη του κιθάρα στην ηλικία των 7 ετών και όπως δηλώνει έχει πάθος για τα μελαγχολικά τραγούδια.

Στη σκηνή εμφανίστηκε και η Γεωργία με τον Oto Nemsadze και το τραγούδι «Keep On Going». Η Γεωργία συμμετείχε στο διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision το 2007. Η καλύτερη θέση που έχει πάρει είναι η 9η το 2010 και το 2011. Ο φετινός εκπρόσωπος της χώρας είναι ο Oto Nemsadze, ο οποίος κατόρθωσε να κερδίσει το «Georgian Idol» και έγινε αυτόματα εκείνος που θα εκπροσωπήσει τη χώρα στο Ισραήλ, ως μέρος του βραβείου του.

Η Αυστραλία συμμετείχε με την Kate Miller-Heidke και το τραγούδι «Zero Gravity». Η Αυστραλία κλήθηκε να συμμετάσχει στο διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision το 2015 για πρώτη φορά για τον εορτασμό του 60ου διαγωνισμού και εκ τότε παίρνει μέρος κάθε χρόνο. Φέτος, εκπροσωπείται από την Kate Miller-Heidke, μια βραβευμένη τραγουδίστρια και τραγουδοποιό που διασταυρώνει τους κόσμους της σύγχρονης ποπ, του λαϊκού τραγουδιού και της όπερας. Έχει κυκλοφορήσει τέσσερα άλμπουμ και έχει βρεθεί πολλές φορές στα τοπ των charts.

Στη σκηνή εμφανίστηκε και η Ισλανδία με τους Hatari και το τραγούδι «Hatrið mun sigra». Η Ισλανδία έκανε το ντεμπούτο της στο Eurovision το 1986 και δεν έχει ακόμη κερδίσει τον διαγωνισμό. Την χώρα φέτος εκπροσωπούν οι «Hatari» που ιδρύθηκαν το 2015. Η βραβευμένη, αντι-καπιταλιστική, BDSM, τεχνο-δυστοπική μπάντα είναι υπερήφανη που εκπροσωπεί την Ισλανδία στον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision του 2019.

Αμέσως μετά η Εσθονία με τον Victor Crone και  το τραγούδι «Storm». Η Εσθονία έκανε το ντεμπούτο της στον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision το 1994 και κέρδισε το 2001, γίνοντας η πρώτη σοβιετική χώρα που κερδίζει τον διαγωνισμό. Τη χώρα φέτος εκπροσωπεί ο Victor Crone. Γεννήθηκε το 1992 στο Österåker της Σουηδίας και μεγάλωσε σε μια μουσική οικογένεια, με τη γιαγιά του να είναι τραγουδίστρια και ο παππούς του βιολιστής. Στην ηλικία των 14 άρχισε να τραγουδάει και να γράφει τα δικά του τραγούδια και στα18 ταξίδεψε στις Ηνωμένες Πολιτείες για να γράψει μουσική στο Capitol Records στο Λος Άντζελες.

Την Πορτογαλία εκπροσώπησε ο Conan Osiris και το τραγούδι «Telemóveis». Η Πορτογαλία προσχώρησε στην οικογένεια της Eurovision το 1964 και κατέλαβε το ρεκόρ για τις περισσότερες εμφανίσεις στο διαγωνισμό χωρίς νίκη μέχρι το 2017 που ο Σαλβαδόρ Σομπράλ ανέβασε το τρόπαιο στο Κίεβο. Φέτος την χώρα εκπροσωπεί ο Conan Osiris, που είναι το καλλιτεχνικό όνομα του 30χρονου Tiago Miranda ο οποίος όχι μόνο μπορεί να τραγουδήσει αλλά είναι επίσης αυτοδίδακτος χορευτής, τραγουδοποιός, συνθέτης και παραγωγός.

Η υπέροχη Κατερίνα Ντούσκα βγήκε στη σκηνή γεμάτη ενέργεια και ερμήνευσε το τραγούδι «Better Love». Η χώρα μας εισήλθε για πρώτη φορά στο διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision το 1974 και κέρδισε το 2005 με την Έλενα Παπαρίζου και το τραγούδι «My number one» και έχει κατακτήσει θέση στην 5αδα μόνο τέσσερις φορές. Φέτος στο Ισραήλ, μας εκπροσωπεί η Κατερίνα Ντούσκα με το τραγούδι «Better Love». Η Κατερίνα είναι Ελληνοκαναδή τραγουδίστρια – τραγουδοποιός και πολλοί συγκρίνουν τη φωνή της με εκείνης της Amy Winehouse.

Τελευταίο εμφανίστηκε το Σαν Μαρίνο με τον Serhat και το τραγούδι «Say Na Na Na». Το Σαν Μαρίνο είναι μία από τις μικρότερες χώρες του κόσμου και έκανε το ντεμπούτο του στο διαγωνισμό το 2008.Από τότε που ξεκίνησε να συμμετέχει στο διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision, η χώρα έφτασε στο τελικό μόνο μία φορά, το 2014. Φέτος τη χώρα εκπροσωπεί ο Serhat για δεύτερη φορά. Είναι έμπειρος τραγουδιστής, τραγουδοποιός, παραγωγός μουσικής.

Στη σκηνή απολαύσαμε και την Dana International σε μια ιδιαίτερη εμφάνιση, η οποία τραγούδησε το «Just the way you are» του Bruno Mars.

Οι 10 χώρες που πέρασαν στον τελικό του Σαββάτου:

  1. Ελλάδα
  2. Λευκορωσία
  3. Σερβία
  4. Κύπρος
  5. Εσθονία
  6. Τσεχία
  7. Αυστραλία
  8. Ισλανδία
  9. Σαν Μαρίνο
  10. Σλοβενία

Στο τελικό του Σαββάτου θα απολαύσουμε την Ελλάδα με την Κατερίνα Ντούσκα και το τραγούδι «Better Love» και την Κύπρο με την Τάμτα και το τραγούδι «Replay».