Εβερεστ: Η ιστορία πίσω από την εγκατάσταση μετεωρολογικού σταθμού στο ψηλότερο σημείο στον κόσμο

Παραλίγο να μην ολοκληρωθεί ποτέ το εγχείρημα και να καταλήξει σε φιάσκο η αποστολή.
|
Open Image Modal
Frank Bienewald via Getty Images

Το 2019 μια ομάδα από τολμηρούς επιστήμονες και Σέρπα (οδηγοί και αχθοφόροι του Νεπάλ),  συνεργάστηκαν στην αποκαλούμενη «ζώνη του θανάτου» και εγκατέστησαν μετεωρολογικό σταθμό στο ψηλότερο σημείο στον κόσμο, σκαρφαλώνοντας στα 8.430 μέτρα στο Έβερεστ.

Μόνο που παραλίγο να μην ολοκληρωθεί ποτέ το εγχείρημα και να καταλήξει σε φιάσκο η αποστολή.

Έχοντας κολλήσει πίσω από ένα γκρουπ ορειβατών που κατευθύνονταν στην κορυφή του Έβερεστ, η ομάδα εκστρατείας των National Geographic και Rolex κρύωναν υπερβολικά όταν έφτασαν στην τοποθεσία όπου έπρεπε να εγκατασταθεί ο σταθμός. «Περπατάγαμε μπρος-πίσω, προσπαθώντας να αποφύγουμε τα κρυοπαγήματα καθώς οι θερμοκρασίες των ανέμων κυμαίνονταν κοντά στους -30 βαθμούς με αποτέλεσμα οι μπαταρίες που λειτουργούσαν τα τρυπάνια να παγώσουν», δήλωσε ο Τομ Μάθιους από το Πανεπιστήμιο του Λόφμπορο.

Ευτυχώς, το μέλος της ομάδας των Σέρπα, Φου Τάσι, είχε αρκετή θερμότητα στο σώμα του και μπόρεσε να ζεστάνει τις μπαταρίες, δίνοντας μας έτσι την δυνατότητα να χρησιμοποιήσουμε το τρυπάνι και να εγκαταστήσουμε τον μετεωρολογικό σταθμό.

Εκτός από την ασφάλεια που παρέχει στους ορειβάτες, τα δεδομένα από τον μετεωρολογικό σταθμό επιτρέπουν στους επιστήμονες όχι μόνο να παρακολουθούν απευθείας τη ροή των ανέμων αλλά και το πως αλλάζει το κλίμα των Ιμαλαΐων.

Οι προκαταρκτικές μετρήσεις που δημοσιεύθηκαν στο Δελτίο της Αμερικανικής Μετεωρολογικής Εταιρείας έχουν ήδη ανατρέψει τα δεδομένα, υποδεικνύοντας ότι παρά τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες που επικρατούν στην κορυφή του Έβερεστ, εντούτοις είναι δυνατό οι πάγοι να λιώσουν.

 

Πηγή: The Guardian